гр. Сливен – хижа Чумерна – гр. Твърдица

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Сливен
 • Планина: Източна Стара планина
 • Начална точка: гр.Сливен( 42.692229, 26.318287 )
 • Крайна точка: гр.Твърдица( 42.695137, 25.898524 )
 • Денивелация: 1043 м333 м - 1376 м
 • Дължина: 60 км
 • Времетраене: 3 дни
 • Информация: 22.04.2011
 • Източник: bgMountains
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

По този маршрут тръгваме с GPS и малко сателитни снимки, защото нямаме достатъчно информация за него. Разбира се, за това в лога има няколко места, които са по-увъртяни от нормалното, защото я губим пътеката, я решим да минем напряко. Тук го има екстремния момент, че първия ден трябва да се върви много, ама наистина много, ако не се спи на палатка. Пада се над 40 км единия ден (до хижа Чумерна) и почти 20 км другия. Това се получава, защото заслон Вратник е много занемарен и става за използване в краен случай.

От северната част на Сливен тръгваме в посока вилна зона Марикино Градище (известна в Сливен като Ябланово или Селището над текстилния техникум) и оттам нагоре по улея. Излизаме на асфалтов път в местността Каракютюк, който идва от вилната зона, но много криволичи и е по-дълъг (но можете да дойдете и по него). Тръгваме наляво (запад) и след 400-500 метра от него излиза пътека, а самият той продължава надолу. Тръгваме по пътеката, докато излезем до китна поляна, идеално място за пикник.

Тук започва по-сложната част. Тръгваме надолу през трънаци до реката, но малко сме объркали посоката, защото се наложи да минем още две дерета до пътеката (отбелязано като Начало пътека). Тя е много стара и добра до мястото където се пресича с реката. Малко след това е Разклон 2. От него продължаваме по дясната(грешна) пътека, която след 10 минути свърши и отново караме през гъсталаци и трънаци. След около 5 минути по този начин откриваме вярното трасе, което излиза на стария път СливенЕлена.

Следващото отклонение е при Разклон 3. Оттук излизаме от асфалта за икономия на около километър, за сметка на борба с къпини. До самия асфалт има табела за “изворите на Камчия”. Малко след разклона се намира заслон Вратник, където ако сме с палатка, може да направим първата нощувка. До тук са около 20 км.

След това се минава прохода Вратник, Агликина поляна и т.н. до връх Чумерна, като отсечката е част от КомЕмине (международен маршрут Е3). Не се изкачваме на самия връх, а последната част от маршрута се движим по пряка пътека до хижа Чумерна, която спестява почти час ходене и излиза от Е3. Хижата се намира точно под върха, където се радваме на много добро посрещане, вкусна храна и топли стаи. Идеален завършек на деня.

Трака от хижа Чумерна до Твърдица върви по черни пътища. Донякъде следваме маркирани трасета. При един заслон (бивша междинна станция на лифта за въглища) продължаваме направо, но при сечището в боровата гора губим пътя и се спускаме в източна посока до реката. Пресичаме я на 200 метра от началото на еко пътя. Забелязахме и пътека от западно на реката, при слизането от хижата към Циганска поляна. Според неофициално мнение тя съкращава поне 2 км. и излиза до чешмата на асфалтовия път за хижа Буковец.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Национален музей на текстилната индустрия – гр. Сливен Къща музей „Хаджи Димитър“ гр.Сливен – м.Карандила /Хайдушката пътека/ гр.Сливен – м.Карандила Пантеон на Георги Стойков Раковски и музей на котленските възрожденци Местност Бакаджиците Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливницатa“ Къща музей „Иларион Макариополски“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.