Екопътека „Искър-Панега“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина:
 • Начална точка: гр. Луковит( 43.187065, 24.159872 )
 • Крайна точка: с. Карлуково( 43.174898, 24.074193 )
 • Денивелация: 237 м57 м - 294 м
 • Дължина: 9.75 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 26.01.2020
 • Източник: ceci4
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека “Искър-Панега” е една от най-добрите възможности за еднодневна разходка от София. И е подходяща за абсолютно всеки! Води началото си от град Луковит и “свързва” реките Златна Панега и Искър. Тя е изключително живописна и разнообразна. Красива природа, живописни форми, каньони, пещери, разходки над река, места за отдих – всички компоненти, които гарантират приятно прекарване. А ако успеете да стигнете до края ви очаква величествената пещера Проходна (Очите на Бога).

Град Луковит се намира на около 110 км от София по посока Плевен/Русе и на 55 км от Плевен по посока София. Началото на екопътека “Искър-Панега” е добре обозначено и с голям паркинг от страната към София. Денивелацията между началната (126 м) и крайната точка (181 м) е само 55 м, но между най-ниската (57 м) и най-високата (295 м) е “цели” 238 м. Можем да разделим екопътека “Искър-Панега” (или Луковитската екопътека) на две части, първата от които е облагородена, а втората по-дива. Втората е трудна за ориентиране и това е единствената опасност по нея. По маршрута няма източници на питейна вода. Голяма част се движи на открито и в жежките летни месеци е добре да се избягва преминаването по обед.

Първа част

Първата част е от екопътека “Искър-Панега” е подходяща за семейства с деца и любителите на барбекю в природата. Тя е причудливо красива, добре обозначена и с дължина около 2 км. Млечно-синя вода, няколко мостчета, места за отдих и множество красиви забележителности. Целебните свойства на водата на река Златна Панега били известни на древните траки, елини и римляни. И до днес се вярва, че в реката е съхранена силата на Панацея – дъщерята на древногръцкия бог-лечител Асклепий. В края на тази част се намира и пещера Темна дупка. В нея са намерени следи от живот на едни от първите Homo sapiens, живели на планетата. Имайте предвид, че тя не е благоустроена и е препоръчителна само подготвени пещерняци. 

Втора част

Втората част от екопътека “Искър-Панега” е за любителите на по-дългите отсечки. Тук обръщам по-сериозно внимание на факта, че не е маркирана и не е препоръчително да преминава без GPS трак. По нея тръгват желаещите да стигнат ходом от каньона на река Златна Панега до уникалната пещера Проходна и река Искър, намиращи се в близост до село Карлуково. С нея общата дължина на маршрута, описан в трака, става около 10 км. Без да имам претенции, че съм се движил по официалната екопътека, това бе най-лекият и прав маршрут към пещерата. Теренът е открит – поляни, малки горички и обработваеми ниви. Маркировката липсва и повечето дръзнали често се отказват. Затова си заредете трака и ще си спестите лутането. 

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

Пещера „Съева дупка“ Екопътека „Под пръските на водопада“ Екопътека „Чернелка“ Исторически музей – гр. Етрополе Панорама „Плевенска епопея“ Крепост Сторгозия – хижа Среброструй с.Бойковец – х.Рудината Музей „Васил Левски“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.