Аладжа манастир – Златни пясъци – жълт

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Варна
 • Планина:
 • Начална точка: Аладжа манастир( 43.277567, 28.018045 )
 • Крайна точка: кк Златни Пясъци( 43.288424, 28.046146 )
 • Денивелация: 243 м4 м - 247 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 13.03.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от Алажда манастир до плажът на Златни пясъци е една хубава ободряваща разходка през горските пътеки на Природен парк Златни пясъци. Началото му е от чешмата на паркинга на Аладжа манастир, откъдето тръгват и останалите няколко прехода. Нито един от тях не е тежък и изключение не прави нашият, който следва жълтата маркировка. На свой ред тя е много добра и не ви дава шанс да се изгубите. Изминава се за не повече от час и половина спокоен ход и е вторият най-къс в местността след този по синия. Ние го направихме в двете посоки, за да се разтъпчем повече и така се получава много добре. На отиване е надолнище, което значи, че ако искате някакво натоварване трябва да го изминете и наобратно.

Тръгва се по малка, застлана с плочи пътека, докато стигнем заграден двор, където свършва асфалта, на чиято ограда можем да прочетем изповедта на гората. Малко след това достигаме до първата беседка по пътя, от която се разкрива гледка към морето, но за жалост клоните на отсрещните дървета са израсли прекалено много и закриват голяма част от нея. Тръгваме надолу по ясно различимата пътека, която остава такава през целия преход. Не след дълго достигаме до първия разклон, където завиваме надясно. Малко преди чешмата “Свети Седмочисленици” минаваме през една малко по-голяма стръмнинка, която може да е препятствие единствено при много влажна почва.

Край чешмата има изградени маси с пейки, където всеки може да почине и да хапне, заобиколен от няколко дървета с интересна форма. По време на почивката може да се запознаете и с кратка история на чешмата, написана на табела до нея.

Стотина метра по-късно е вторият разклон, по-който отново поемаме надясно. Оттук започва бавно и постепенно слизане към Златни пясъци. След няколко крачки се натъкнахме на красива естествена градинка край пътеката, осеяна с минзухари. Продължаваме само надолу и на следващия разклон поемаме вляво, към ресторант Горски кът. Минаваме покрай него и излизаме на обширен паркинг. Прекосяваме го и тръгваме по следващата застлана с камъни пътека, която ни отвежда точно до КПП-то на комплекса. От него вървим само надолу и след преминаване покрай няколко хотела се намираме на плажа, където ще се полюбуваме на морето.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Аладжа манастир – Златни пясъци – зелен град Варна (кв. Виница) – село Кранево Военноморски музей – гр. Варна град Варна (кв. Галата) – местност Паша дере град Варна (кв. Галата) – местност Черноморец град Варна (кв. Аспарухово) – местност Черноморец Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ Университетска ботаническа градина – гр. Балчик

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.