ЦПШ Мальовица – връх Камилата – връх Ловница – Купените – ЦПШ Мальовица

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: ЦПШ Мальовица( 42.211353, 23.388895 )
 • Крайна точка: вр. Голям Купен( 42.174662, 23.397400 )
 • Денивелация: 983 м1748 м - 2731 м
 • Дължина: 17 км
 • Времетраене: 10 часа
 • Информация: 01.09.2019
 • Източник: pbaruh
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът до върховете Камилата, Ловница и Купените е кръгов: ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – Втора тераса – заслон Орловец (БАК) – връх Камилата (2621 м.) – връх Ловница (2695 м.) – връх Голям Купен (2731 м.) – връх Среден Купен (2724 м.) – вр. Малък Купен (2661 м.) – Страшното езеро – Йончево езеро – ЦПШ Мальовица.

Преходът е опасен и определено не е за начинаещи или хора с малко опит в планината. Особено за тези със страх от височини! Физически е също много тежък. Маркировката не е през целия маршрут, но където я няма пътеките са различими. Тя е както следва: От ЦПШ (Централна планинска школа) до заслон БАК е синя. От БАК по билото и до Страшното езеро няма маркировка. От Страшното до Йончево езеро е синя. От Йончево до ЦПШ е зелена. Почти целият преход е по каменист терен и на открито, с изключение на първия и последния половин час. Вода има до хижа Мальовица, ако изключим реките и езерата, които има навсякъде освен на билото. Ако се притеснявате да пиете, тогава ще трябва да се запасите с доста вода.

Имайте предвид, че в ранно лято нивото на Мальовишка река може да доста високо и да се наложи да цопате и дори да не можете да минете. Това е между хижа Мальовица и Втора тераса. До изходната точка може да се стигне с автомобил, има и автобуси от Самоков.

Маршрутът може да бъде разделен на 3 отсечки:

 1. ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – Втора тераса.
 2. Втора тераса – заслон Орловец (БАК) – Камилата – Ловница – Купените – Страшното езеро
 3. Страшното езеро – Йончево Езеро – ЦПШ Мальовица

ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – Втора тераса.

Това е класическият маршрут за връх Мальовица, върви се по червена маркировка. Наклонът е много лек и можем да кажем безпроблемен. От Меча поляна (където се намира ЦПШ) се тръгва по долината на Мальовишка река. След по-малко от час почти без наклон се стига до хижа Мальовица. След нея наклонът се увеличава, но много малко. На няколко места прекосяваме реката по камъни над нея. До средата на лятото има голяма възможност нивото на реката да е все още високо и да цопате или дори да се върнете. Може да не направите разликата при Първа тераса. Съвсем леко се до Втора тераса – мястото с голяма скала с паметни плочи. По-подробно може да прочетете в описанието на маршрута от ЦПШ до връх Мальовица

Втора тераса – заслон Орловец (БАК) – Камилата – Ловница – Купените – Страшното езеро

При скалата на Втора тераса се завива на ляво и се тръгва по синя маркировка, има и указателна табела за заслон БАК. До заслона се стига за около час, пътеката е ясно различима с гъста маркировка. Наклонът вече е доста по-голям. На заслона има указателни табели за околните върхове.

Към връх Камилата
Ако се застане с гръб към входа на заслона – напред и леко в дясно се намира връх Камилата. Реално този връх е леко отклонение от основния маршрут и може да бъде пропуснат с цел скъсяване на прехода. Изкачава се за около 30 мин. като се върви по пътека без маркировка, малка и тясна и все пак ясно различима. Стига се до малка премка между върховете Камилата и Ловница, като за Камилата се завива на ляво. Забележка: скалата, която има вид на глава на камила, не е същинският връх – пирамидката на на същинския връх се вижда от главата на камилата и се намира на около още 3-5 мин. Гледките към Мальовица, Орлето, Орловец и Злия Зъб са впечатляващи, така че си струва усилието.

Към връх Ловница
Следва връщане до малката премка и се продължава направо и нагоре към Ловница. Пътеката отново е малка и тясна и същевременно ясно различима, на места има каменни пирамидки. До върха се стига за около 30-40 мин. От там вече има прекрасна гледка към Двуглав, както и към Злия Зъб и Орловец от друг ъгъл. Забележка: от премката може да се продължи надолу и направо към премка между Ловница и Злия Зъб – губи се доста височина, която после трябва да се качи, реално би било удължаване на маршрута. От Ловница продължава да има разкошна гледка към Мальовица и Орлето. Ъгълът е подходящ за да може да се различи и Малка Мальовица.

Към Купените
Първата по-опасна отсечка е прехода от Ловница към Голям Купен. Пътеката е ясно различима, маркирана само с каменни пирамидки. Започва с остро спускане, на места лек сипей. Ако се слиза с достатъчно внимание – няма да има никакви проблеми. Следва остро изкачване към Голям Купен. Малко под върха има избор за подход към самия връх – наляво, където ще се събере с пътеката идваща от Страшното езеро и надясно, през която се подсича върха и се изкачва от другата му страна. През дясната пътека се разкрива разкошна гледка към Двуглав и Рилски манастир в ниското. Връх Голям Купен е най-високият в Мальовишкия дял на Рила. Осеян с една голяма пирамида и с множество малки. Това е първото място, откъдето се вижда цялото Страшно езеро.

Тук отново има опция за скъсяване на маршрута. Ако се застане с гръб към основната пирамида и с лице към езерото – вляво тръгва пътека, която слиза директно на Страшното езеро. В дясно ясно се виждат Среден Купен, Малък Купен и Попова Капа. Към Средния и Малкия Купени върви подсичаща пътека, маркирана само с каменни пирамидки. Реално всеки от Купените се пада като малко отклонение от пътеката – качване до върха и после връщане до пътеката. След Малък Купен има една висока скала (30-40 м, може би), която трябва да заобиколи. Веднага след скалата има малка каменна пирамидка.

Към Страшното езеро
Напред пътеката продължава към Попова Капа. На ляво тръгва улей, който слиза до Страшното езеро. Улеят е най-опасният участък от прехода. Пътеката е почти незабележима. На няколко места има каменни пирамидки, като те повече създават усещането, че не си се изгубил, а не толкова да маркират пътеката. При ясно време непрекъснато има пряка видимост към езерото и реално няма възможност да се изгубиш. Горната част от улея си е сипей, средната и долната части са доста едри начупени скали. Трябва да се слиза с изключително високо внимание. Същевременно в долната част на улея е една от най-красивите гледки – нагоре към Малък Купен и Среден Купен. Стигаме до заслон Страшното езеро.

Страшното езеро – Йончево Езеро – ЦПШ Мальовица

Маршрутът от ЦПШ до Йончево езеро и Страшното езеро е доста популярен. Тук я вървим наобратно. На слизане може да се премине за около 2 часа и половина. Тръгва се зад заслона по синя маркировка. Пътеката е ясна и на места широка, маркировката е на гъсто. От Йончево езеро вече има две маркировки, синя и зелена, като зелената е за към Меча поляна (ЦПШ). Отново пътеката е ясна и широка, с гъста маркировка. При ясно време по тази пътека има директна видимост към Витоша и ясно се различава Черни Връх. В един момент се излиза на ски пистите на платото над Меча поляна, в края на пистите трябва да се направи остър ляв завой зад изоставени бараки. Пътеката свършва на гърба на хотел Мальовица. При дъждовно време Купените биха било доста опасно място, слизането през улея би било изключително рисковано. При гръмотевична буря няма никакъв бърз изход от Купените.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

ЦПШ Мальовица – Петлите – връх Орловец – заслон БАК – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – хижа Иван Вазов (по Зелени рид) ЦПШ Мальовица – Йончево езеро ЦПШ Мальовица – Йончево езеро – Страшното езеро ЦПШ Мальовица – Мальовишки езера – Еленино езеро – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица ЦПШ Мальовица – Йончево езеро – Страшното езеро – хижа Мальовица – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – Страшното езеро

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.