местност Смесите – хижа Амбарица

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: м.Смесите( 42.800776, 24.777146 )
 • Крайна точка: х.Амбарица( 42.755632, 24.778652 )
 • Денивелация: 897 м619 м - 1516 м
 • Дължина: 6.5 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 01.09.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Най-популярният туристически маршрут за достигане до хижа Амбарица в Стара планина е от местността Смесите край село Черни Осъм и към описанието тук прилагам GPS трак за него. От своя страна, хижата е основен изходен пункт за изкачване на връх Купена (2169 м) и връх Левски (Амбарица, 2166 м). До местността Смесите се достига по перфектен асфалтов път от град Троян. Има паркинг в началото на маршрута, малко след ВЕЦ Черни Осъм.

Преходът до хижа Амбарица не е технически труден, но в началото е физически тежък, понеже наклонът е доста голям. Туристическата маркировка е в зелен цвят и е доста добра, но има един разклон, където има голяма вероятност от объркване, но ще спомена надолу. По маршрута няма вода, затова е хубаво да се запасите от чешмата на паркинга. Поне се движим в гора през цялото време и това спира донякъде жаркото слънце. Теренът е предимно почвен, но на места има камънаци. Опасни участъци няма.

Тръгваме от паркинга на юг по асфалтовия път и почти веднага излизаме на разклон с мост вдясно. Минаваме по моста и метри по-късно трябва да навлезем в гората вляво от пътя, за което има табела. Минаваме по едно рехаво бетонно мостче и започваме изкачването. Наклонът наистина е доста сериозен през първия час. След няколкостотин метра на едно дърво е закачено стихотворение за хижа Амбарица и в него не е пропуснато да се спомене именно за тежкия наклон. Според думите, той е голям през целия преход, но лично за мен е така само през първата 1/3 от времето, след което олеква.

Общо взето си е монотонно изкачване в гора. Нищо специално. Пътеката е ясно различима и маркировката помага доста. По средата на маршрута излизаме на една открита поляна, където се открива зашеметяваща гледка към билото на Стара планина, по което лесно се различава първенеца на планината връх Ботев (2376 м). Няма как да го изпуснете, след като е единственото такова място. Има и една ловджийска постройка.

Тук пътят се разклонява и ние сме надясно. Внимание обаче веднага след това. Пътеката се разделя на две почти успоредни пътеки. Имаше паднала табела, която сочи, че трябва да се хване надясно. Понеже не е много надеждна и видима, най-важното нещо от това описание е да запомните, че тук сме именно по десния ръкав, който тръгва плавно нагоре.

Макар да ни остава още толкова разстояние, времето за изминаването на тази втора половина е доста по-малко. Няма какво да се описва, освен още едно място с панорамна гледка към най-високите части на планината. Монотонно постепенно изкачване по горска пътека. Най-накрая достигаме до хижа Амбарица, където спокойно можем да хапнем супичка с гледка към Старопланинското било.

Оттук има доста възможности за продължение на прехода. Най-често са атакувани красивия връх Купена и съседния му връх Левски (Амбарица), а по маркирани туристически маршрути може да се стигне също до хижа Добрила или хижа Хубавец, например.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Природонаучен музей – с. Черни Осъм хижа Амбарица – връх Левски (Амбарица) хижа Амбарица – връх Ботев хижа Тъжа – връх Ботев хижа Амбарица – връх Купена Троянски манастир „Св. Успение Богородично“ хижа Добрила – връх Ботев хижа Добрила – заслон Ботев

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.