село Шипковица – връх Било – връх Острика

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Кървав камък
 • Начална точка: с.Шипковица( 42.653540, 22.512253 )
 • Крайна точка: вр.Острика( 42.646544, 22.454038 )
 • Денивелация: 476 м1315 м - 1791 м
 • Дължина: 20 км
 • Времетраене: 6 часа
 • Информация: 28.04.2012
 • Източник: bgMountains
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

В този маршрут от село Шипковица изкачваме два първенеца на веднъж – връх Било и връх Острика, съответно на планините Кървав камък и Царичка планина, която пък е дял от Милевска планина. Като цяло, преходът не е особено сложен. В началото имаме по-голям, но равномерен наклон, след което маршрутът е сравнително хоризонтален. Маркировка няма, но не е нужна, тъй като в много малко случаи ще попаднем извън ясна пътека. Двадесетте километра не би трябвало да отнемат повече от 6 часа.

От село Шипковица тръгваме към Било и Острика нагоре към билото на планината. Вървим по черен път покрай къщите, като целта е антената на GSM операторите над селото. На разклона там продължаваме направо, след което следва дълга панорамна разходка, от която се разкриват красиви гледки и от двете страни. Почти 4 км вървене ни пренасят до граничната бразда при връх Кале. По нея стигаме до връх Било на север, който се вижда отдалеч, тъй като върху него се извисява сръбска вишка.

След това изкачване се връщаме на Кале откъдето поемаме в южна посока към връх Острика. Маршрутът продължава почти по границата. Накрая достигаме до целта на пътуването, която се намира на самата граница на България със Сърбия. Оттук се тръгваме да се връщаме по същия път, а след около километър и половина достигаме до разклонение, по което хващаме вдясно. Тази пътека върви почти успоредно с тази, по която дойдохме, но е едно разнообразие в програмата. На места е обрасъл, но не създава особени притеснения.

По него достигаме отново до пътя, по който достигнахме до връх Кале. 50-100 м вляво от този разклон има друг, по който, ако хванем десния ръкав, достигаме по черен път до скалата Кървав камък, която е дала името на цялата планина. Интересното при нея е, че от горната страна е поляна, а всъщност е висока над 10 метра. След като разгледахме и тази част продължаваме прехода наобратно по познатия вече маршрут, докато отново стъпим в село Шипковица.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Шипковица – връх Било село Горна Мелна – връх Огорелица село Горочевци – вр. Големи връх Маршрут „Големи връх“ – Ерулска планина село Горочевци – връх Плоча село Метохия – връх Милевец (през село Побит камък) село Метохия – връх Милевец село Пенкьовци – връх Шильоко

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.