село Горочевци – вр. Големи връх

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ерулска планина
 • Начална точка: с. Горочевци( 42.695875, 22.597289 )
 • Крайна точка: вр. Големи връх( 42.699351, 22.657027 )
 • Денивелация: 577 м904 м - 1481 м
 • Дължина: 6.5 км
 • Времетраене: 2:45 часа
 • Информация: 25.04.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Големи връх в Ерулска планина е един от най-обзорните върхове в Краище. Маршрутът за изкачването му от село Горочевци е по-дългата от двете части на маршрут “Големи връх”, изграден от Трънско туристическо дружество, който стига до Ерулския манастир “Света Троица” край село Ерул.

До село Горочевци се стига по асфалтов път, който в последните години се поразвали заради дърводобива в региона. Въпреки това няма никакви проблеми за достигане с какъвто и да е автомобил. Ще вметна нещо, което би могло да е важно за някои. В началото маршрутът минава през няколко къщи на махала Ракитов дол, като в една от тях живее баба с няколко кучета. Все малки породи са, не хапят, но доста джафкат, което може да е притеснително за хора, които се страхуват. Пътят е черен, но лесно проходим за почти всякакъв автомобил, затова ако решите, може да се качите с кола над махалата и да тръгнете от там.

Маршрутът до Големи връх е технически лесен. През по-голямата част се върви по черни пътища, има една горска пътека и само изкачването е по малко по-пресечен каменист терен. През останалото време наклонът не е много голям, като само на едно място за половин час ще се запъхтим повече. Пътищата са широки и можем да кажем, че почти през цялото време се върви на открито. Вода има само в началото на прехода, в един отворен двор на последните къщи в махалата. В летните жеги е хубаво да се запасите, защото изкачването е горещо. Маркировката е много добра, като само на разклона за последното изкачване табелата беше паднала и маркировката беше по-нарядко. Заредете един GPS трак за всеки случай.

Изкачване на Големи връх

Тръгваме от разклона за село Горочевци по черния път в обратна посока на селото към Ерулска планина (в посока селото е Еловишка). Почти веднага вдясно има разклон с мост, на който завиваме вдясно и пътят се вие нагоре през махалата. Тук някъде е къщата с кучетата, която споменах, а веднага след нея е отвореният двор с единствената вода по маршрута. Следваме си пътя и около половин час след началото той клони леко вдясно, като направо има по-невзрачен (поне засега) път, по който сме ние. Има табела, която указва добре, а и маркировката е добра тук. След това пътят завива надясно и започва едно уморително изкачване с по-голям наклон.

Близо половин час се задъхваме, докато наклонът свършва най-накрая. След това имаме кратък прав участък, по който да си починем и пак наклон, но този път чувствително по-малък. Двайсетина минути по-късно пътят ни се влива в още по-широк дърварски път. Вървим по него още двайсетина минути и след едно леко изкачване в гора, стигаме до разклон. Пътища тръгват направо и надясно, но ние трябва да излезем от тях вляво, където се вижда Големи връх. Има табела. Ще вметна, че тук някъде вдясно от пътя има един заслон, където може да се почине и хапне.

Пътеката тръгва леко надолу и навлиза в гората, след което излизаме от нея и започваме едно спускане до подножието на Големи връх по появил се от нищото черен път. Отнема горе-долу половин час от разклона със заслона. Точно когато сме в най-ниската точка, трябва да се отклоним вдясно от черния път. Важно е да не се пропусне разклона! Табелата беше паднала тогава (есента на 2019), но съм сигурен, че ще бъде сложена отново. Тук леко се подхожда по откритата част за изкачването на върха. Постепенно пътеката завива наляво, като търси хребета. Има една много кратка горичка и от другата страна продължаваме за още малко. Общо самото изкачване отнема малко повече от половин час.

На Големи връх и след това

Хубаво е да изберете ясен ден за изкачване на Големи връх, защото гледката си заслужава, ще се уверите, като разгледате галерията със снимки към трака. Няма да изброявам колко и кои планини се виждат, защото са десетки. Заслужава си да поседнете и да забравите за всичко останало.

След изкачването си трябва слизане и имате няколко варианта за това. Ако не трябва да се връщате обратно към Горочевци, може да продължите по червената маркировка от Големи връх към Ерулския манастир. Другата възможност е слизане до село Душинци. Ако все пак изберете да се върнете по същия маршрут, може да изкачите първенеца на Еловишка планина връх Плоча от село Горочевци.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Маршрут „Големи връх“ – Ерулска планина село Горочевци – връх Плоча Ерулски манастир (с. Ерул) – вр. Големи връх село Еловица – Еловишка пещера село Душинци – вр. Големи връх село Ерул – връх Каменитица село Горна Мелна – връх Огорелица село Костуринци – връх Златарица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.