село Брестово – връх Огреяк (по хребета)

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Влахина планина
 • Начална точка: с.Брестово( 41.819831, 22.983950 )
 • Крайна точка: вр.Огреяк( 41.789295, 22.964754 )
 • Денивелация: 664 м1260 м - 1924 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 03.06.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Често изкачването на най-високия връх на Влахина планина връх Огреяк (Кадийца, 1924 м) се съчетава с разходка и до Ильов връх (1803 м) – най-високия връх на Малашевска планина. В този GPS трак съм записал само връх Огреяк, докато комбинирания маршрут ще намерите тук. Изкачването, което сега ще опиша, е доста по-приятното по хребета, а не по скоро прокарания дърварски път, който към тази дата дори още не е напълно изграден. Отбелязвам, че връх Огреяк се намира на границата с Македония, което значи, че трябва да уведомите граничните за изкачването му.

За сметка на това, че е по-приятен, маршрутът по хребета е доста по-труден и изморителен, защото през цялото време се движи с постоянен наклон само нагоре. Маркировка няма, но е доста трудно да объркате. Теренът е мек почвен, а вода по целия преход има преди голямото изкачване, но е спорно дали е годна за пиене, защото нагоре покрай реката сноват машините на дървосекачите. Половината от маршрута минава в гора, останалото е на открито.

Като цяло няма особено много за обяснение за този преход. Тръгваме от една местност след село Брестово. Почти до началната точка се стига по асфалт от град Симитли, който на места е поразбит, но нищо необичайно за нашите пътища. След разклона за Коматинските скали и горния край на Брестово продължаваме направо и на следващия разклон се пускаме надолу вдясно, накъдето продължава асфалта. Не след дълго минаваме един мост. Там започва коларски път, който е перфектен и можем да продължим с кола. Стигаме до едно уширение с фургон, точно преди пътят да се разклони. Левият ръкав прекосява реката, а десният се движи нагоре по нейния приток. Ако сме с кола, спираме тук и тръгваме пеша нагоре.

Както споменах, това е изкачване по хребета и няма да се движим по дърварския път. Единственото важно тук е да си намерите удобно място да излезете от пътя и да се запътите право нагоре по склона. Тежичко е, наклонът е голям, но ние си вървим с удоволствие. Пресичаме веднъж-дваж пътя, но си знаем да не тръгваме по него.

След доста усилия излизаме от гората и почти виждаме крайната точка. Май изглежда доста близко, но ще разберем дали е така. По-важното в момента е, че можем да отморим малко с гледки към току открилите се Рила и Пирин. Има една канара малко след гората нагоре и ми се струва идеалното място за това. След това – пак нагоре. Пресичаме една козя подбилна пътечка и каменистият Огреяк ни се открива. Още малко и още малко…

Най-накрая сме горе. Оттук се вижда всичко в околовръст – и в България и в Македония. Откриват се и Осогово на север, и Беласица на юг. Македонските планини, които все още не познавам, също са ясни. Но едно прави най-голямо впечатление. Че има по-висока точка от тази, на която се намира котата и това е при съседната гранична пирамида 55, само на стотина метра от нас. Разбира се, че отиваме там да се отчетем. И наистина, не е било зрителна измама. Действително тук е по-високо. Сами избираме дали да правим кръг, изкачвайки Ильов връх, който се вижда наблизо, или да слизаме отново надолу.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Места наоколо, които да посетите

село Брестово – връх Ильов връх село Брестово – връх Огреяк – връх Ильов връх село Брестово – връх Огреяк (Кадийца) Екопътека „Влахински водопад“ Възрожденски комплекс „Вароша“ – гр.Благоевград Регионален исторически музей – Благоевград Стобски пирамиди х.Яворов – вр.Баюви дупки – вр.Бански Суходол – вр.Кутело – вр.Вихрен – х.Вихрен

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.