Трите каи

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Варна
 • Планина: Източна Стара планина
 • Начална точка: с.Билка( 42.935893, 27.228055 )
 • Крайна точка: Коджа кая( 42.919015, 27.244977 )
 • Денивелация: 486 м84 м - 570 м
 • Дължина: 15 км
 • Времетраене: 4 часа
 • Информация: 21.06.2017
 • Източник: Vitalian
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

В този GPS трак е описан маршрутът за изкачване на Трите каи в Източна Стара планина. В близост до язовир Цонево, на около 100 км от град Варна, на пътя Варна – Бургас през Руенски проход, се намира село Билка. От трите каи се откриват прекрасни панорамни гледки към язовир Цонево и възвишенията в източния дял на Стара планина, със сгушените в близост селца Снежа, Струя, Добромир, Соколец, Каравельово, Трънак и Билка. До началната точка можете да достигнете и с влак като спрете на жп гарата в съседното (само 1 км) село Трънак.

От село Билка стартира и обиколката на Трите каи (Трите върха) – скалисти хълмове с надморска височина между 400 и 600 м. GPS тракът проследява обиколка от най-малката (Учкая), през средната (Ортакая), към голямата кая (Коджа кая). В първата половина на маршрута има множество чешми, изградени от местните хора – само за 8 км се преминава през 7 чешми с вода, годна за пиене. Достъпът до върховете на Учкая и Коджа кая е лесен, но за Ортакая ще са ви нужни и катерачески умения. По времето на записването на трака нямаше така маркирани пътеки и избраният маршрут е произволен. В момента може да се следват маркираните пътеки и да се спести време и ходене. А и ориентацията да бъде по-лесна. За всеки случай може да си държите и GPS трака.

Започваме прехода от площада в центъра на село Билка и се отправяме към гробищния парк. Оттам се включваме по горските пътеки. Още в началото има чешма, а в следващите 7 км се преминава през още 6. В останалите 7-8 км за съжаление няма нито една, но пък те са изкачване от около 3 км и спускане от 4,5 км до селото. През по-голямата част от маршрута има гора, като разбира се основните пътеки са широки и за да се скриете на сянка ще трябва да се отделите за няколко метра от тях. Самите качвания на трите върха обаче са по открито било и там няма сянка. Най-подходящо за преходи е времето от февруари до май-юни и след това от септември до края на декември (т.е. като се избегнат летните жеги и студените зимни месеци – в района пада много сняг, но и тогава също е много красиво).

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Петров дол – град Провадия (по Провадийското плато) Национален историко-археологически резерват „Мадара” Мадарски конник Национален историко-археологически резерват „Велики Преслав“ град Шумен (кв. Дивдядово) – село Осмар Музей на мозайките Паметник „Създатели на българската държава“ Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.