село Ковачевци – връх Голям Дебелец

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Верила
 • Начална точка: с.Ковачевци( 42.441218, 23.329888 )
 • Крайна точка: вр.Голям Дебелец( 42.390605, 23.262257 )
 • Денивелация: 475 м940 м - 1415 м
 • Дължина: 9.5 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 28.05.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Голям Дебелец е най-високият връх във Верила и се намира в непосредствена близост до село Яребковица. Тъй като пътищата до селото не са никак добри, повечето маршрути тръгват от по-далечни, но достъпни места. Такова е положението и в този трак. Започва се от село Ковачевци, което се намира между планините Верила, Витоша и Плана. Оттам разстоянието е почти 10 км, а преходът трае около 2:30 часа в едната посока. Няма маркировка през почти цялото време, но често се върви по черни пътища и добре утъпкани пътеки. Въпреки това е хубаво да използвате GPS с тази следа, за да намалите вероятността от лутане.

От селото се тръгва по равен коларски път сред полята на югозапад. Вървим доста и след едно мостче преди началото на гората има разклон, където тръгваме надясно по горска пътека. 5-10 мин. по-късно достигаме до параклиса Свети Георги, който беше заключен. Оттук започва плавно, трикилометрово изкачване по стар дърварски път. Като излезем от гората пътеката става по-трудна за следене, но ако се вглеждаме по-сериозно, ще се ориентираме. Наобратно е малко заблуждаващо. При разклон 2 се среща червената маркировка на международния туристически маршрут Е-4, по която вървим около километър по широк черен път.

След отклоняването от нея е и най-проблемната за ориентация част, която ще опитаме да обясним възможно най-разбираемо. При Разклон 3 маркировката завива надясно, а върха ни се пада отляво, накъдето тръгват и следи от гуми. Тръгваме по тях и точно след 30 метра се пресичат с един улей, по който трябва да се движим до неговото начало. Завиваме наляво по него и го следваме, но трябва дебело да подчертаем, че не можем да вървим точно по браздата, защото на места покрай нея е много гъсто обрасло. Затова заобикаляме, откъдето можем, но гледаме максимално да се придържаме до улея. А той свършва в гората, където извира едно поточе, което явно е текло по него навремето.

Оттук започва атаката на върха. Цепим право нагоре, а наклонът на прехода вече не е много малък. След 50 м виждаме едно много странно издълбано дърво с интересни дървесни гъби по стъблото. Подминаваме го и продължаваме с изкачването без пътека, което продължава почти километър. Слаломираме между дърветата и най-накрая пред нас се вижда светлина от една поляна. В момента, в който излязохме на нея, застинахме зашеметени от гледката към все още заснежените върхове на Рила.

Тръгваме по билото на запад и след още 200-300 м излизаме на връх Голям Дебелец. На фона на горите, които го обикалят, той си е гол – голеничък. Съвсем ясно се различават близките Рила, Витоша, Плана и Голо бърдо. В далечината се различават голяма част от западните планини.

Слизането можем да направим по маршрут към село Ярлово, след което да се върнем до Ковачевци.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

с.Ярлово – с.Г.Диканя – с.Боснек село Ярлово – връх Голям Дебелец село Ярлово – връх Сива Грамада – връх Ярловски Купен – село Железница село Ярлово – вр. Черни връх – село Бистрица махала Елата – връх Манастирище Екопътека „Цари Мали Град“ Цари Мали Град село Железница – вр. Черни Връх – кв. Княжево

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.