хижа Македония – хижа Предел

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х. Македония( 42.047167, 23.439589 )
 • Крайна точка: х. Предел( 41.897178, 23.316979 )
 • Денивелация: 1438 м981 м - 2419 м
 • Дължина: 24.75 км
 • Времетраене: 7:30 часа
 • Информация: 08.09.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от хижа Македония до хижа Предел е едно доста дълго начинание по южното било на Рила. Бързам да успокоя, защото ако сте в нормална физическа кондиция, не би трябвало да имате проблем. След първоначално кратко изкачване, преходът е почти равен, а накрая има дълго слизане. Аз го минавах наобратно – по-тежичко е. По този маршрут се усеща истинският простор на Рила. Дава възможност да се насладим на необятната планина без да се претоварваме излишно.

До хижата се стига единствено пеша по няколко маршрута. Най-удобният изходен пункт до нея е местността Картала, близо до хижа Бодрост. Други популярни са преходите от хижа Семково, от хижа Добърско, от хижа Рибни езера и от Рилския манастир. Маршрутът от хижа Македония до хижа Предел е част от европейския маршрут Е4. Маркировката е червен цвят и е доста добра, като има един участък, където да внимавате, но ще го спомена по-долу. Две-трети от прехода е на открито по билото на Рила, след което се слиза през гора до Предела. Вода очаквано няма и единственият източник е река Мразеица, край която вървим чак последните 5 км. Теренът е почти изцяло почвен, за радост на ходилата. Опасни участъци няма, но ще вметна, че в горската част има възможност за среща с диви животни, затова може да шумите повече.

От хижа Македония до връх Капатник

Тръгваме от хижа Македония на юг в посока Малък Мечи връх (2474 м), като разбира се няма да го изкачваме, а го подсичаме от запад. Пътеката тук с по-голям наклон, тясна и предимно камениста. Така е горе-долу до разклона със синия маршрут за хижа Добърско. Оттам насетне си остава само наклона и то за кратко. За около час трябва да стигнем до най-високата точка на прехода – подсичането на връх Мерджика (2485 м). Следва постепенно слизане до седловината между върховете Езерник (2485 м) и Парангалица (2420 м) и после имаме двайсетина-трийсет минутно изкачване. До тук сме за два часа и нещо, след което започва почти водоравно ходене в продължение на десетина километра.

Няма много описване на участъка по южното било на Рила до връх Капатник. Това е най-лекият и приятен участък от маршрута между хижа Македония и хижа Предел. Ако тръгна да описвам всяка красива гледка, която видях в продължение на 2-3 часа, няма да ви стигне цял ден да прочетете. Простор и пак простор във всички посоки. Кратки леки изкачвания и също такива слизания, все едно вървим по дюни. Великата рилска пустиня – много точно я е определил Иван Вазов. И зад всеки хълм си казваш „Ето, след този е краят“, но все не е така. Но все пак най-накрая стигаме до връх Капатник (2170 м).

Слизането от връх Капатник до Предела

Следващият километър и нещо е най-тежкия участък за краката от целия маршрут. Слизането от връх Капатник е с доста голям наклон по пресечен каменист терен, който набива колената. След половин час стигаме черен път в подножието му.

Тук започва тази част от прехода, която споменах в началото, където трябва да се по-зорки за маркировката. Затова ще гледам да опиша по-подробно. Почти веднага след като стъпим на пътя, маркировката излиза вдясно от него. Тук тя е малко по-трудно проследима, затова внимавайте. Ще спомена, че пътят е по-заобиколен вариант, но пак излиза на маркировката. Аз ще описвам маршрута, както и е.

След като напуснем пътя, вървим по обрасла пътека и внимаваме, защото на места под тревите се крият камънаци. Като навлезем в гората е по-лесно да следим пътеката. След малко пресичаме черния път. След още стотина метра отново излизаме на него и го пресичаме веднага след завоя. И пак след стотина метра сме на него, но този път тръгваме наляво по него. След 300 метра пак трябва да излезем от него вдясно. Слизаме малко и се озоваваме на обрасла с високи растения гола поляна. След нея има няколко разклонения на дърварски пътища, при които също следим по-зорко маркировката и край… най-накрая тръгваме по път, по-който няма объркване. От връх Капатник до тук е час и нещо.

След този участък няма много за описване. Широк черен път, който по някое време слиза до долината на река Мразеница и тръгва по нея. Около час след като сме „срещнали“ реката минаваме покрай първите постройки в местността Предел. Излизаме край един мост, който ни се пада отляво, но не сме по него. Вървим направо, докато стигнем до главния път Благоевград-Банско. Завиваме наляво по него, след което първата пресечка надясно. Хижа Предел е на 200 метра.

Ако мислите да продължавате от тук, вероятно ще го направите по маршрута към хижа Яворов, а защо не след това и по мраморното било до хижа Вихрен през Кончето. Друга възможност от хижа Предел е трудното изкачване на връх Пирин. Аз лично правих преход от Вихрен до Мусала и този маршрут беше част от него.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Македония – хижа Рибни езера местност Картала – хижа Македония (зимен) к.к. Семково – местност Карааланица – Реджепишко езеро хижа Рибни езера – връх Възела – Жандармите – връх Шишковица – връх Венеца – хижа Рибни езера хижа Рибни езера – хижа Грънчар Църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ – с. Добърско Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ Рилски манастир – Рибни езера

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.