местност Барикадите – връх Богдан

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Средна гора
 • Начална точка: м. Барикадите( 42.590368, 24.424153 )
 • Крайна точка: вр. Богдан( 42.607216, 24.461500 )
 • Денивелация: 493 м1111 м - 1604 м
 • Дължина: 5 км
 • Времетраене: 1:45 часа
 • Информация: 17.06.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Това е един от най-популярните маршрути за изкачване на връх Богдан (1604 м) – първенецът на планина Средна гора. Началната точка е по пътя за м. Барикадите, а не в самата местност, но тъй като не знаем по-близък ориентир, сме записли така. Макар по височина да не е в Топ 10 на планините в България, за Средна гора и връх Боград има печат от кампанията Десетте планински първенци. В Trips Journal може да откриете списък и маршрути до най-високите върхове на всички планини в България.

За местност Барикадите поемаме с автомобил от Копривщица в посока Стрелча. На около 2.5 км след изхода на Копривщица има разклон наляво за местността. На него има рекламни табели на град Копривщица, които могат да ви послужат за ориентир. Трябва да споменем, че е добре да карате внимателно, защото асфалта не е в много добро състояние. От него минаваме още 5 км. докато излезем от една гора и излизаме на едно отклонение на черен път към картофените ниви. Пътят се пресича от електропровод, водещ до хижа Богдан.

Точно преди стълбовете вляво тръгва маршрут нагоре, по който, за по-малко от 2 часа, сме горе. Започваме прехода по широк черен път и вървим между нивите и така през първия 1.5 км. Трябва да внимаваме да не пропуснем Разклон 1, където се отделя по-неугледен път нагоре. Само първите няколко метра е тревясал. Той е по-стръмен но поне два пъти по къс.

Ако решим да си ходим по главния път, пак няма да сгрешим. Той е по-полегат, но значително по-дълъг, понеже обикаля отсрещното връхче, чието име не знаем. Но, когато излезе на билото, тръгва по една панорамна пътека, която ще ни радва с гледка поне километър и нещо.

Постепенно започваме да вървим по обширни поляни. Малко по-късно достигаме до поляните край хижа Богдан, която е опустошена. Там се намират антените на GSM операторите, които могат да ни служат за ориентир, тъй като се виждат отдалеч. Гледката от тук е страхотна и имаме чувството, че можем да се протегнем и да стигнем Стара планина. Ясно се вижда и арката на Беклемето. На поляната в района се намира и заслонът Плачков кладенец, зад който под вековните буки се намира и самият Плачков кладенец – чешма с 5 чучура и страхотна вода. Зад бунгалата на хижата също има течаща вода, където да презаредите.

По пътя край хижата навлизаме в гора, където веднага виждаме табела за връх Богдан при Разклон 3. И не си мислете, че просто се е обърнала от вятъра наляво. Тук се излиза от главния път по труднозабележима маркирана пътека. След стотина-двеста метра тя се слива с основния маршрут към Богдан. Оттук се върви изцяло през гора, с изключение на една по-широка поляна. Няма друго по-особено. Само внимавайте да не пропуснете върха, който не се намира точно на пътеката, а се е сгушил на една малка полянка вдясно.

За жалост, връх Богдан е изцяло сред гората и не предлага невероятните панорами, които сме свикнали да виждаме. Но ако продължите няколкостотин метра по пътя (маршрута за хижа Средногорец), ще излезете от другата му страна, където гледки има.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Клисура – хижа Вежен град Клисура – връх Вежен гара Стряма – връх Каменица град Копривщица – връх Пъпа – село Антон село Розино – хижа Козя стена село Панагюрски колонии – връх Братия село Христо Даново – хижа Козя стена /зелен, през Дамлъ дере/ хижа Ехо – връх Вежен

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.