Аладжа манастир – Златни пясъци – зелен

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Варна
 • Планина:
 • Начална точка: Аладжа манастир( 43.278229, 28.017987 )
 • Крайна точка: кк Златни Пясъци( 43.304690, 28.050206 )
 • Денивелация: 164 м88 м - 252 м
 • Дължина: 8 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 13.03.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Преходът започва от чешмата на паркинга до Аладжа манстир край курорта Златни пясъци. Оттам водят началото си няколко маршрута, а този, по който ние ще се отправим е със зелена маркировка и е втори по дължина след Аладжа манастир – с. Кранево. Както всички останали и този е лек и е сравнително трудно да се объркате, тъй като маркировката е на много добро ниво. Има единствено 2 участъка, където трябва да сте по-внимателни за следата. Преминаването беше извършено в късната зима в началото на месец март, поради което живописта в снимките не е значителна.

Пътят започва по застлана с плочи пътека, от която тръгват и другите маршрути, докато не стигнем до оградена местност, която така и не разбрахме какво представлява. Заобикаляме това място и зад него се намира първата панорамна беседка. Едва ли някой ще се е изморил за да почива на нея, но може да се види хубава гледка към морето оттук. За жалост клоните на дърветата са се извисили достатъчно, за да закриват голяма част от нея.

Оттук се спускаме по криволичеща и ясно различима пътека. Такива са всички пътеки почит до самия край на маршрута, така че шансът да се изгубите изглежда нулев. На първия разклон поемаме вляво. Продължаваме известно време, докато стигнем до следващия разклон, по който също поемаме наляво. Няколко метра след това минаваме под арката на интересно прекършено дърво. На някои места по-напред гората е по-редичка и на едно от тях преминаваме през красив шпалир на дърветата край пътя.

Достигаме до следващия разклон, в непосредствена близост до една от вилните зони на Златни пясъци, по който може да се поеме и в двете посоки. Ако минем наляво след около 50 м имаме кръстопът и завиваме надясно, а ако минем отдясно, пътят прави естествен завой и ни отвежда на друг кръстопът, на 100 м от първия, от който да тръгнем пак надясно. Докато преглътнем факта, че където има повече хора и боклуците са доста, стигаме до асфалтиран път, който ни води до красива поляна с беседка, където можем да седнем и да починем спокойно, а някои дори и да хапнем.

След кратката отмора продължаваме напред, а не след дълго пред нас изниква страхотна пролетна картина на стотици кокичета, които се белеят сред шумата, а покрай тях са накацали няколко минзухара. След като дамите сред нас им се нарадваха минахме нататък. Малко след това е първата по-подвеждаща ситуация. По-подвеждаща, просто защото свикнахме само големи пътеки и разклони да ни водят из гората, та почти спряхме да гледаме маркировката и за малко да пропуснем отбивката за излизане от гората. Ако се внимава трудно би могло да се пропусне, тъй като има доста неестествена за околната среда ламарина, закачена за едно дърво, точно до зелената маркировка. Но дори да се заблеете и да продължите по главната пътека, няма страшно, тъй като ще стигнете до Кранево. Просто ще ви отнеме час – час и половина повече време.

Хващаме малката пътечка, на фона на която останалите изглеждат като магистрали. Тя минава право през гората и оттук започва слизането към курорта. По нея се разкрива един от най-красивите пейзажи по целия маршрут, а именно чиста гледка към морето, която в хубавите летни дни със сигурност ще ни спре за няколко минути. Това разкритие може би се дължи на свлачището малко по-надолу, което освен че е премахнало дърветата от погледа, е започнало да изяжда малко по малко пътеката, по която минаваме.

Слизаме право надолу докато стигаме вилна зона Панорама. Там има кръстопът, след който поемаме вляво и слизаме надолу докато стигнем края на пътя, където ни очаква нов разклон. Вляво е гора а вдясно асфалтирания път. В посоката към гората има зелена маркировка, но е важно да не тръгнем натам, понеже не това е пътя. Най-вероятно и той ще ни отведе някъде, но зеления маршрут продължава към селището. Тук също трябва да внимаваме много, тъй като отбивката вляво е много тясна и се намира между дворовете на третата и четвъртата къща.

Сега ни остава да продължим право надолу докато стигнем до спирка Панорама, където свършва нашата лека разходка. Отнема около два часа и половина спокойно темпо и не е толкова натоварващо, тъй като теренът се движи главно на надолнище. Ако смятате, че така туристическия маршрут няма да бъде достатъчно интересен, може да го минете наобратно, за да има една идея повече натоварване.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Аладжа манастир – Златни пясъци – жълт град Варна (кв. Виница) – село Кранево Военноморски музей – гр. Варна град Варна (кв. Галата) – местност Паша дере град Варна (кв. Галата) – местност Черноморец град Варна (кв. Аспарухово) – местност Черноморец Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ Университетска ботаническа градина – гр. Балчик

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.