Ерулски манастир (с. Ерул) – вр. Големи връх

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ерулска планина
 • Начална точка: Ерулски манастир( 42.722046, 22.653911 )
 • Крайна точка: вр. Големи връх( 42.699351, 22.657027 )
 • Денивелация: 357 м1124 м - 1481 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 18.01.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Големи връх е най-високият връх в Ерулска планина, чието име идва от село Ерул, закътано в нейните обятия. Маршрутът за изкачването му от Ерулски манастир „Света Троица“ е част от туристически маршрут „Големи връх“. Това е може би най-приятният подход и със сигурност най-добре маркираният. Другите възможности са от село Душинци и от село Горочевци. Първият е прекалено къс и без маркировка, а другият е двойно (и повече) по-дълъг и по-тежък и началната му точка е доста отдалечена. Големи връх е един от най-панорамните върхове в цяло Краище, да не кажа най-панорамният в българската част, и определено си заслужава да отделите няколко часа за преход до него.

До село Ерул и респективно до Ерулски манастир се стига лесно с автомобил, но трябва да имате няколко неща предвид. Единствено пътят от юг през село Душинци е асфалтиран, като последните няколко километра са по тесен планински път. През село Милкьовци има 4-5 км черен път, но сравнително добър за преминаване с лек автомобил. А от село Кожинци си е само за офроуд автомобил.

Маршрутът до Големи връх се движи предимно по черни пътища, като само последните 20-30 минути са по горска пътека. Именно тази финална част е най-трудната, защото наклонът е доста голям, но с повечко почивки сте горе. Иначе няма нищо опасно по прехода. Маркировката е отлична и ако я следвате, не би трябвало да имате нужда от GPS трак. Ако на някой разклон се зачудите накъде, просто се огледайте и няма начин да не видите маркировка или табела. Почти изцяло се движим през гора, като на места черният път е по-широк или излиза на открити поляни. Вода има единствено в двора на Ерулския манастир. 

От манастира на село Ерул до Големи връх

От паркинга край Ерулски манастир тръгваме към Големи връх по единствения черен път през гората. След няколко минутки преминаваме покрай добре поддържано вилно място и след него достигаме обширно пасище, където внимаваме за разклон. Маршрутът ни е надясно, като следваме добре утъпкания горски път. След кратко изкачване излизаме на широк рид, където засичаме друг път и поемаме по него наляво. Големи връх ни се показва за първи път и разбираме, че финалният щурм няма да е лек. Но първо се наслаждаваме на подстъпите към първенеца на Ерулска планина, вървим почти по равно с леко изкачване, докато излезем на широка поляна точно под върха, на която вляво има стар фургон, който е превърнат в заслон. Там може да намерим покрив при валеж или просто да поседнем и отморим преди изкачването.

Пред фургона-заслон пътят, по който до сега се движихме, завива наляво и слиза към село Душинци. Ние обаче поемаме по маркираната с червена боя пътека право нагоре към върха. Тя бързо навлиза в гората и започва големия зор. Наклонът рязко се увеличава, докато слаломираме между дърветата. За някой – 20, за други – 30, а за трети може да са нужни 40 минути, за да достигнат до най-високата точка на Ерулска планина. Не бързайте, наслаждавайте се на прехода. В гората има сянка, горе на върха ще бъдете на открито.

Каквото и да правите обаче, накрая няма как да не ви е приятно, освен ако няма мъгла. Големи връх е гол и предлага 360-градусова панорама. Както споменах, той е един от най-обзорните върхове в региона и предлага гледка към цяло Краище, а в ясно време погледът стига до Витоша, Рила, Осогово, Руй, Стара планина и др. Познавачите могат да преброят около 30 отделни планини!

След изкачването на Големи връх

От Големи връх има две възможности за продължение, ако не желаем да се връщаме до село Ерул. Едната е от Големи връх към село Горочевци по маршрут „Големи връх“, но така ако сте с кола, няма да е удобно. Другата е слизане от Големи връх до село Душинци. За нея слизаме до заслона и продължаваме по пътя, от който се отклонихме. След това трябва да вървите до колата около 5 км по асфалтов път, по който почти не минават коли. Така се образува нещо като кръгов маршрут. Като се върнете до Ерулския манастир, силно препоръчвам да мръднете с колата до махала Мучи баба, която е на няма и 2 км. Там има един много кратък маршрут, за по-малко от половин час в посока, до обзорния връх Каменитица.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Душинци – вр. Големи връх село Ерул – връх Каменитица село Горочевци – вр. Големи връх Маршрут „Големи връх“ – Ерулска планина село Горочевци – връх Плоча село Милкьовци – връх Копран село Костуринци – връх Златарица село Еловица – Еловишка пещера

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.