с.Душинци – вр.Големи връх

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ерулска планина
 • Начална точка: с.Душинци( 42.709094, 22.669623 )
 • Крайна точка: вр.Големи връх( 42.699352, 22.657017 )
 • Денивелация: 446 м1035 м - 1481 м
 • Дължина: 8.5 км
 • Времетраене: 3 часа
 • Информация: 23.05.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този маршрут е до най-високия връх на Ерулска планина – Големи връх. Той е сравнително кратък и води началото си от село Душинци, което се намира в подножието на планината. Почти през цялото време се движим по пътища или пътеки, което ни улеснява допълнително. Понеже няма маркировка може да се използва GPS за по-сигурно, въпреки че не би трябвало да има проблем.

Преходът започва от северозападния край на селото, на стотина метра преди табелата за изход, по един черен път край къщите. Веднага щом видим разклонение надясно, поемаме по него, а то ни отвежда до обширни ливади. Тук може и да губите от поглед пътя пролетта и лятото, понеже минава през високи треви. След не повече от 200 – 300 метра поемаме надясно, където навлизаме в широколистна гора, където наклонът се увеличава, но пък е единственото място, където няма как да объркаме маршрута.

Като излезем от нея отново следват широки пасища с висока трева и трябва да се вглеждаме по-зорко, за да не се залутаме. Не след дълго ще излезем на голямата морава под върха, където спираме да следваме пътища и започваме да качваме директно нагоре, водейки се по върха. Може да се ориентирате за мястото по една изоставена каравана вдясно. Оттам до горе имаме по-малко от километър, който е най-изморителния участък от прехода.

Склонът, по който ще правим атаката, е изцяло горист до билото. Навлизаме сред дърветата и тръгваме нагоре. Мястото на изкачването можем да познаем по едно голямо паднало дърво. Малко след него има една стръмнина, на която дори се появява тънка пътечка. Последвахме я и ни заведе до поредната полянка, този път на един склон. Много е малък, така че го качихме и се озовахме на билото, където се различаваше и друга пътека. Оттук следваме само билото и до 10-ина минути сме на Големи връх.

След като се насладим на превъзходните гледки отгоре, сме готови за слизане. Надолу вървим до мястото, където започнахме атаката, откъдето продължаваме наляво по пътя. Следваме го, вървейки дълго време само направо, а след това преходът започва да криволичи надолу и след над 3 км стигаме до междуселския път, на север от Душинци. Тръгваме по него на юг, за докато маршрутът ни достигне до селото, на мястото, откъдето тръгнахме.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Места наоколо, които да посетите

село Горочевци – връх Плоча село Велиново – връх Стража (Големи връх) с.Костуринци – вр.Златарица село Лялинци – връх Любаш село Лялинци – връх Стража (Големи връх) село Ребро – връх Любаш с.Ездимирци – вр.Големи връх с.Радово – вр.Златарица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.