ЦПШ Мальовица – Йончево езеро – Страшното езеро

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: ЦПШ Мальовица( 42.210887, 23.389502 )
 • Крайна точка: Страшното езеро( 42.180541, 23.399540 )
 • Денивелация: 754 м1757 м - 2511 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 19.08.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут до Страшното езеро в Рила от ЦПШ Мальовица през Йончево езеро е по-удачният и предпочитан вариант, отколкото това през хижа Мальовица. Най-препоръчително е, ако правите кръгов маршрут, той да бъде в тази последователност ЦПШ – Йончево езеро – Страшното езеро – хижа Мальовица – ЦПШ. Това обаче е при положение че нямате страх от височини или не е дъждовно. Аз също съм на това мнение, защото има един по-неприятен участък непосредствено преди Страшното езеро, който във влажно време е доста опасен (предполагам и неприятен за хора със страх от височини). Представлява едни големи гладки скални плочи, където подхлъзванията са доста вероятни. В сухо време не би трябвало да има проблем, освен ако не ви е страх от височини или подходите твърде надменно. За хора със страх от височини не е препоръчително, но шансът да го изкарат на качване е по-голям, отколкото на слизане. Като оставим това на страна, циркусът на Страшното езеро е поразително внушителен и рядко някой ще пропусне да отвори уста пред величествените зъбери над него.

До ЦПШ Мальовица (местност Меча поляна) се стига с автомобил от Самоков, но пътят към края е малко надупчен. Маркировката е отлична – в началото тръгва със зелен цвят, като малко преди Йончево езеро се включва синята маркировка. След него следваме само синята. През по-голямата част от маршрута се върви на открито, а водата е от поточета, каквито сравнително често прекосяваме. През първата половина теренът е почвен, след което става предимно каменист. Освен тази опасност, която описах по-горе, няма друго стряскащо, но в някои случаи и това е достатъчно.

Началото на пътеката е срещу хотел Мальовица (а не ЦПШ). Там една табела сочи накъде върви зелената маркировка към Йончево езеро. Качваме едни стръмни 200 метра, след което наклонът се изравнява. На ски пистите е добре да внимаваме да не тръгнем направо по пътя. Наляво сме, а по земята е намацан зеления цвят. Навлизаме за известно време в прохладна гора, прескачаме две-три поточета и се радваме на благодатната Рила планина. Правим още едно кратко изкачване, преди отново наклонът да намалее. Има един малък мочурлив участък, но нищо проблемно.

Вече вървим по просторния гол склон, по ясната пътека нагоре. След около час и нещо пред нас се изправя един гъсталак от клек, зад който се крие Йончево езеро. Спокойно, като казвам гъсталак, нямам предвид, че е непроходимо. Напротив, широка пътека го пресича. Час и половина след началото вече сме край езерото.

След кратка почивка хващаме синята маркировка към Страшното езеро, която тръгва надясно. Но не точно покрай Йончево езеро, а малко вдясно, покрай паметника на художника, чието име носи то – Христо Йончев-Крискавец.

Оттук вече започва по-тежичката част с изкачването по склона отдясно. Все пак трябва да усетим, че сме в най-високата планина в България. Ще вметна, че оттук нататък теренът е само каменист. След половин час, че може и повече, за радост ни се открива един просторен равен участък. Тук е и първата ни среща с внушителните зъбери от Мальовишкото било – Купените и по-облата встрани Попова капа (Прекорец). Докато се съвземем от тази величествена гледка, вече слизаме по една морена преди да започне финалното изкачване към Страшното езеро.

Тук се намира въпросната опасна скала, за която стана дума по-рано. Не е отвесна, няма нужда от специални умения, но наистина внимавайте, докато се изкачвате, въпреки че за по-дългокраките е значително удобно за по-безопасно стъпване. Самото изкачване е около половин час, докато опасният участък е 5-10 минути.

Постепенно наклонът отново се изравнява и заслон Страшното езеро се показва. Точно зад него е едноименното езеро, в което къпят отражения Купените и Попова капа. Карат те да се чувстваш нищожен и да си представиш колко страшно би било наистина да попаднеш тук в люта гръмотевична буря. Отдаваме се на заслужена почивка преди да продължим. По-опитните и подготвени планинари може да стигнат до заобикалящите ни върхове, но повечето затварят кръга с връщане към ЦПШ през хижа Мальовица. Някой пък изкачват връх Мальовица от хижата. Друга алтернатива са маркираните туристически маршрути до хижа Мечит или заслон Кобилино бранище.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

ЦПШ Мальовица – Йончево езеро ЦПШ Мальовица – Петлите – връх Орловец – заслон БАК – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – връх Камилата – връх Ловница – Купените – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – Мальовишки езера – Еленино езеро – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – Страшното езеро ЦПШ – Йончево езеро – Страшното езеро – хижа Мальовица – ЦПШ ЦПШ Мальовица – връх Мальовица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.