Екопътека „Екот от камбанен звън“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: с. Рибарица( 42.829838, 24.032550 )
 • Крайна точка: с. Рибарица( 42.829838, 24.032550 )
 • Денивелация: 124 м613 м - 737 м
 • Дължина: 2.25 км
 • Времетраене: 1 часа
 • Информация: 15.05.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Водопад Варовитец е гордостта на екопътека „Екот от камбанен звън“ край Етрополе. По зелените склонове на Стара планина, точно на границата между източния и западния дял, се вие кратка пътека под Етрополския манастир „Света Троица“. Води началото си от горната махала на село Рибарица, достига до манастирския комплекс и се спуска обратно, образувайки кръгов маршрут. Екопътека „Екот от камбанен звън“ е идеална за лека разходка край София, особено подходяща за деца.

Най-важното за маршрута до водопад Варовитец по екопътека „Екот от камбанен звън“

 • Началната точка е на пътя за Етрополския манастир, докъдето се стига с автомобил. Веднага щом се влезе в село Рибарица, се поема надясно към манастира и се следи за табелите вляво, точно преди първия по-голям десен завой на пътя. Има уширение на пътя, където може да паркират няколко автомобила.
 • Маркировка няма, но пътеката е много добре отъпкана и обособена с парапети, че е почти невъзможно да се объркате. Няколко карти по маршрута улесняват допълнително ориентирането.
 • Питейна вода има в двора на манастира.
 • Теренът е изцяло почвен.
 • Открит/сенчест – движим се изцяло в гора, от която излизаме за кратко по две полянки.
 • Опасни участъци по мое мнение няма. Въпреки това има обозначение за един пасаж край манастира, където пътеката за кратко е по-тясна и парапетите липсват. Може да се избегне, което ще опиша.

До водопад Варовитец

Тръгваме по пътеката за водопад Варовитец, която върви през красива гора. Съвсем в началото има много места за отдих и дори детска пързалка. Скоро излизаме на първата полянка, където има още една пързалка и места за отдих. Общо взето по цялата екопътека „Екот от камбанен звън“ има множество беседки и дървени шезлонги за почивка. Отново влизаме в гората, където е единствения разклон по маршрута.

Тук и двата пътя стигат до манастира, като избираме единия за отиване, а другия за връщане. Ние предпочетохме левия за изкачване, който минава първо през водопад Варовитец, след което се качва до Етрополския манастир. По него излизаме още веднъж на малка полянка с красива гледка. Влизаме отново в гората, където през април и май ни посреща аромата на левурдата.

Продължаваме по пътеката, която се извива надолу и достига до реката, където започва плавно изкачване към водопада. Скоро достигаме до подножието му, където има пътечка. След още кратко, но по-стръмно изкачване, досигаме до същинската част на водопад Варовитец. Красивият му воал се стича на десетки струи по скалите, а зеленината на мъха допълва към пищния пейзаж. До тук сме за 30 минути с нормално темпо.

Екот от камбанен звън в Етрополския манастир и обратния път

Само след пет минутки от водопад Варовитец се достига до задния вход на Етрополския манастир „Света Троица“. Истинско блаженство е да се потопиш в спокойствието и красотата на местността, да отпиеш от студената вода на манастирската чешма и да запалиш свещичка за здраве.

Екопътека „Екот от камбанен звън“ продължава от другата страна на манастира. Излизаме през главния вход и имаме две възможности. Едната е която споменах по-горе, която е обозначена като „опасен участък“. Намира се вдясно покрай стената на манастира и след трийсетина метра вляво. Ще се ориентирате по парапетите, които малко по-нататък са повалени и следва тесния участък. Втората е просто да тръгнете по пътя надолу и да се оглеждате вдясно за мястото, където от пътя излиза пътека надолу.

Оттук нататък и двата варианта следват един маршрут, който скоро ни отвежда до разклона. Продължаваме наляво, прекосяваме полянката, после гората и накрая достигаме до началото на екопътека „Екот от камбанен звън“. До тук са още 30 минути или общо 1 час в двете посоки. Все пак съветвам да не бързате и да го направите двойно, а защо не по-дълго, за да се насладите изцяло на природата.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Исторически музей – гр. Етрополе село Бойковец – хижа Рудината село Буново – връх Етрополска Баба село Буново – връх Остра село Буново – Етрополска седловина село Буново – Стъргелската седловина село Челопеч – връх Челопешка Баба село Челопеч – хижа Мургана – село Мирково

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.