село Ковачевци – връх Голям Дебелец

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Верила
 • Начална точка: с.Ковачевци( 42.441218, 23.329888 )
 • Крайна точка: вр.Голям Дебелец( 42.390605, 23.262257 )
 • Денивелация: 475 м940 м - 1415 м
 • Дължина: 9.5 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 28.05.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Голям Дебелец е най-високият връх във Верила и се намира в непосредствена близост до село Яребковица. Тъй като пътищата до селото не са никак добри, повечето маршрути тръгват от по-далечни, но достъпни места. Такова е положението и в този трак. Започва се от село Ковачевци, което се намира между планините Верила, Витоша и Плана. Оттам разстоянието е почти 10 км, а преходът трае около 2:30 часа в едната посока. Няма маркировка през почти цялото време, но често се върви по черни пътища и добре утъпкани пътеки. Въпреки това е хубаво да използвате GPS с тази следа, за да намалите вероятността от лутане.

От селото се тръгва по равен коларски път сред полята на югозапад. Вървим доста и след едно мостче преди началото на гората има разклон, където тръгваме надясно по горска пътека. 5-10 мин. по-късно достигаме до параклиса Свети Георги, който беше заключен. Оттук започва плавно, трикилометрово изкачване по стар дърварски път. Като излезем от гората пътеката става по-трудна за следене, но ако се вглеждаме по-сериозно, ще се ориентираме. Наобратно е малко заблуждаващо. При разклон 2 се среща червената маркировка на международния туристически маршрут Е-4, по която вървим около километър по широк черен път.

След отклоняването от нея е и най-проблемната за ориентация част, която ще опитаме да обясним възможно най-разбираемо. При Разклон 3 маркировката завива надясно, а върха ни се пада отляво, накъдето тръгват и следи от гуми. Тръгваме по тях и точно след 30 метра се пресичат с един улей, по който трябва да се движим до неговото начало. Завиваме наляво по него и го следваме, но трябва дебело да подчертаем, че не можем да вървим точно по браздата, защото на места покрай нея е много гъсто обрасло. Затова заобикаляме, откъдето можем, но гледаме максимално да се придържаме до улея. А той свършва в гората, където извира едно поточе, което явно е текло по него навремето.

Оттук започва атаката на върха. Цепим право нагоре, а наклонът на прехода вече не е много малък. След 50 м виждаме едно много странно издълбано дърво с интересни дървесни гъби по стъблото. Подминаваме го и продължаваме с изкачването без пътека, което продължава почти километър. Слаломираме между дърветата и най-накрая пред нас се вижда светлина от една поляна. В момента, в който излязохме на нея, застинахме зашеметени от гледката към все още заснежените върхове на Рила.

Тръгваме по билото на запад и след още 200-300 м излизаме на връх Голям Дебелец. На фона на горите, които го обикалят, той си е гол – голеничък. Съвсем ясно се различават близките Рила, Витоша, Плана и Голо бърдо. В далечината се различават голяма част от западните планини.

Слизането можем да направим по маршрут към село Ярлово, след което да се върнем до Ковачевци.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Ярлово – село Горна Диканя – село Чуйпетлово – село Боснек село Ярлово – връх Голям Дебелец село Ярлово – връх Сива Грамада – връх Ярловски Купен – село Железница село Ярлово – вр. Черни връх село Плана (мах. Елата) – връх Манастирище село Плана – връх Манастирище Екопътека „Цари Мали Град“ Цари Мали Град

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.