Долмен „Плочата”

 • Категория: Природни забележителности
 • Област: Пловдив
 • Населено място: с.Златосел
 • Планина: Средна гора
 • Координати: 42.43650, 25.02700
 • Уебсайт:
 • Адрес:
 • Телефон: +359 878 399 001
 • Работно време:
 • Почивни дни:
 • Входна такса:
 • Беседа:
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Според професор Валерия Фол, Долмен „Плочата“ е най-голямото мегалитно съоръжение от такъв тип, което някога е откривано в България. Именно Валерия Фол е научен ръководител на експедицията, организирана през 2015 г. от научнопопулярното „Списание 8“, при което е регистрирана находката. Намира се над село Златосел, Община Брезово, на едноименния връх Плочата, който е част от масива Юнчал в Сърнена Средна гора. Въпреки че долменът е известен на местното население и привлекателна дестинация за планинарите, за пръв път е проучен и регистриран в пресата в бр. 9 на „Списание 8“ за 2015 г.

От огромната покривна плоча на долмена се открива спираща дъха гледка почти до полите на Родопите. Долменът е с впечатляващи размери — покривната му плоча е 4,1 м на 6,1 м. Вътрешната височина на камерата му е 2,2 м, дълбочината е 4,3 м, а ширината — около 2 м. Възможно е навремето до главната камера да са били долепени още поне 2 по-малки, т.е. може долменът да е бил троен. Долмените са мегалитни паметници, по нашите земи са от края на 2-то – началото на 1-то хилядолетие пр. Хр., но вероятно са с около 1000 г. по-стари.

Според траколога проф. Валерия Фол, научен ръководител на експедицията, този долмен е много ранна аристократическа гробница. Тези гробници са фамилни и се ползват многократно поколения наред. Построяването на толкова голямо съоръжение показва, че владетелят е бил могъщ. Полагането му вътре е символичното му връщане в утробата на Богинята майка. Понеже за траките владетелят е и божество, тези гробници са и светилища. Поднасяните дарове са в глинени съдове и са безкръвни жертви — мляко, сирене, мед, хляб, както и цветя.

Отправна точка на маршрута за посещение на долмена е село Златосел. От него се продължава на север по хубав асфалтов път до местността Дондуково с едноименния язовир, точно до един мост. Непосредствено след моста има автобусно обръщало и паркинг. Преди моста пък, покрай реката, и непосредствено до обръщалото,  има разкошна поляна с място за пикник. Мястото е много удобно като отправна точка за най-различни маршрути.

Малко преди моста, в дясно от пътя, е началото на пешеходния маршрут към „Плочата”. До самия асфалтов път има поставени информационни табели за „Велков гроб” и „Плочата”. Тръгва се в посока изток-югоизток, по дерето на потока, отбелязан на картата, до лобното място на Велко Кръстев, четник от четата на Хаджи Димитър — един от тези, пренесли войводата от Бузлуджа до връх Кадрафил край село Свежен. До тук е първата част от маршрута. Изминава се за около един час. Денивелацията е около 250 м. надм. вис.

От „Велков гроб” до „Плочата” преходът е значително по-лек. Изминава се за около 30-40 минути, по добре маркирана туристическа пътека в гората, в югозападна посока от „Велков гроб” до връх Плочата (658,8 м), отбелязан на картата. От мястото на долмена се открива невероятна гледка към Горнотракийската низина, Чирпанските възвишения, Родопите, Рила и централното било на Стара планина. Връщането става по обратния маршрут за около 1 час.

Снимки: Олег Константинов

Интересни места наоколо, които да посетите

Правите камъни връх Братан – от югоизток Тракийско светилище „Кутела“ Национален музей „Христо Ботев“ град Калофер (м. Паниците) – връх Ботев (през Тарзановата пътека) град Калофер (м. Паниците) – връх Ботев град Калофер – водопад Райското пръскало град Карлово – хижа Равнец – връх Ботев

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.