село Душинци – вр. Големи връх

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ерулска планина
 • Начална точка: с. Душинци( 42.709094, 22.669623 )
 • Крайна точка: вр. Големи връх( 42.699352, 22.657017 )
 • Денивелация: 444 м1037 м - 1481 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 1:15 часа
 • Информация: 13.10.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този маршрут е най-краткият подход за изкачване на първенеца връх на Ерулска планина – Големи връх. Води началото си от село Душинци, което се намира в подножието на планината. Почти през цялото време се движи по черни пътища или пътеки, което улеснява допълнително. Има и открити, има и горски участъци. Вода няма. Туристическа маркировка се среща само в последния етап от прехода, затова може да се използва GPS за по-сигурно, въпреки че не би трябвало да има проблем, ако следите описанието.

До село Душинци се стига по асфалтов път от Перник и черни пътища от Трън. Черният път от Милкьовци не е зле за леки автомобили, но този от село Кожинци е само за офроуд. Изкачването на Големи връх започва от северозападния край на селото, на стотина метра преди табелата за изход, по един черен път край къщите. Тръгваме и веднага щом видим разклонение надясно, поемаме по него, а то ни отвежда до обширни ливади. Тук може да губите от поглед пътя пролетта и лятото, понеже минава през високи треви. След не повече от 200–300 метра поемаме надясно, където навлизаме в широколистна гора. Наклонът се увеличава, но пък е единственото място, където няма как да объркаме маршрута.

Като излезем от гората отново следват широки пасища с висока трева и трябва да се вглеждаме по-зорко, за да не се залутаме. Не след дълго излизаме на голямата поляна под върха, на която има изоставен фургон, превърнат в заслон. Тук спираме да следваме пътя и трябва да се отклоним вляво от него. Освен че пътеката се различава ясно, вече вървим по червена туристическа маркировка на маршрута от Ерулския манастир „Света Троица“. Започва стръмно изкачване до Големи връх през гората. Това е най-изморителният участък от прехода и трае около половин час.

Склонът, по който качваме, е изцяло горист до билото. Навлизаме сред дърветата и слаломираме нагоре. Пътеката ни отвежда до поредната полянка на един склон, след която излизаме на билото. Оттук следваме само билото и до 10-ина минути сме на Големи връх. Той е един от най-обзорните върхове в Краище и предлага очарователни панорами във всички посоки, докъдето ти стигнат очите.

След като се насладим на превъзходните гледки отгоре, сме готови за слизане. Има два варианта. Единият е от другата страна на планината – по маркирана пътека към село Горочевци. Другият, по-вероятен, е слизане по червената маркировка от Големи връх към Ерулския манастир, откъдето трябва да се върнем по асфалтовия път до колата. Образува се приятен кръгов маршрут и дори ходенето по пътя не е лошо, тъй като минава през гора и се използва рядко. Като се върнете при колата, препоръката ми е да отидете с нея до село Ерул, където има една много кратка пътека до обзорния връх Каменитица.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Ерулски манастир (с. Ерул) – вр. Големи връх село Ерул – връх Каменитица село Горочевци – вр. Големи връх Маршрут „Големи връх“ – Ерулска планина село Горочевци – връх Плоча село Милкьовци – връх Копран село Велиново – връх Стража (Големи връх) село Еловица – Еловишка пещера

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.