град Варна (кв. Галата) – местност Паша дере

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Варна
 • Планина:
 • Начална точка: кв.Галата( 43.161494, 27.931786 )
 • Крайна точка: м.Паша Дере( 43.105311, 27.923044 )
 • Денивелация: 182 м31 м - 213 м
 • Дължина: 9 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 25.04.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Началото на маршрута към местността Паша Дере край Варна е от спирката на обръщалото в крайния варненски квартал Галата. По този преход следваме синята маркировка, която е в отлично състояние и не би трябвало да имаме проблеми с ориентацията.

От спирката тръгваме надолу по улица Фичоза. Малко по-надолу по нея има невзрачен, но добре маркиран изход от улицата вдясно. Пресичаме едно дере и продължаваме известно време в по-неурбанизираната част на Галата. Не след дълго асфалтът свършва и следва добре отъпкан черен път. Има едно място, където трябва да внимавате и да хванете малка пътечка вляво от черния път. През цялото време се движим успоредно на плажа и в един момент маркировката ни води до него.

Тук можем да събуем обувките и да потопим крака във водата преди да продължим по пясъка. Стотина метра по-нататък отново тръгваме по асфалт. Маркировката на плажа липсва, а там, където трябва да се качим на асфалта е трудно забележима, но едва ли някой може да изпусне мястото. По пътя напред има доста хубави места за отдих и красиви гледки.

След около 2 км по равното достигаме до малко рибарско селище, през което трябва да минем. Един от най-красивите пейзажи се открива, когато слезем до плажа и застанем на буната. Гледката е към плажа на Черноморец, обграден отвсякъде с отвесни скали.

Оттук продължаваме отново по плажната ивица, по която се редуват пясък и камъни и не съм сигурен дали е по-удобно да се върви бос. Един километър по-нататък достигаме до почивната база Черноморец. Тук се пресичат няколко маршрута, а ние продължаваме да следваме синята маркировка, която ни води по едни стръмни стълби между бунгалата. След като ги изкачим се обръщаме надясно и вървим известно време по асфалт и не след дълго завиваме наляво през гората.

Отново имаме малко път по добре отъпкана пътека, след това отново излизаме на асфалт, за да стигнем до нов изход вляво от главния път през гората. Не повече от километър ще ни трябва, за да стигнем до крайната цел – Паша дере. Тук е приятно място за къмпингуване, пикник или плаж. На връщане може да използвате някои от двата маршрута “маршрут 1” и “маршрут 2”, които тръгват от почивната станция Черноморец и стигат отново до Галата. Друг маршрут ще ви отведе от Паша дере до м. Джанавара край кв. Аспарухово.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Варна (кв. Галата) – местност Черноморец Военноморски музей – гр. Варна местност Черноморец – град Варна (кв. Галата) град Варна (кв. Аспарухово) – местност Черноморец град Варна (кв. Виница) – село Кранево Аладжа манастир – Златни пясъци – жълт Аладжа манастир – Златни пясъци – зелен Музей на мозайките

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.