град Варна (кв. Виница) – село Кранево

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Варна
 • Планина:
 • Начална точка: кв.Виница( 43.249880, 27.987887 )
 • Крайна точка: с.Кранево( 43.336986, 28.060865 )
 • Денивелация: 128 м108 м - 236 м
 • Дължина: 15 км
 • Времетраене: 4:30 часа
 • Информация: 13.03.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Преходът от кв. Виница във Варна до село Кранево следва червената маркировка на Природен парк Златни пясъци. Тръгва се от последната спирка на автобуса – обръщалото. Оттам се върви няколко минути по шосето на север и от лявата страна тръгва пътека нагоре, която хващаме. Тя е сравнително стръмна, но и не толкова дълга. По едно време пресича отново асфалтиран път край гробищата и отново минава на черен път. Местността, която прекосява е спокойна вилна зона позната под много имена – Бялата бреза, Дъбравата и други, които не запомнихме.

След около километър и половина из вилната зона има разклон наляво, който едва ли бихте изпуснали, поемащ към Ковшак чешма. Пада се на половината път от тук до Аладжа манастир. Край нея има няколко хубави поляни и места за отдих. Малко преди да стигнем до Алажда манастир, до паркинга можем да видим 200-годишен величествен чинар, под чиято сянка да се разхладим. На самия паркинг има чешма.

От него тръгват няколко туристически маршрута – жълт, зелен и син, както и продължава нашият червен. Началото на всички е по една и съща пътека, която продължава до ограден двор. Там се разделя на две. Вляво минава покрай заграденото пространство и пътеката е без настилка – това е посоката на жълтата и зелената маркировка. Вдясно продължава настилката, която започва да се спуска надолу – тук тръгваме ние, а заедно с нас и синята маркировка. В този участък червената маркировка не е никак добра, но следвайте синята до следващия разклон. Отсечката е доста стръмна и минава покрай чешмата “1300 години България”, откъдето се открива прекрасна гледка към морето.

След голямото слизане излизаме на разклон с асфалтов път, откъдето поемаме наляво и така известно време, когато синия и червения маршрут се разделят. Нашият преход продължава отново наляво и бавно започва да се изкачва нагоре. Оттук маркировката се оправя и е така до края на нашето направление, така че може спокойно да я следвате. От време на време може да си правите по някоя кратка почивка, докато прочитате кратката информация за някои от животните, обитатели на парка, която е поднесена на информационни табели. След полегат наклон нагоре излизаме до чешма “Свети Седмочисленици”, където също е приятно за почивка и обяд.

След нея има няколко разклона, на които следваме марката, излизаме на една от вилните зони над Златни пясъци, откъдето продължаваме надясно. След няколко минути пътеката ни извежда на асфалтов път, а малко по-надолу излизаме от него към една просторна, огряна от слънцето поляна, на която има беседка. Когато излезем от нея тръгваме по прав път, който след 4-5 км ни отвежда до крайната точка над село Кранево. Втората половина от тази отсечка наричат “Панорамната пътека” и ще се убедите в това, тук като на много места по пътя се разкриват невероятни гледки, като за край на маршрута.

Тук е спорно дали може да хванете транспорт наобратно към Варна. На картата на Природен парк Златни пясъци е обозначена автобусна спирка, но няколко души, които срещнахме, ни казаха, че автобуси тук не спират и се наложи да слизаме до центъра на самото село, което е още около 2-3 км път (който не сме отбелязали в трака). Не знам дали има друг транспорт, но ние хванахме малко бусче с номер 51, което разбрахме, че минава на половин час. Питахме шофьора дали все пак спира на горната спирка и той каза, че ако му махнем ще спре. Вие ще прецените дали да пробвате това или ще решите да си удължите малко прехода.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Аладжа манастир – Златни пясъци – жълт Аладжа манастир – Златни пясъци – зелен Военноморски музей – гр. Варна град Варна (кв. Галата) – местност Паша дере град Варна (кв. Галата) – местност Черноморец град Варна (кв. Аспарухово) – местност Черноморец местност Черноморец – град Варна (кв. Галата) Държавен културен институт „Културен център „Двореца“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.