Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливницатa“

 • Категория: Музеи
 • Област: Велико Търново
 • Населено място: гр.Елена
 • Планина: Средна Стара планина
 • Координати: 42.92856, 25.87637
 • Уебсайт:
 • Адрес: ул. Църковна 1
 • Телефон: +359 6151 6129
 • Работно време: 9:00-12:00 14:00-17:00
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  2 лв.

 • Беседа: 4 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация

Красива е легендата за възникването на град Елена. На времето тази територия била непокътната гора, през която минавала една единствена пътека. По тази пътека вървяла сватбата на двама влюбени – Елена и Самуил. По пътя обаче били пресрещнати от разбойници, които ги нападнали. Елена паднала мъртва на Конашкия мост, а по късно била погребана в местността “Кръста”. Самуил бил убит на място, което сега е в края на града, наречено след това на негово име “Самуилец”. Голяма била тъгата за родителите на двамата и решили да се преместят да живея по-близо до техните гробове. Така се заселили тук и основали селището, което нарекли на младата булка – Елена.

Символът на града в наши дни е наименуваната от Петко Славейков “Даскалоливница” – място за отливане на учители. Той е един от много знаменити българи, които се обучават тук. Построена е през 1844 г. и е първото българско класно училище. Модерните методи за обучение, които основателят му Иван Момчилов заимства от чуждите големи университети, допринасят за популярността и бързото развитие на школото. Един от тези методи, гимнастиката, дори му навлича известни проблеми. По това време тези упражнения се използвали единствено за военна подготовка и османските власти му искали обяснения.

Ученията тук са на много високо ниво и Даскалоливницата изгражда много учители, духовни, политически и революционни дейци. От него излизат учители, които преподават в 61 града и 31 села в цяла България и дори извън нея.

Самата къща е двуетажна постройка с добре запазен автентичен външен вид. Приземният етаж е каменен и на него има три големи помещения с отделни входове, вероятно използвани като дюкяни. Там е изложена експозицията “Християнско изкуство от 19 в.”, която разполага с икони от този период, стенописи и други предмети използвани за църковните дела.

Дървеният втори етаж е дом на колекцията “Елена през епохата на Възраждането”. Той изцяло е бил използван за учебни цели. Там са учителската и класните стаи и специално помещение за учебните пособия. Изложени са много помагала и учебници, а заедно с учебните материали са изнесени експонати от времето на основаването на града до началото на Руско-турската освободителна война.

В музейния комплекс на училището се намира и църквата “Св. Никола”, която е най-старата в региона, за което свидетелстват документи от началото на 16 в. На Гергьовден през 1800 г. Елена е нападната от кърждалии, в следствие на което храмът е опожарен. Не след дълго, през 1804 г., той е изцяло възстановен. Според данните това е станало тайно от османските власти за невероятно краткото време от 40 дни. За да не буди подозренията на проверяващите, местните я измазали с вар и въглищен прах.

Самата сграда е културен паметник от национално значение, а всички елементи от интериора са изключително ценни. Стенописите са зографисани от пратениците на Хелендарския манастир Давид и Яков, които завършват делото си през 1818 г.

Друга прилежаща на “Даскаловницата” къща музей е Камбуровият хан. Първоначално той се е намирал в село Йовковци, но заради строежа на язовир “Йовковци” е демонтиран и преместен в архитектурно-историческия комплекс.

Носи името на своя собственик Стоян Камбура, който е деен в революционните движения. Сградата е типичен пример за българската възрожденска архитектура – двуетажна каменно-дървена постройка с широки стрехи и е културна ценност от местно значение. Вътре се помещава етнографска сбирка, в която основни компоненти са свързани с поминъка на района – земеделието и животновъдството. Освен това са отделени секции за типичните занаяти от времето на Възраждането, както и традиционните народни носии характерни за Елена и околностите.

Архитектурно-историческият комплекс „Даскалоливницата“ е един от 100-те национални туристически обекта.

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Къща музей „Иларион Макариополски“ Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ Архитектурно-музеен резерват Арбанаси Регионален исторически музей – Велико Търново Специализиран музей на резбарско и зографско изкуство – Даскаловата къща Исторически музей „Колю Фичето“ – град Дряново гр.Плачковци – вр.Българка Дряновски манастир „Св. Арх. Михаил“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.