Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливницатa“

 • Категория: Музеи
 • Област: Велико Търново
 • Населено място: гр.Елена
 • Планина: Средна Стара планина
 • Координати: 42.92856, 25.87637
 • Уебсайт:
 • Адрес: ул. Църковна 1
 • Телефон: +359 6151 6129
 • Работно време: 9:00-12:00 14:00-17:00
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  2 лв.

 • Беседа: 4 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация

Красива е легендата за възникването на град Елена. На времето тази територия била непокътната гора, през която минавала една единствена пътека. По тази пътека вървяла сватбата на двама влюбени – Елена и Самуил. По пътя обаче били пресрещнати от разбойници, които ги нападнали. Елена паднала мъртва на Конашкия мост, а по късно била погребана в местността “Кръста”. Самуил бил убит на място, което сега е в края на града, наречено след това на негово име “Самуилец”. Голяма била тъгата за родителите на двамата и решили да се преместят да живея по-близо до техните гробове. Така се заселили тук и основали селището, което нарекли на младата булка – Елена.

Символът на града в наши дни е наименуваната от Петко Славейков “Даскалоливница” – място за отливане на учители. Той е един от много знаменити българи, които се обучават тук. Построена е през 1844 г. и е първото българско класно училище. Модерните методи за обучение, които основателят му Иван Момчилов заимства от чуждите големи университети, допринасят за популярността и бързото развитие на школото. Един от тези методи, гимнастиката, дори му навлича известни проблеми. По това време тези упражнения се използвали единствено за военна подготовка и османските власти му искали обяснения.

Ученията тук са на много високо ниво и Даскалоливницата изгражда много учители, духовни, политически и революционни дейци. От него излизат учители, които преподават в 61 града и 31 села в цяла България и дори извън нея.

Самата къща е двуетажна постройка с добре запазен автентичен външен вид. Приземният етаж е каменен и на него има три големи помещения с отделни входове, вероятно използвани като дюкяни. Там е изложена експозицията “Християнско изкуство от 19 в.”, която разполага с икони от този период, стенописи и други предмети използвани за църковните дела.

Дървеният втори етаж е дом на колекцията “Елена през епохата на Възраждането”. Той изцяло е бил използван за учебни цели. Там са учителската и класните стаи и специално помещение за учебните пособия. Изложени са много помагала и учебници, а заедно с учебните материали са изнесени експонати от времето на основаването на града до началото на Руско-турската освободителна война.

В музейния комплекс на училището се намира и църквата “Св. Никола”, която е най-старата в региона, за което свидетелстват документи от началото на 16 в. На Гергьовден през 1800 г. Елена е нападната от кърждалии, в следствие на което храмът е опожарен. Не след дълго, през 1804 г., той е изцяло възстановен. Според данните това е станало тайно от османските власти за невероятно краткото време от 40 дни. За да не буди подозренията на проверяващите, местните я измазали с вар и въглищен прах.

Самата сграда е културен паметник от национално значение, а всички елементи от интериора са изключително ценни. Стенописите са зографисани от пратениците на Хелендарския манастир Давид и Яков, които завършват делото си през 1818 г.

Друга прилежаща на “Даскаловницата” къща музей е Камбуровият хан. Първоначално той се е намирал в село Йовковци, но заради строежа на язовир “Йовковци” е демонтиран и преместен в архитектурно-историческия комплекс.

Носи името на своя собственик Стоян Камбура, който е деен в революционните движения. Сградата е типичен пример за българската възрожденска архитектура – двуетажна каменно-дървена постройка с широки стрехи и е културна ценност от местно значение. Вътре се помещава етнографска сбирка, в която основни компоненти са свързани с поминъка на района – земеделието и животновъдството. Освен това са отделени секции за типичните занаяти от времето на Възраждането, както и традиционните народни носии характерни за Елена и околностите.

Архитектурно-историческият комплекс „Даскалоливницата“ е един от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Къща музей „Иларион Макариополски“ Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ Архитектурно-музеен резерват Арбанаси Регионален исторически музей – Велико Търново Специализиран музей на резбарско и зографско изкуство – Даскаловата къща Исторически музей „Колю Фичето“ – град Дряново град Плачковци – връх Българка Дряновски манастир „Св. Арх. Михаил“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.