Пещера „Бачо Киро“

 • Категория: Природни
 • Област: Габрово
 • Населено място:
 • Планина: Средна Стара планина
 • Координати: 42.95779, 25.43209
 • Уебсайт:
 • Адрес:
 • Телефон: +359 676 72 332
  +359 887 099 114
 • Работно време: 10:00-16:00 (ное-мар) 9:00-18:00 (апр-окт)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  3 лв. (къс маршрут)
  5 лв. (дълъг маршрут)

 • Беседа: включена
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо Галерия

Подробна информация

Пещерата “Бачо Киро” се намира в живописна клисура недалеч от гр. Дряново, на броени минути от прословутия Дряновски манастир. Тя е първата благоустроена пещера в България, отворена за туристи още през далечната 1938 г. Температурата в нея е постоянна през цялата година – 12 градуса. В знак на почит към загиналите през Априлското въстание, тя е кръстена на един от героите на революцията – Бачо Киро. Преди това е рядко посещавана, тъй като за нея се разнасяли какви ли не ужасяващи легенди – че в нея живеят чудовища, духове и други зловещи сили.

От археологическа гледна точка, тя е един от най-важните палеолитни обекти на Балканите. Проучванията сочат, че тук са живели хора преди повече от 50 – 100 хил. години, като от този период са намерени керамични сечива. Невероятни са и находките от 45 хил. пр.н.е., които свидетелстват за появата на нов вид човек – Хомо сапиенс фосилис (разумен изкопаем човек), или така наречените Кроманьонци, носещи името на пещерата Кроманьон във Франция, където за пръв път са открити техни останки.

Находките открити в “Бачо Киро” са едни от най-старите в Европа, свързани с първите хора, които бележат прехода към нов етап в праисторията – късния палеолит. Първите кроманьонци не били толкова вещи в обработката на глина и единствено по-съвършено изработените оръдия от кремък, кост и рог ги различава от неандерталците. Освен това откритите амулети от кост и глина говорят за зараждането на праисторическото изкуство и за обуславянето на някакъв вид религия.

От по-късни епохи са открити различни други предмети, сечива и оръжия, с които са си служили пещерните хора. В най-горните слоеве на подземието са открити останки от жилища. При една от най-ранните експедиции, учените откриват на дълбочина 300 м огромен скелет на мечка от отдавна изчезнал вид. Смята се, че това е един от най-големите екземпляри намирани в Европа с внушителните си размери от три метра височина и дължина на челюстта 60 см. В момента този екземпляр може да се види в отдел “Динозаври” на Британския музей в Лондон.

Самата пещера представлява заплетен четириетажен лабиринт. Общата й дължина е над 3500 м, която я прави една от най-големите в България. За любители са благоустроени около 700 м от нея, което е напълно достатъчно да се запознаете с историята, красотата и величието й. Според геоморфоложките проучвания тя е на около 1 800 000 години. Образуването й е свързано с долината на р. Дряновска и р. Андъка, които с течение на времето образуват подземието. След като вече са били изваяни галериите е започнало образуването на формите в тях. По въздействието на карстовите води са се формирали множество сталактити, сталагмити и сталактони. Невероятното оборудване, с което разполага “Бачо Киро” ни дава възможност да се насладим в най-големи детайли на нейните прелести. Както в много други пещери и тук едни от най-причудливите творения на природата са “оживели” с имената, които хората са им дали. Разположени в Дъждовната зала, Концертната зала, Салона и Подземието са приказните фигури на Каменното цвете, Тополките, Езерото на щастието, Трона, Самотния сталактон и много други, с които екскурзоводите ще ви запознаят при посещение на тази забележителност. Една от атракциите тук е “Чистилището”, който е нисък и труднопроходим коридор с размери 60 х 40 см. Името му идва от легендата, че само праведен човек може да мине през него.

Днес пещерата “Бачо Киро” е една от най-посещаваните в България. Това от една страна  се дължи на местоположението в централната част на държавата, а от друга страна на множеството забележителности в района, които я заобикалят и постоянния поток от туристи. Освен това местността е част от Национален парк “Централен Балкан” и е изходен пункт на много туристически маршрути и екопътеки. Оттук може да се стигнат до висините на каньоните, откъдето гледката е неповторима. Освен това пътеки водят и до стари римски пътища и разрушени крепости. Не на последно място трябва да споменем, че пещерата е част от 100-те национални туристически обекта.

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Дряновски манастир „Св. Арх. Михаил“ Исторически музей „Колю Фичето“ – град Дряново Архитектурно-исторически резерват „Боженци“ Специализиран музей на резбарско и зографско изкуство – Даскаловата къща Дом на хумора и сатирата – град Габрово Музей на образованието гр.Плачковци – вр.Българка Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.