Стария Несебър – Архитектурно-исторически резерват

 • Категория: Исторически забележителности
 • Област: Бургас
 • Населено място: гр.Несебър
 • Планина:
 • Координати: 42.65942, 27.73589
 • Уебсайт: www.nessebarinfo.com
 • Адрес: ул. Месамбрия
 • Телефон: +359 554 46 019
 • Работно време: няма
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  няма

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Едва ли са много хората, които са посетили Стария град на Несебър и той не е станал любимо място за разходка и отдих. Със своята архитектура, разположение и история той определено е един от най-обаятелните културни паметници в България и дори в цяла Европа. На повече от 3200 години, Несебър е един от най-древните градове на континента. В момента Стария град е дълъг 850 м и широк 350 м, но в началото си е бил по-голям. Загубил е близо ⅓ от територията си с времето, която е попаднала под-вода. Днес може да се видят части от крепостни му стени под водата на по-малко от 100 м от брега.

Препоръчано: Изживей Стария Несебър с персонален аудио гид на телефона, който можеш да заявиш тук:

История на Несебър

Във времето на основаването си Несебър е бил малък скалист остров а първото му име – Мелсамбрия. Траките го наричали така, което в превод означава град на Мелсас – името на основателя му. В различните епохи и на различните езици то звучало по различен начин. В гръцки хроники е откриван като Месембрия, а според римляни и византийци е  Месемврия, въпреки че на някои места също е открит като Месамбрия. В началото е било малко рибарско селище, населявано от траките, с две пристанища където и сега се намират останки от антични плавателни съдове.

Градът постепенно се разраства. Около 6 в. пр.н.е. става гръцка колония и много гърци се заселват тук, които пренасят своята култура и знания, спомогнали за динамично развитие на малкото населено място. Строят се храмове, училище и амфитеатър. Опсан с масивна крепостна стена и продължава да се развива. Постепенно се превръща в голям търговски център, който търгува с градове и полиси по цялото Средиземноморие.

Не след дълго Несебър започва да сече собствени монети, а два века по-късно основава първата си колония на север – Навлохост (близо до днешен Обзор). Земите между тези две селища се използват предимно за земеделие, което освен да изхранва населението, служи и за търговия и обмен с останалите търговци.

През 72 г. пр.н.е. е превзет от Римската империя без особена съпротива. Преместването на столицата в Константинопол дават предпоставки за ново силно развитие поради близостта си с главния град на империята. Все по-видни архитекти и строители оставят почерка си тук, изграждайки канализация, терми и други по-модерни постройки. Заздравяват се крепостните стени, а приемането на Християнството обуславя нова епоха в строителството на храмове и базилики. Централната църква е кръстена Св. София, по подобие на тази в Константинопол. Създава се и нова колония Анхиало – този път на юг.

Днес най-добре запазени са крепостните стени на градската порта, които са строени около 5 в., по време на византийското управление.

През 812 г. Несебър пада под властта на хан Крум, който го завзема от Византия. Тогава за пръв път той се намира под българска власт, а името му вече е Несебър. През годините многократно се предава от едните ръце в другите и обратно, за да се стигне до управлението на цар Иван Александър. Тогава се случва най-мащабното строителство на църкви, а населението нараства драстично, за да излезе извън границите на острова. Счита се, че най-голяма част от откритите църкви досега са от този период.

По време на Османската империя градът не спира с развитието си. Пристанището е важен център за морската търговия на империята и важна връзка по вода. Голяма част от архитектурното наследство на Несебър е от тази част от историята му. Типичните възрожденски къщи, вятърни мелници, чешми и други са пример за това, голяма част от тях запазени и до днес.

Стария Несебър в наши дни

В наши дни Несебър е далеч по-голям и се разпростира отвъд островна част на Стария град. Някогашният остров днес е вече полуостров, свързан със сушата с 400-метров провлак, в средата който се издига символът на града – старата Вятърна мелница. След преминаването на някогашната градска порта ви очаква лабиринт от уютни калдаръмени улички с неповторимите занаятчийски тезгяхи и магазинчета. В разстояние от няколко стотин метра из Стария град на Несебър ще претърпите пътешествие във времето на няколко отдалечени епохи, заобиколени от останки от тракийски пристанища, римски терми, византийски крепостни стени, старобългарски църкви, османски мелници, възрожденски къщи и съвременни заведения. Звучи невероятно. Голяма част от културното наследство на Несебър може да видите в пет музейни експозиции.

По предположения, църквите строени на това малко парче земя са над 40, от които само половината официално открити и консервирани. По-запазените от тях са превърнати в галерии, а действаща е само една в Стария град на Несебър – “Св. Богородица”.

Архитектурно-историческият резерват, заедно с Археологическия музей са част от 100-те национални туристически обекта.

Част от снимките са дело на Велина Кръстева.

Интересни места наоколо, които да посетите

Археологически музей – Несебър гр. Свети Влас – к.к. Елените (кръгов) Музей на солта – гр. Поморие Археологически музей – гр.Созопол Храм-паметник „Св. св. Кирил и Методий“ – гр.Бургас Природозащитен център „Пода“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.