Екопътека „Искър-Панега“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина:
 • Начална точка: гр. Луковит( 43.187065, 24.159872 )
 • Крайна точка: с. Карлуково( 43.174898, 24.074193 )
 • Денивелация: 237 м57 м - 294 м
 • Дължина: 9.75 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 26.01.2020
 • Източник: ceci4
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека “Искър-Панега” е една от най-добрите възможности за еднодневна разходка от София. И е подходяща за абсолютно всеки! Води началото си от град Луковит и “свързва” реките Златна Панега и Искър. Тя е изключително живописна и разнообразна. Красива природа, живописни форми, каньони, пещери, разходки над река, места за отдих – всички компоненти, които гарантират приятно прекарване. А ако успеете да стигнете до края ви очаква величествената пещера Проходна (Очите на Бога).

Град Луковит се намира на около 110 км от София по посока Плевен/Русе и на 55 км от Плевен по посока София. Началото на екопътека “Искър-Панега” е добре обозначено и с голям паркинг от страната към София. Денивелацията между началната (126 м) и крайната точка (181 м) е само 55 м, но между най-ниската (57 м) и най-високата (295 м) е “цели” 238 м. Можем да разделим екопътека “Искър-Панега” (или Луковитската екопътека) на две части, първата от които е облагородена, а втората по-дива. Втората е трудна за ориентиране и това е единствената опасност по нея. По маршрута няма източници на питейна вода. Голяма част се движи на открито и в жежките летни месеци е добре да се избягва преминаването по обед.

Първа част

Първата част е от екопътека “Искър-Панега” е подходяща за семейства с деца и любителите на барбекю в природата. Тя е причудливо красива, добре обозначена и с дължина около 2 км. Млечно-синя вода, няколко мостчета, места за отдих и множество красиви забележителности. Целебните свойства на водата на река Златна Панега били известни на древните траки, елини и римляни. И до днес се вярва, че в реката е съхранена силата на Панацея – дъщерята на древногръцкия бог-лечител Асклепий. В края на тази част се намира и пещера Темна дупка. В нея са намерени следи от живот на едни от първите Homo sapiens, живели на планетата. Имайте предвид, че тя не е благоустроена и е препоръчителна само подготвени пещерняци. 

Втора част

Втората част от екопътека “Искър-Панега” е за любителите на по-дългите отсечки. Тук обръщам по-сериозно внимание на факта, че не е маркирана и не е препоръчително да преминава без GPS трак. По нея тръгват желаещите да стигнат ходом от каньона на река Златна Панега до уникалната пещера Проходна и река Искър, намиращи се в близост до село Карлуково. С нея общата дължина на маршрута, описан в трака, става около 10 км. Без да имам претенции, че съм се движил по официалната екопътека, това бе най-лекият и прав маршрут към пещерата. Теренът е открит – поляни, малки горички и обработваеми ниви. Маркировката липсва и повечето дръзнали често се отказват. Затова си заредете трака и ще си спестите лутането. 

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Пещера „Съева дупка“ Екопътека „Под пръските на водопада“ Екопътека „Чернелка“ Екопътека „Екот от камбанен звън“ Исторически музей – гр. Етрополе Панорама „Плевенска епопея“ Крепост Сторгозия – хижа Среброструй село Бойковец – хижа Рудината

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.