село Метохия – връх Милевец

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Милевска планина
 • Начална точка: с.Метохия( 42.573113, 22.486015 )
 • Крайна точка: вр.Милевец( 42.565197, 22.439427 )
 • Денивелация: 673 м1060 м - 1733 м
 • Дължина: 6 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 16.04.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът до връх Милевец от село Метохия е един от най-популярните за изкачването на най-високия връх на Милевска планина. Той е най-късия от всички останали и затова е често избиран, но пък е по-задъхващ, защото по-голямата част е вървене право нагоре през гора. Ако се ползва карта на bgMountains е хубаво да се знае, че по маршрута от нея има един участък, който е жестоко трънясал и в този GPS трак съм го заобиколил и ще опитам да опиша откъде и как. Задължително ще напомня, че върхът е граничен и трябва да уведомите граничните власти за намеренията си за преход в тази зона.

Първо няколко основни думи за маршрута. Няма маркировка и е добре да използвате GPS трака, дори да успея да обясня добре. През по-голяма част се върви в гора, като последния половин-един километър е по откритите склонове под връх Милевец. Чешма има в село Метохия, а по средата на пътя прекосяваме Метохийска река, която е достатъчно бистра. Теренът през цялото време е мек, за радост на ходилата ни.

Началото на прехода от центъра на село Метохия в северозападна посока. Първите метри са по асфалтов път, но след това той преминава в черен. Движим се по това, което можем да наречем главен път. След около 2 км от него излиза ясно отклонение вляво, по което ние поемаме и се оглеждаме за пътеката, по която излизаме и от този път след около 250 метра вдясно.

Стигаме до един мост, под който в Метохийска река се влива едно поточе, под формата на малък водопад. Тук започваме обхода на маршрута, защото след този мост пътеката е яко трънясала. Пробвах – няма минаване.

Та, пресичаме реката край водопадите и започваме да се качваме по диагонал нагоре и надясно, като все пак гледаме реката да ни е в полезрението. В крайна сметка излизаме на по-ясна пътека, която прекосява реката, прави завой и започва да се движи край коритото. Оттук започваме да се оглеждаме за удобно място за тръгване нагоре и започваме изкачването.

От тук ни чакат точно 4 км до връх Милевец, в които преходът върви само нагоре. За ориентация – движим се само по реброто нагоре и няма как да се объркаме. Вървим през цялото време през гората, която, съдейки по излющената кора на дърветата в основата, е преживяла сериозен пожар. След малко повечко от 3 км излизаме от гората и стъпваме на голия склон.

Продължаваме право нагоре. Отляво различаваме и милевския заслон. Подминаваме го и след половин километър сме на връх Милевец. Той е много обзорен и няма как да не се прехласнем по цялото Краище, което се вижда наоколо. Навръщаме имаме няколко алтернативи за край на прехода – маршрутът от село Долно Кобиле или този от Метохия, но през село Побит камък.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Метохия – връх Милевец (през село Побит камък) село Киселица – връх Милевец село Шипковица – връх Било – връх Острика село Шипковица – връх Било село Горни Коритен – връх Бели камък село Пенкьовци – връх Шильоко село Сушица – връх Бели камък село Раянци – връх Конски връх

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.