Археологически музей – гр.Созопол

 • Категория: Музеи
 • Област: Бургас
 • Населено място: гр.Созопол
 • Планина:
 • Координати: 42.41726, 27.69617
 • Уебсайт:
 • Адрес: ул. Хан Крум 2
 • Телефон: +359 550 22 226
 • Работно време: 9:00-18:00 (юни-окт) 8:30-17:00 (ное-май)
 • Почивни дни:

  няма (юни-окт)
  събота, неделя (ное-май)

 • Входна такса:

  7 лв.

 • Беседа: 10 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Созопол е най-старият черноморски град в България, съществуващ от далечните 4 – 3 хил. пр.н.е. Има основания да се смята, че е основан далеч по-рано – още през 6 хил. пр.н.е. На това се дължи и богата колекция на Археологическия музей. Той е разположен в старата част на града и се помещава в храма “Св. св. Кирил и Методий”, който е преотстъпен от Светия Синод през 1961 г., както и в помещения от Културния дом. Под водите в близост до полуострова са открити много праисторически жилищни сгради, предмети от бита, оръдия на труда, каменни и оловни котви и още други артефакти.

Най-многобройни са експонатите от “златната” ера в развитието на тогавашна Аполония. Под влиянието на гърците селището е превърнато в град-държава, с многократно по-големи размери от стария град в днешни дни. Сегашните острови, разположени наоколо, някога са били обикновена част от полиса, без разделението от вода, което съществува в наши дни. По това време е бил най-богатият по българското Черноморие а в края на 6 в. пр.н.е. е започнал сеченето на собствени монети. На тях били изобразени древногръцкия бог Аполон и Медуза Горгона. Значението на морската търговия и развитието на корабоплаването са предпоставките за приемането на котвата като герб на Аполония и върху монетите започнал да се изобразява и този знак, символ на Созопол днес.

От този период датират голяма част от експонатите на музея. Открити са множество амфори, керамични съдове, скулптори и фигурки. Смята се, че на остров Св. Кирик е имало голям храм на Аполон, в който шеметно се извисявала 13-метрова статуя на самия бог. През 72 г. пр.н.е., обаче, градът е нападнат и опустошен от римляните. Опожарени били къщите и храмовете, срината била крепостната стена а статуята отнесена от тогавашния предводител на римските войски – Марк Лукул.

Други интересни находки са различни надгробни плочи, статуетки и други предмети, намерени в различни некрополи извън границите на населеното място.

В Археологическия музей се намира алабастровото ковчеже, където са се съхранявали мощите на Св. Йоан Кръстител, заедно с кутийка с надпис, която разказва за пътя на мощите до Созопол. Това е едно от най-значимите открития, направено през 2010 г. на остров Св. Иван.

Някои от експонатите на Археологическия музей са изложени в някои от най-известните музеи в света като Ермитажа и Лувъра.

Интересни места наоколо, които да посетите

Музей на солта – гр. Поморие Природозащитен център „Пода“ Храм-паметник „Св. св. Кирил и Методий“ – гр.Бургас Археологически музей – Несебър Стария Несебър – Архитектурно-исторически резерват Общински исторически музей – гр. Царево гр. Свети Влас – к.к. Елените (кръгов) Екопътека „Марина река“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.