гр.Сливен – м.Карандила

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Сливен
 • Планина: Източна Стара планина
 • Начална точка: гр.Сливен( 42.701905, 26.350043 )
 • Крайна точка: х.Карандила( 42.717304, 26.368577 )
 • Денивелация: 693 м403 м - 1096 м
 • Дължина: 6.5 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 24.01.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Това е зимен преход в сливенския район на Стара планина. Показва един от най-популярните туристически маршрути край град Сливен. Изкачването до местност Карандила следва през цялото време жълтата туристическа маркировка и преминава край местността, в която се намира скалното образувание Халката и заобикаля вр. Голяма Чаталка. Периода, в който минаваме, беше при започнало снеготопене със слънчево време и плюсови температури през деня и минус през нощта, така че имаше доста образувани поледици по усойните места, които не са малко по този маршрут. Със стандартна зимна екипировка това не би трябвало да е проблем. Иначе няма стръмнини и от тази гледна точка е безопасно.

Тръгва се на север от началото на лифтената станция за Карандила, която е на няколко минути пеша от информационния център към природен парк “Сините камъни”. Пътеката е хубаво отъпкана и през първия километър и половина върви покрай малко поточе. По-малко от километър от началото ни отвежда до разклона за природния феномен Халката, който отскоро е част от 100-те национални туристически обекта. Там продължаваме направо, ако не решим да се отбием и да видим този релеф. Още толкова разстояние и излизаме от улея, по който се движеше пътеката досега. На разклона там потегляме надясно и продължаваме нагоре.

Така плавно пътят ни лъкатуши сред гората набирайки постепенно денивелация. Връх Голяма Чаталка сега се извисява респектиращо точно срещу нас, но лека-полека преминава от дясната ни страна. Бавно и неусетно пътеката ни прави 90 градусов завой и поема на изток-югоизток и не след дълго сме излезли от гората и оставаме върха зад себе си (освен ако не решим да го изкачим). Маркировката ни води до едно дървено мостче, където завиваме надясно, към Карандила. Минаваме покрай голям двор, край който има чешма. и отминаваме направо. Малко повече от 500 м след това достигаме до горната част на лифтената станция.

Оттам направо достигаме разклона за телевизионната кула. Ние се качихме до нея и всъщност до изоставената сграда до нея, която се намира върху едни големи скали. Пред нас, във всички посоки, се открива най-красивата гледка дотук.

След като се налюбуваме на пейзажа, се връщаме назад, до последния разклон. Оттам има пътека през гората, която съкращава обиколката, която асфалтирания път прави. След 5 минутки излизаме пак на него, от другата страна на гората, продължаваме още известно време и вляво ни се намира хижа Карандила.

За слизане можем да използваме Хайдушката пътека, ако желаем да разнообразим.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

гр.Сливен – м.Карандила /Хайдушката пътека/ гр. Сливен – хижа Чумерна – гр. Твърдица Национален музей на текстилната индустрия – гр. Сливен Къща музей „Хаджи Димитър“ Пантеон на Георги Стойков Раковски и музей на котленските възрожденци Местност Бакаджиците Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливницатa“ Къща музей „Иларион Макариополски“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.