град Сливен – връх Българка

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Сливен
 • Планина: Източна Стара планина
 • Начална точка: гр. Сливен( 42.695610, 26.332331 )
 • Крайна точка: вр. Българка( 42.747120, 26.321588 )
 • Денивелация: 856 м325 м - 1181 м
 • Дължина: 7.75 км
 • Времетраене: 4 часа
 • Информация: 06.09.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Българка (1181 м) е най-високият връх в Източна Стара планина. Точно под него минава пътят от Сливен за местността Карандила, което го прави много лесно достъпен. Има обаче и няколко по-дълги маршрута от Сливен и Карандила. Тук ще опиша един от тях, за тези, които не си падат по лесните изкачвания – маршрутът от квартал Колю Фичето.

Най-важното за маршрута от Сливен до връх Българка

 • Началната точка е северната част на квартал Колю Фичето в Сливен, близо до крепостта Туида.
 • Маркировката има забележки, най-вече след местността Бялата вода. Сменят се три цватя – жълт, зелен и червен.
 • Питейна вода има при Бялата вода, както и под връх Българка.
 • Теренът е предимно почвен, на места премесен, но има няколко доста каменисти пасажи.
 • Открит/сенчест – маршрутът се движи предимно през гора, като има няколко участъка на открито.
 • Опасни участъци няма.

Маршрутът от Сливен до връх Българка може да разделим на две основни части:

 • От Сливен до местността Бялата вода (2:45 часа)
 • От местността Бялата вода до връх Българка (1:15 часа)

От Сливен до местността Бялата вода

Тръгваме от паркинга нагоре през гората, където ясно сочи жълтата маркировка. Започваме стръмно, но само след няколко минутки тръгваме наклонът почти се изправя. След 30-40 минути излизаме от гората, където отляво се включва зеления маршрут от вилната зона Селището на Сливен. Отварям скоба, че може да спестите малко преход, ако тръгнете от Селището и се включите тук.

Оттук теренът става скалист за кратко, оправдавайки името на парка „Сините камъни“. Малко след това е разклонът, където вдясно излиза пътека за местността Мочурите, но ние продължаваме по по-ясната към Бялата вода. Маркировката е жълта и зелена. Гледките са красиви към върховете Кутелка, Ръкавичката и Комините направо, към квартал Селището вляво и към Горнотракийската низина назад.

След 20-30 минути под открито небе, отново навлизаме в гората. Постепенно наклонът започва да се увеличава и известно време е изморително. В един момент жълтата маркировка изчезва (предполагам, че на по-късен етап ще я продължат), но зелената е достатъчен ориентир до местността Бялата вода. До там няма много за описване. Върви се предимно в гора, която на две-три места оредява за кратко. Наклонът също е променлив, като в един момент се поизправя. И така час и половина от влизането в гората сме в местността Бялата вода, където можем да напълним манерките. До тук сме за общо 2:30-2:45 часа.

От Бялата вода до връх Българка

Тук сменяме цвета на маркировката. Зелената продължава към горски дом Българка, наляво покрай чешмата, докато ние сме направо (вдясно преди от чешмата) по червената, която оредява. Наклонът отново се увеличава и така е близо 45 минути, когато излизаме до главния път от Сливен за Карандила, който минава между върховете Българка и Кутелка, съответно вляво и вдясно. Имаме два варианта за изкачване на връх Българка, които подробно може да прочетете тук.

Тракът е записан като комбинация от двете, защото смятам, че това е оптималният вариант – първата част е от Маршрут 2, до мястото, където се пресича с Маршрут 1, след което се продължава по Маршрут 1 до върха.

Маршрут 1: Тръгваме наляво по асфалта и след 200 метра се отбиваме вдясно по черен път, който се вие през гората и минава покрай чешма. На първия разклон след 15-20 минути сме наляво, а на втория след още 5-10 минути сме надясно по невзрачен, но ясен черен път. Той води право до връх Българка. На нито един разклон няма маркировка и трябва да вървите по описание или по GPS.

Маршрут 2: Като излезем на асфалта, на 15-20 метра вдясно има бял сипей (2-3 метров), по който се изкачваме и тръгваме по пътека. Тя излиза на черения път от Вариант 1. Поемаме по него и на разклона след 2-3 минути завиваме наляво. Почти веднага има маркирана пътека вдясно, която след 100 метра стига до паметник. Вляво покрай него продължава тясна пътека до връх Българка, но без маркировка.

Имайте предвид, че котата на върха не е край наблюдателната площадка, а малко по-встрани сред дърветата. От връх Българка има сравнително просторна гледка, като най-впечатляваща е на юг към връх Кутелка и Горнотракийската низина отвъд него. Общото времетраене на прехода е близо 4 часа.

Ако минаваме маршрута наобратно от Българка към Сливен

Когато маршрутът до връх Българка се минава наобрано без да го познаваме, има само две-три места, на които трябва да внимаваме повече. Първото е при пътя Сливен-Карандила, където трябва да хванем успоредна на него пътека надясно (да не тръгнем по инерция по широкия път към Кутелка). Има табели, но знам ли, всичко може да се случи с тях.

Второто и третото са край Бялата вода. Първо, лесно може да се объркаме и да тръгнем покрай чешмата. Всъщност двайсетина метра преди това трябва да се огледаме за маркировка, която тръгва вляво покрай беседката. Почти веднага, сигурно няма и 50 метра след това, има нов разклон, на който трябва да държим отново вляво. Маркировката и на двете места е прилична, но го соменавам, защото ако човек се е разсеял за малко, може да хване грешна пътека.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Сливен – връх Кутелка („По ръба“) град Сливен – хижа Чумерна – град Твърдица Национален музей на текстилната индустрия – гр. Сливен град Сливен – местност Карандила (Хайдушката пътека) град Сливен – хижа Карандила (през Голяма Чаталка) Къща музей „Хаджи Димитър“ Път 48814 (Сливен-Карандила) – връх Българка Път 48814 (Сливен-Карандила) – връх Кутелка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.