град Сливен – местност Карандила (Хайдушката пътека)

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Сливен
 • Планина: Източна Стара планина
 • Начална точка: гр.Сливен( 42.697991, 26.351415 )
 • Крайна точка: м.Карандила( 42.718024, 26.369358 )
 • Денивелация: 665 м362 м - 1027 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 24.01.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Хайдушката пътека води началото си от информационния център към природен парк “Сините камъни” в град Сливен. Пътеката нагоре е доста стръмна и предимно камениста, но за сметка на това е много добре маркирана. Дълга е около 4 км и за това кратко разстояние се изкачват под почти постоянен наклон почти 700 м денивелация. Това е най-краткия маршрут от града до местност Карандила. Въпреки че е зимен преход, ние го преминахме при сравнително добри условия и чак във високите части имаше повече сняг и лед, затова не сме сигурни как е на истински зимни условия. Едно е сигурно – склонът е благоприятен за опасни поледици – нещо, което трябва да имате предвид.

Тръгваме от добре обозначеното с табели начало на Хайдушката пътека и бързо започваме да набираме денивелация по каменистите пътеки. Следваме червената маркировка през цялото време и няма да има опасност от изгубване. Нагоре има няколко места за отдих, където са изградени пейки, откриващи шеметни гледки. Така отминаваме почти 2 км, където се намира единствения разклон, на който, макар и много трудно, бихте се заблудили. По камъните вдясно има една синя боя, която ни привлича повече погледите, отколкото червената туристическа маркировка вляво. Но синята боя води до снижаване, каквото ние трябва да имаме предвид, че по цялата пътека няма. Пътеката е само и единствено нагоре. Няколко метра след този разклон се натъкнахме на единственото по-опасно място, където беше сериозно заледено и се държахме за едни клони, тъй като екипировката ни не беше напълно зимна, но с такава не би трябвало да има проблем.

Непосредствено след това има и малък заслон, където може да се отпочине. Половин километър след това е изградена приятна пейка до малко шумящо водопадче. До края на изкачването по Хайдушката пътека остава около километър, по който няма нищо друго освен две чешми. След това продължаваме прехода по асфалтовия път, който следваме до хижа Карандила, която е крайната точка на нашия маршрут.

За връщане може да се използва туристическият маршрут за Сливен, покрай вр. Голяма Чаталка.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Сливен – хижа Карандила (през Голяма Чаталка) град Сливен – връх Българка град Сливен – връх Кутелка („По ръба“) град Сливен – хижа Чумерна – град Твърдица Национален музей на текстилната индустрия – гр. Сливен Къща музей „Хаджи Димитър“ Път 48814 (Сливен-Карандила) – връх Българка Път 48814 (Сливен-Карандила) – връх Кутелка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.