град Сливен – хижа Карандила (през Голяма Чаталка)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Сливен
 • Планина: Източна Стара планина
 • Начална точка: гр. Сливен( 42.701905, 26.350043 )
 • Крайна точка: х. Карандила( 42.717304, 26.368577 )
 • Денивелация: 693 м403 м - 1096 м
 • Дължина: 6.5 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 24.01.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Преходът от Сливен до Карандила през връх Голяма Чаталка направихме зимата, но при леки зимни, на места направо летни условия. Това е един от популярните туристически маршрути в Сливенския Балкан. Изкачването до местност Карандила следва през цялото време жълтата туристическа маркировка. Преминава край местността, в която се намира скалното образувание Халката и заобикаля връх Голяма Чаталка. Периодът, в който минаваме, беше при започнало снеготопене със слънчево време и плюсови температури през деня и минус през нощта, така че имаше доста образувани поледици по усойните места, които не са малко по този маршрут. В тези условия и обикновени градски котки вършеха работа. Иначе няма стръмнини и от тази гледна точка е безопасно.

Тръгва се на север от началото на лифтената станция от Сливен за Карандила, която е на няколко минути пеша от информационния център към природен парк “Сините камъни”. Пътеката е хубаво отъпкана и през първия километър и половина върви покрай малко поточе. По-малко от километър от началото ни отвежда до разклона за природния феномен Халката, който е част от 100-те национални туристически обекта. Там продължаваме направо, ако не решим да се отбием и да видим този релеф. Още толкова разстояние и излизаме от улея, по който се движеше пътеката досега. На разклона там потегляме надясно и продължаваме нагоре.

Така плавно пътят ни лъкатуши сред гората набирайки постепенно денивелация. Връх Голяма Чаталка сега се извисява респектиращо точно срещу нас, но лека-полека преминава от дясната ни страна. Бавно и неусетно пътеката ни прави 90 градусов завой и поема на изток-югоизток и не след дълго сме излезли от гората и оставаме върха зад себе си (освен ако не решим да го изкачим). В този участък маркировката се губи. Когато отново я открием, ни води до едно дървено мостче, където завиваме надясно, към Карандила. Минаваме покрай голям двор, край който има чешма. и отминаваме направо. Малко повече от 500 м след това достигаме до горната част на лифтената станция.

Оттам направо достигаме разклона за телевизионната кула. Ние се качихме до нея и всъщност до изоставената сграда до нея, която се намира върху едни големи скали. Пред нас, във всички посоки, се открива най-красивата гледка дотук.

След като се налюбуваме на пейзажа, се връщаме назад, до последния разклон. Оттам има пътека през гората, която съкращава обиколката, която асфалтирания път прави. След 5 минутки излизаме пак на него, от другата страна на гората, продължаваме още известно време и вляво ни се намира хижа Карандила.

За слизане от Карандила към Сливен можем да използваме Хайдушката пътека, ако желаем да разнообразим.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Сливен – местност Карандила (Хайдушката пътека) град Сливен – връх Българка град Сливен – връх Кутелка („По ръба“) град Сливен – хижа Чумерна – град Твърдица Национален музей на текстилната индустрия – гр. Сливен Къща музей „Хаджи Димитър“ Път 48814 (Сливен-Карандила) – връх Кутелка Път 48814 (Сливен-Карандила) – връх Българка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.