Скален Манастир „Димитрий Басарбовски“

 • Категория: Манастири
 • Област: Русе
 • Населено място: с.Басарбово
 • Планина:
 • Координати: 43.76666, 25.96485
 • Уебсайт:
 • Адрес: с. Басарбово
 • Телефон: +359 82 800 765
 • Работно време: 8:00-17:00 (окт-мар) 9:00-19:00 (апр-сеп)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  4 лв.

 • Беседа: безплатно
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо Галерия

Подробна информация

Малка и китна пътека ни въвежда в единствения действащ скален манастир в България, който е образуван в отвесните скали край река Русенски Лом. Той е основан по време на Второто българско царство, подобно на повечето скални манастири в държавата, въпреки че за пръв път сведения за него се появяват през 1431 г. в османски регистри за Никополския сандаж, където се среща с името “манастир Бесараба.

Най известният обитател на храма е Св. Димитрий Басарбовски, който е прекарал целия си живот в светилището и на когото по-късно е прекръстен манастирът. За него е писал самият Паисий Хелендарски в “История Славяноболгарская”:

Свети Димитрия Нови в 1685 г. живял просто и бил човек мирянин, но Божият Дух диша и пребивава там гдето иска. Тоя светец имал няколко овци и живял при една река и скала…

Починал на това място. Там бил и погребан. После Бог открил на някои хора неговите мощи и ги пренесли в село Басарбово близо до Свищов, Търновска епархия, тук дават на мнозина изцеление. Така просиял последно време тоя свети Димитрия българската земя с прост живот и за простия български народ, но Бог го прославил след смъртта му с много чудеса.

Пословична била добротата му към живите същества, а доказателство за това е обетът му да ходи бос с единия крак лете и зиме, три години, тъй като с него е настъпил по невнимание птиче гнездо с малки пиленца. Житието му разказва как тръгнал по река Русенски Лом и открил край нея скален манастир, в който започнал да води отшелнически живот. Когато остарял и му било трудно да се изкачва по скалните стълби си построил къщичка в подножието и изкопал кладенец. Същия кладенец, който днес откриваме в двора на светилището, за чиято вода се говори, че е чудотворна и лекува. Починал между две канари, а след това дълго време не го видели и тялото му било отнесено от придошлите води на реката. 33 години след това мощите му били открити по чудо и преместени в черквата в село Бесарбово. Те се съхранявали там до Руско-турската война през 1768 г. – 1774 г., след което, на 13 юли 1774 г., са преместени в Митрополитската църква “Св. св. Константин и Елена” в Букурещ, която днес е Патриаршия.

Когато влезем в двора на светата обител, освен кладенеца в средата, виждаме две помещения и интересната пещера трапезария. Църквата е издълбана високо в скалите, като до нея се достига по каменни стълби, а непосредствено преди него се намира нишата, където е лежал светецът. В черквата няма запазени стенописи от древните времена, но можем да видим изящния дървен иконостас, изработен през 1941 г., а до него се намира голямата икона, на която е изобразен Св. Димитрий Басарбовски.

По друго стълбище се стига до естествена пещера-костница, в където се намира гробът на отец Хрисант, издълбан от самият него. Той е първият монах в манастира (през 1937 г.) след десетки години на пустеене. Успява да съживи мястото и да даде новото начало, което е доразвито, за да го видим в това състояние в наши дни. В костницата днес е разположена музейна експозиция, която може да бъде разгледана от посетителите. След смъртта на монаха манастирът поема друг и така до ден днешен той се предава от свещеник на свещеник.

През 1978 г. Басарбовският манастир е обявен за археологически паметник на културата от местно значение. Храмовият празник е на 26 октомври, когато е денят на Св. Димитър.

 

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Ивановски скални църкви Пантеон на възрожденците – гр. Русе

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.