Хижа Амбарица

 • Категория: Хижи
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Координати: 42.75540, 24.77857
 • Адрес:
 • Надм. височина: 1503 м
 • Брой места: 62
 • Отопление: Твърдо гориво
 • Кухня: Да
 • Водоснабденост: Да
 • Електричество: Да
 • Уебсайт:
 • Телефон: +359 2 491 0005
  +359 887 895 662
 • Информация: 16.02.2021
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Информация за нощувката

Хижа Амбарица е едно прекрасно бижу с незабравима гледка, разположена в северната част на Средна Стара планина, в Троянския Балкан. Дали защото бяхме настанени в големия салон с огроооомен панорамен прозорец, гледащ право към билото на Стара планина, или просто си беше много уютно, но моите впечатления бяха повече от приятни.

Хижата се намира на 1503 м надморска височина в Средна стара планина, точно под връх Момина могила (1590 м) в местността Дълги дял. Най-удобните изходни пунктове за достигане до нея са хижа Яворова лъка и местността Смесите, и двете близо до село Черни Осъм край град Троян. От хижа Яворова лъка се достига за около 2 часа, а от Смесите е около 3 часа по задъхващ туристически маршрут. Другата най-добра възможност е красив и сравнително лек преход от хижа Добрила (отново тричасов), до която се стига с лифта от град Сопот плюс едночасов преход след него. Други алтернативи са хижите Хубавец (4:00 ч) и Васил Левски (4:30 ч), които също са разположени от южната страна на старопланинското било.

Хижа Амбарица се състои от две сгради. Новата представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 52 места. Работи целогодишно. Санитарните възли са общи вътрешни, но бяха поддържани в доста добро състояние. Тоалетните са няколко, докато банята е една. Топлата вода е на котелен бойлер. Старата постройка е също двуетажна с капацитет 59 места. Там санитарните възли също са общи, но външни.

И двете сгради са водоснабдени. Електричеството е на фотоволтаични панели, което означава, че токът може да се използва за зареждане на телефони и други основни нужди, а понякога може и да няма. Отоплението е на печки на дърва. Хижата разполага дори с wi-fi. Столовата е голяма, а хижарката Ема Гатева готви достатъчно вкусно, за да задоволи всякакви претенции. В хубаво време отвън е приказка и гледката се простира по билото от връх Ботев до връх Васил Левски.

Не трябва да се пропуска нещо много съществено. На хижа Амбарица ежегодно в края на юли се провежда фестивалът на боровинките, наречен с романтичното име Боровинкови нощи.

В началото хижарката Ема Гатева може да ви се стори строга, но за сметка на това е справедлива. Зад сериозното лице се крие много неуморен труд (ама наистина много), който е допринесъл за доброто състояние на хижата, хигиената и дисциплината, които правят впечатление. Тук не е мястото да разказвам нейната история, но ако потърсите, ще разберете колко в действителност е направила за хижа Амбарица и местността като цяло. А щом разчупите ледовете с няколко приказки, виждате, че строгостта е само тънка външна обвивка.

Компания в хижата ще ви правят прочутите сред планинарските среди Люк и Лея – двете пухести котки, които се навъртат за по малко храница. Вездесъщият и незаменим помощник, железния кон Борко, също редовно хрупа свежа тревица наоколо.

Хижа Амбарица е един от най-удобните изходни пунктове за преход в Централен Балкан, а най-популярните отправни точки за преход оттук са връх Купена, връх Амбарица и хижа Добрила.

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Амбарица – връх Ботев хижа Тъжа – връх Ботев хижа Амбарица – връх Купена хижа Амбарица – връх Левски (Амбарица) местност Смесите – хижа Амбарица хижа Добрила – връх Ботев хижа Добрила – заслон Ботев хижа Добрила – връх Левски (Амбарица)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.