Ерулски манастир (с. Ерул) – вр. Големи връх

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ерулска планина
 • Начална точка: Ерулски манастир( 42.722046, 22.653911 )
 • Крайна точка: вр. Големи връх( 42.699351, 22.657027 )
 • Денивелация: 357 м1124 м - 1481 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 13.10.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Големи връх е най-високият връх в Ерулска планина. Маршрутът за изкачването му от Ерулския манастир „Света Троица“ е част от туристически маршрут „Големи връх“. Това е може би най-приятният подход и със сигурност най-добре маркираният. Другите възможности са от село Душинци и от село Горочевци. Първият е прекалено къс и без маркировка, а другият е двойно (и повече) по-дълъг и по-тежък и началната му точка е доста отдалечена. Големи връх е един от най-панорамните върхове в цяло Краище, да не кажа най-панорамният в българската част, и определено си заслужава да отделите няколко часа за преход до него.

До село Ерул и респективно до Ерулския манастир се стига лесно с автомобил, но трябва да имате няколко неща предвид. Единствено пътят от юг през село Душинци е асфалтиран, като последните няколко километра са по тесен планински път. През село Милкьовци има 4-5 км черен път, но сравнително добър за преминаване с лек автомобил. А от село Кожинци си е само за офроуд автомобил.

Маршрутът до Големи връх се движи предимно по черни пътища, като само последните 20-30 минути са по горска пътека. Именно тази финална част е най-трудната, защото наклонът е доста голям, но с повечко почивки сте горе. Иначе няма нищо опасно по прехода. Маркировката е отлична и ако я следвате, не би трябвало да имате нужда от GPS трак. Ако на някой разклон се зачудите накъде, просто се огледайте и няма начин да не видите маркировка или табела. Почти изцяло се движим през гора, като на места черният път е по-широк или излиза на открити поляни. Вода има единствено в двора на Ерулския манастир. 

Изкачване на Големи връх

От паркинга край манастира тръгваме по единствения черен път през гората. Той се вие, преминава край един голям двор и като излезе на едно обширно пасище се разклонява. Маршрутът ни е надясно, като следваме главния път. Като свърши наклона, по-главния път изглежда да завива надясно, докато ние сме наляво. Следва по-дълго вървене само направо, а срещу нас виждаме ясно Големи връх. По черния път сме, докато излезем на широка поляна точно преди върха, на която вляво има стар фургон, който е превърнат в заслон.

Тук излизаме от пътя (който слиза към село Душинци) в посока Големи връх по ясно различима пътека за последната част от маршрута. Тя бързо навлиза в гората и започва големия зор. Наклонът рязко се увеличава, докато слаломираме между дърветата. За някой – 20, за други – 30, а за трети може да са нужни 40 минути, за да достигнат до най-високата точка на Ерулска планина. Не бързайте, наслаждавайте се на прехода. 

Каквото и да правите обаче, накрая няма как да не ви е приятно, освен ако няма мъгла. Големи връх е гол и предлага 360-градусова панорама. Както споменах, той е един от най-обзорните върхове в региона и предлага гледка към цяло Краище и в ясно време погледът стига до Витоша, Рила, Стара планина и Осогово.

От тук има две възможности за продължение. Едната е от Големи връх към село Горочевци, но така ако сте с кола, няма да е удобно. Другата е слизане от Големи връх до село Душинци. За нея слизаме до заслона и продължаваме по пътя, от който се отклонихме. След това трябва да вървите до колата около 5 км по асфалтов път, по който почти не минават коли. Така се образува нещо като кръгов маршрут. Като се върнете до Ерулския манастир, силно препоръчвам да мръднете с колата до махала Мучи баба, която е на няма и 2 км. Там има един много кратък маршрут, за по-малко от половин час в посока, до обзорния връх Каменитица.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

село Душинци – вр. Големи връх село Ерул – връх Каменитица Маршрут „Големи връх“ – Ерулска планина село Горочевци – вр. Големи връх село Горочевци – връх Плоча с.Костуринци – вр.Златарица село Велиново – връх Стража (Големи връх) Веломаршрут „ВелоЕрул“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.