село Брестово – връх Огреяк (по хребета)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Влахина планина
 • Начална точка: с.Брестово( 41.819831, 22.983950 )
 • Крайна точка: вр.Огреяк( 41.789295, 22.964754 )
 • Денивелация: 664 м1260 м - 1924 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 03.06.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Често изкачването на най-високия връх на Влахина планина връх Огреяк (Кадийца, 1924 м) се съчетава с разходка и до Ильов връх (1803 м) – най-високия връх на Малашевска планина. В този GPS трак съм записал само връх Огреяк, докато комбинирания маршрут ще намерите тук. Изкачването, което сега ще опиша, е доста по-приятното по хребета, а не по скоро прокарания дърварски път, който към тази дата дори още не е напълно изграден. Отбелязвам, че връх Огреяк се намира на границата с Македония, което значи, че трябва да уведомите граничните за изкачването му.

За сметка на това, че е по-приятен, маршрутът по хребета е доста по-труден и изморителен, защото през цялото време се движи с постоянен наклон само нагоре. Маркировка няма, но е доста трудно да объркате. Теренът е мек почвен, а вода по целия преход има преди голямото изкачване, но е спорно дали е годна за пиене, защото нагоре покрай реката сноват машините на дървосекачите. Половината от маршрута минава в гора, останалото е на открито.

Като цяло няма особено много за обяснение за този преход. Тръгваме от една местност след село Брестово. Почти до началната точка се стига по асфалт от град Симитли, който е доста разбит. След разклона за Коматинските скали и горния край на Брестово продължаваме направо и на следващия разклон се пускаме надолу вдясно, накъдето продължава асфалта. Не след дълго минаваме един мост. Там започва коларски път, по който стигаме до едно уширение с фургон, точно преди пътят да се разклони. Левият ръкав прекосява реката, а десният се движи нагоре по нейния приток. Ако сме с кола, спираме тук и тръгваме пеша нагоре.

Както споменах, това е изкачване по хребета и няма да се движим по дърварския път. Единственото важно тук е да си намерите удобно място да излезете от пътя и да се запътите право нагоре по склона. Тежичко е, наклонът е голям, но ние си вървим с удоволствие. Пресичаме веднъж-дваж пътя, но си знаем да не тръгваме по него.

След доста усилия излизаме от гората и почти виждаме крайната точка. Май изглежда доста близко, но ще разберем дали е така. По-важното в момента е, че можем да отморим малко с гледки към току открилите се Рила и Пирин. Има една канара малко след гората нагоре и ми се струва идеалното място за това. След това – пак нагоре. Пресичаме една козя подбилна пътечка и каменистият Огреяк ни се открива. Още малко и още малко…

Най-накрая сме горе. Оттук се вижда всичко в околовръст – и в България и в Македония. Откриват се и Осогово на север, и Беласица на юг. Македонските планини, които все още не познавам, също са ясни. Но едно прави най-голямо впечатление. Че има по-висока точка от тази, на която се намира котата и това е при съседната гранична пирамида 55, само на стотина метра от нас. Разбира се, че отиваме там да се отчетем. И наистина, не е било зрителна измама. Действително тук е по-високо. Сами избираме дали да правим кръг, изкачвайки Ильов връх, който се вижда наблизо, или да слизаме отново надолу.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Брестово – връх Ильов връх село Брестово – връх Огреяк – връх Ильов връх село Брестово – връх Огреяк (Кадийца) село Горно Лешко – връх Кликач Екопътека „Влахински водопад“ Възрожденски комплекс „Вароша“ – гр.Благоевград Регионален исторически музей – Благоевград местност Кулиното – връх Пирин – Даутов връх – местност Кулиното

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.