град Варна (кв. Аспарухово) – местност Черноморец

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Варна
 • Планина:
 • Начална точка: м.Джанавара( 43.182734, 27.881371 )
 • Крайна точка: м.Ракитника( 43.126731, 27.927260 )
 • Денивелация: 267 м3 м - 270 м
 • Дължина: 18 км
 • Времетраене: 5 часа
 • Информация: 14.08.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от местността Джанавара във Варненския квартал Аспарухово до плажа Черноморец следва червената туристическа маркировка в района. Преходът е много лек и може да бъде изминат за по-малко от четири часа. Ние, обаче, случихме на един от първите много хубави дни за годината и я карахме с темпото на приятна разходка. Маркировката е поизбеляла, губи се на места, а на други е обозначена с нещо като спрей, но горе-долу служи за ориентир.

Започваме от западния край на кв. Аспарухово във Варна, малко преди местност Джанавара. Можем да стигнем дотук с някой от автобусите за тази част на града, като спрем на първата спирка – Джанавара. Оттам тръгваме нагоре по улицата, завиваме на втората пресечка вдясно и излизаме в началото на гората. Може да се ориентирате и по табелите за АТВ пистата. Продължаваме напред по-малко от километър по асфалтирания път и достигаме до местността, където са руините на раннохристиянската църква, а до тях се издига паметник, посветен на изследователя Херман Шкорпил.

Маркировката продължава по шосето докато не стигнем неговия край, нагоре по хълма до голям частен имот. Оттам тръгва хубав черен път през гората. Дълго време той ни води само направо и след първата естествена чупка се озоваваме на първия разклон. Маркировката следва пътят направо, но ние решихме да пообиколим, за да удължим малко хубавата разходка. Малко по-късно се озоваваме на друг разклон, от който поемаме наляво, за да се съберем отново с главния път.

По пътя правят лошо впечатление доста изсечени участъци. Въпреки че е обозначено като сечище, не съм сигурен дали точно по туристическа пътека е правилно да има такова. Както и да е, това е факт. Не е нещо кой знае колко фрапиращо – няма изцяло голи поляни, но все пак често се срещат дънери. Тази гледка ни съпровожда до следващия разклон, където минаваме надясно. Няма и километър нататък, когато излизаме на главния път от Галата за Бургас.

Обръщам внимание, че към лятото на 2022 г. малко преди пътя се сблъскваме с едно сметище, което буквално е завладяло маршрута и трябва да търсим откъде да го заобиколим през гората. Подадени са сигнали за него, с нажеджата, че ще бъде почистено възможно най-скоро. За жалост, наоколо правят впечатление и много други боклуци.

Срещу нас има някаква станция и ние трябва да я заобиколим от лявата страна. 50-100 м и стигаме на асфалтиран път към вилната зона Кантара. Веднага обаче излизаме от него и тръгваме успоредно през поляната. Имайте предвид, че може да се движите по него и пак да излезете на маркировката, но на нас ни беше по-приятно сред зеленината. На излизане от малката горичка продължаваме по пътя, който се извива и малко след това от него излиза тясна пътека. Няколко метра по нея ти водят до широк път, по който минава електропреносната мрежа, червена маркировка и колове от зимна маркировка.

Всички те следват посока югоизток, а заедно с тях и ние. По този път вървим 3км., за да излезем до помпената станция преди Паша дере. По пътя през гората се слиза до едноименния плаж. Ние, обаче, ще идем до там лятото, когато ще е достатъчно топло да опънем палатките, а днес си хванахме пътя нагоре, покрай станцията, който след стотина метра добива хубава асфалтова покривка.

Около километър и половина след това пътят прави естествен завой наляво, а оттук маркировката става от ясна по-ясна и тук се събират зелената, синята и червената. Тръгваме през гората, вдясно от пътя. Не забелязах да има червена маркировка, но другите две със сигурност бяха съвсем ясни. На следващия асфалтов път поемаме в посока към морето, надолу. Минаваме покрай бунгала на туристическа база и вляво, между бунгалата, една тясна стълбица ни отвежда точно на красивия, все още чист плаж.

След заслужената почивка под пролетното слънце беше време да се качим нагоре до вилната зона на Ракитника, откъдето да се метнем на автобуса наобратно. Ако решим можем да използваме и някои от другите маршрути на връщане – „маршрут 1“„маршрут 2“.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Военноморски музей – гр. Варна град Варна (кв. Галата) – местност Черноморец град Варна (кв. Галата) – местност Паша дере местност Черноморец – град Варна (кв. Галата) град Варна (кв. Виница) – село Кранево Аладжа манастир – Златни пясъци – жълт Аладжа манастир – Златни пясъци – зелен Музей на мозайките

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.