град Разград – местност Пчелина

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Разград
 • Планина:
 • Начална точка: гр.Разград( 43.516762, 26.507466 )
 • Крайна точка: м.Пчелина( 43.491868, 26.470517 )
 • Денивелация: 107 м201 м - 308 м
 • Дължина: 5 км
 • Времетраене: 1:15 часа
 • Информация: 04.07.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Преди да тръгнете по маршрута от Разград към местност Пчелина е хубаво да прочетете цялото описание, понеже има една особеност. За да следвате маркировката през цялото време е нужно времето да е доста сухо, понеже на един участък от няколкостотин метра е доста мочурливо и прави прехода невъзможен (освен с рибарски ботуши), въпреки че беше горещ летен ден. Беше началото на юли и, може би, земята още не беше изсъхнала добре. Иначе, маршрутът не е никак сложен, маркировката е идеална, като единствената забележка е в началото на заблатената част.

Тръгваме от квартал Орел в Разград към Пчелина край някакви заградени дворове, което разбрахме, че са бивши казарми. Пресечката, откъдето тръгва маршрута, се намира срещу една безисвестна бензиностанция. Тръгва се по червената маркировка, която не се отклонява никъде и я кара само направо, съпътствана от синята в началото. Не след дълго синия маршрут се отклонява вдясно, за да слезе до велоалеята на главния път Разград – Попово. Ние си продължаваме напред. Започва бавно слизане, което минава до самата граница на една гора, но все пак сред дърветата. Ако хванете черния път извън между полята и гората, пак ще излезете на едно и също място. Минаваме покрай самотното възвишение Козена врата и излизаме на един разклон, оставяйки го зад гърба си.

Този разклон е най-важното място на прехода от Разград към Пчелина. Тук пресичаме широк черен път, който вляво и вдясно минава покрай житата, а направо имаме нещо като пътека между дърветата, но тревясала. Точно там минава маркировката, която оттук се забелязва трудно. НО! Ще запишем двата варианта, защото не винаги може да се минава по туристическия маршрут.

 1. Направо – по маркировката може да вървим само при продължително сухо време, защото е блатисто. Ние бяхме тук в началото на юли. Беше роснало предните дни, но като цяло последния месец беше сух. Въпреки това дъждовната пролет явно доста е навлажнила почвата и това даваше отражение чак до юли. Това го казваме като ориентир за сухо време. Това важи и за успоредния път през нивите. Те също са заблатени и отклонението е голямо. Иначе, ако няма проблеми, се върви по-малко от половин километър по него, докато стигнем Разклон 5.1, където маркировката се разделя. Наляво би трябвало да е маршрутът до хижа Пчелина. Тръгнахме натам да проверим, но много бързо ни се секна мерака. Постепенно ставаше все по непроходимо и в един момент марката се виждаше на дървото насреща, но без никакъв шанс да се стигне до нея от гъсталаци. Затова се върнахме до разклона и свихме в другата посока. Там има едно място, където трябва да се прескочи рекичка, но не е широко и не би трябвало да е проблем. След това марката тръгва по черен път и след около 200 м ни извежда на велоалеята при Разклон 6.
 2. Надясно – тук се отклоняваме от маркировката, но нямаше друг начин. Единствено оттук е винаги проходимо в посока Пчелина. Пътят ни връща доста назад, но какво да се прави. Не може да се мине и напряко през нивята, тъй като има рекичка за прекосяване. Трябва да се следва черния път, който ни отвежда до велоалеята край главния път Разград – Попово при Разклон 5.2. Оттам преходът продължава наляво и така по асфалта до Разклон 6, където излиза червената маркировка от мочурливата гора, която не можахме да преминем.

И така, след като сме на Разклон 6 остава само да довършим последните километър-два. Това се случва само по велоалеята, която стига до първия язовир в местността Пчелина, където завършва този маршрут, но започват няколко нови. Ние си продължихме прехода в следната последователност – Панорамната пътека на местност Пчелина, обиколка до Дядо Миневата чешма и преход от хижа Пчелина до село Островче. Така се натрупват малко повече от 20-ина км, които са достатъчно за добре изкаран пешеходен ден.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Разград – местност Чуката – град Разград Панорамна пътека „местност Пчелина“ – Разград хижа Пчелина – село Островче хижа Пчелина – Дядо Миньовата чешма Демир Баба теке Тракийска царска гробница – село Свещари Исторически музей – град Исперих Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.