Боянската църква – х.Момина скала – м.Копитото

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: Боянската църква( 42.645092, 23.265417 )
 • Крайна точка: м.Копитото( 42.637058, 23.243201 )
 • Денивелация: 728 м811 м - 1539 м
 • Дължина: 6,5 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 13.09.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Един особено популярен туристически маршрут във Витоша е този от кв. Бояна до Боянския водопад, който ние удължихме малко, качвайки се до х. Момина скала и оттам стигайки до местността Копитото. Самият преход не е сложен, тъй като по-голямата част се движи по добре обособени и широки планински пътеки. Хубаво е да бъдете сравнително издръжливи, тъй като сме имали опит с неподготвени хора, които стигат до горе доста по-трудно.

От Боянската църка поемаме нагоре по пътя, и когато стигнем до крайната улица, завиваме наляво. Малко по-напред е началото на пътеката сред гората, като в начало придържаме по левия ръкав на пътеката. Не след дълго тя започва да криволичи и бавно да започне да се изкачва нагоре. След километър и нещо достигаме до разклона за Боянското езеро. То е съвсем наблизо по стръмничка пътека и можем да се отбием, стига да не ни притиска времето.

Продължаваме все така нагоре, като от време на време се спираме да погледнем откриващите се гледки към София за кратка отмора. След още толкова разстояние следва отбивка за Боянския водопад и няма проблем ако бъде изпусната, тъй като по-нагоре има още една такава. Слизането до него е леко стръмничко и е добре да се внимава при влажно време, особено ако има и нападали доста листа, защото си става хлъзгаво.

Щом разгледаме водопада се връщаме отново по нашия маршрут, който достига до един по-широк разклон, водещ до горната част на водопада. Указателните табели трябва добре да ни водят, но все пак нашия път е все нагоре. 15-тина минути по-късно вече преминаваме по моста над красивата рекичка, която тече край х. Момина скала. Там можем да седнем да отморим с чаша чай преди да продължим прехода, или да легнем на широката поляна край хижата.

Когато сме готови да продължим хващаме първата пътека вдясно. Пътят тук вече е съвсем водоравен и е въпрос на време да достигнем до Копитото. На средата на пътя има само един разклон, който, както всички други във Витоша, е добре обозначен и не би трябвало да сбъркате пътя за Копитото с този за Златните мостове. Един километър след този разклон се намираме под високата кула, наслаждавайки се на Софийската котловина с бира в ръка.

Ако слизането ви също е към Бояна може да използвате този маршрут, който слиза точно до Боянската църква и е сравнително по-кратък и лек от текущия.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

Боянската църка – м.Копитото кв.Бояна – Боянски водопад – Боянско езеро кв.Бояна – м.Балабана кв.Княжево – вр.Конярника – кв.Владая кв.Княжево – м.Златните мостове – кв.Бояна кв. Княжево – вр. Дупевица кв. Драгалевци – вр. Черни връх – кв. Симеоново кв.Драгалевци – вр.Вълчата скала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.