село Горочевци – връх Плоча

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Еловишка планина
 • Начална точка: с. Горочевци( 42.705439, 22.589882 )
 • Крайна точка: вр. Плоча( 42.709445, 22.561695 )
 • Денивелация: 409 м920 м - 1329 м
 • Дължина: 3.75 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 06.11.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Жител на село Горочевци се е погрижил да обозначи туристическия маршрут до връх Плоча в Еловишка планина от селото. Сложени обозначителни табели със стрелки към върха на ключовите места и е доста трудно да се обърка човек. Горочевци е най-удобният изходен пункт за изкачване на най-високия връх на Еловишка планина и преходът от тук е по-малко от 4 км в едната посока. До селото се стига еднакво лесно и през град Трън и през град Земен. И в двата случая последните километри са понадупчени, но нищо необичайно за българските пътища.

Иначе маршрутът до връх Плоча е много приятен. Теренът през цялото време е мек почвен. Първоначално се движи през гора, след това излиза на открито през едно сечище, като накрая отново минава през гора до самия връх. Тук отварям една скоба, че може скоро информацията за горите да не е актуална, защото имаше много болна иглолистна гора, която вероятно скоро ще бъде изсечена. Маркировката, както казах, не е лентова, но пък има табели на всички ключови места. Единствената вода е в началото, след последните къщи на Горочевци, от един чучур. Изградени са и две пейки в началото, които предлагат хубава гледка.

Започваме прехода от централния площад по едно мостче, след което пътят се разклонява и ние поемаме по десния ръкав, който води до една от крайните махали – махала Тършевина. Оттук следваме черния път около 1 км до Разклон 2 и Разклон 3. Тук единствено трябва да внимаваме за стрелките, защото са малки, а много лесно можем да се объркаме. След тези разклони е втората пейка и чучура с единствената вода по маршрута.

Оттук се навлиза в гората по приятна горска пътека, която е с малко по-голям наклон, но пък е само 500 метра. След това табелка сочи, че трябва да се излезе на широкия дърварски път, въпреки че пътеката видимо продължава нагоре. Послушайте я, защото тя е станала труднопроходима, макар и да изглежда е по-приятна.

След още 500 метра достигаме до връхче с интересното име Мала Куровица, което е на метри от главния път, но предлага доста хубава панорамна гледка. След него пътят се разделя. Наляво е връх Плоча, а надясно, на 100-200 метра, са Ровините – една приятна изненада по този туристически маршрут. Разбира се, отбихме се, но към днешна дата е почти непроходимо. Ровините представляват пясъчни пирамиди, подобни на Стобските и на тези в Мелник, само че в далеч по-малки мащаби.

След като ги разгледаме, се връщаме на разклона и хващаме посока връх Плоча. След по-малко от километър сме на разклона за връх Голяма Куровица, която се пада наляво, а ние продължаваме направо и навлизаме отново в гората. Тук пътеката и табелките се губят, но пак не е много трудно за ориентиране, като вървим само по билото, без да се отклоняваме встрани надолу. Това е и единствената част от прехода, където може да се наложи да се промушите през някой друг храст и да се закачите някъде, но далеч не са непроходими трънаци.

В крайна сметка достигаме до връх Плоча, който е някъде измежду дърветата, но има табела, която се различава добре. Както можем да предположим, няма никаква гледка, но не съм сигурен дали в близко бъдеще ще бъде така, защото както споменах много от иглолистните бяха изсъхнали и маркирани за сеч.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Горочевци – вр. Големи връх Маршрут „Големи връх“ – Ерулска планина село Еловица – Еловишка пещера Ерулски манастир (с. Ерул) – вр. Големи връх село Душинци – вр. Големи връх село Горна Мелна – връх Огорелица село Ерул – връх Каменитица село Костуринци – връх Златарица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.