Ивановски скални църкви

 • Категория: Манастири
 • Област: Русе
 • Населено място: с.Иваново
 • Планина:
 • Координати: 43.69466, 25.98650
 • Уебсайт:
 • Адрес: с. Иваново
 • Телефон: +359 82 825 002
 • Работно време: 9:00-18:00
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  5 лв.

 • Беседа: 10 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо Галерия

Подробна информация

Недалеч от град Русе, близо до село Иваново, се намира красивата местност около меандрите на река Русенски Лом. В отвесните скали по поречието на реката е изградена сложна система от скални църкви, параклиси и килии, които заедно образуват манастирът “Св. Архангел Михаил”, известен още като Ивановски скални църкви. Те са вдълбани в планинските масиви, разположени на различна височина, достигаща над 30 метра, но са достъпни чрез изградената мрежа от пътеки и скални стълбища, която в настоящето е улеснена с по-модерни съоръжения.

Манастирът е основан през 20-те години на 13 в. от монахът Йоаким, който е избран по-късно за първи търновски патриарх. По време на Второто българско царство храмът е един от големите духовни центрове в региона и държавата. В тези времена скалните църкви тук са наброявали над 40, но голяма част от тях са разрушени под натиска на времето и природните стихии. Едни от най-известните ктитори са цар Иван Асен II (1218 – 1241) и цар Иван Александър (1331 – 1371), които заедно с други дарители са изобразени в стенописите. Освен двамата владетели още много личности от царския двор са дали своя принос към обителта. Един от тях е цар Георги I Тертер (1280 – 1292), който към края на живота си се замонашва тук, а днес гробът му се намира в “Кръщелната”.

Днес в шест от помещенията са запазени уникални средновековни стенописи, които разкриват майсторството на българската църковна живопис. По-запознатите могат да различат Комниновия и Палеологовия живописни стилове сред невероятните творби. Някои от библейските сцени, които можем да видим са “Възнесение”, “Успение на Света Богородица”, “Слизане в ада”, “Събор на Архангелите” и др. Зографиите в църквата “Св. Богородица” са най-популярни, можем да кажем световно известни и са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО като своеобразен връх на средновековното изкуство.

През 14 в. манастирът е средище на исхизма, по подобие на много други духовни центрове по света по това време. Това е мистичното течение в православното християнство, което се обуславя от метода на постоянната молитва, в резултат на което може да бъде достигнато единение с Бог. По-късно, след завладяването на България от Османската империя, манастирът продължава да е действащ, но постепенно запада.

Днес Ивановски скални църкви не са действащи и остава единствено като забележителност сред посетителите, но не са малко от тези, които въпреки всичко идват, за да се помолят и преклонят. През 1978 г. е обявен за Национален археологически резерват.

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Скален Манастир „Димитрий Басарбовски“ Пантеон на възрожденците – гр. Русе Панорамна пътека – м.Пчелина град Разград – местност Пчелина хижа Пчелина – село Островче хижа Пчелина – Дядо Миневата чешма

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.