село Ярлово – връх Сива Грамада – връх Ярловски Купен – село Железница

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: с. Ярлово( 42.468771, 23.278869 )
 • Крайна точка: с. Железница( 42.524333, 23.360260 )
 • Денивелация: 1102 м1062 м - 2164 м
 • Дължина: 17.75 км
 • Времетраене: 6:00 часа
 • Информация: 06.10.2019
 • Източник: pbaruh
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Пешеходната част на прехода от село Ярлово до село Железница през връх Ярловски купен е еднопосочна, но заедно с транспорта става кръгов маршрут. С автомобил се стига до последната спирка и обръщалото на автобус №69 в село Железница (ясно е, че може да се стигне и със самия автобус до там). Събота и неделя сутрин на същото обръщало пристига малък автобус от Самоков, има няколко минути почивка и в 8:30 тръгва на обратно. Не знам колко са спирките му общо, важното е че има спирка в центъра на село Ярлово. До там се стига за 30-40 мин, където започва преходът. Пешеходната част на прехода свършва на същото обръщало в село Железница и прибирането е с автомобил или с автобус №69.

През целия път няма вода (нямам информация дали има на заслон Синята Стрела), а по-голямата част е на открито. Теренът е предимно почвен. Качеството на маркировката я определям като „Много добра“, а не “Отлична”, заради отсечката за слизането от заслон Синята стрела към село Железница. Трудността я определям като „Средна“ заради дължината на прехода и голямата денивелация (около 1200 м), реално по време на прехода няма нищо сложно и опасно.

Изкачване до връх Ярловски купен

В центъра на село Ярлово има информационни табели, които извеждат от селото до началото на коловата зимна маркировка, като последното колче от нея е на връх Ярловски Купен. Маршрутът в трака е записан с излизане от селото от друго място като след 25-30 минути двете пътеки се събират. Маркировката е изключително на гъсто, пътеката е широка и ясна, подобна на черен път. 

След малко повече от 4 км от началото на прехода се навлиза в гора и се стига до указателна табела, от която в ляво тръгва пътека към връх Голям Ветрен. По пътеката има червена маркировка и е относително стръмна. След около 500 м се стига до върха. След това следва спускане от другата страна на върха и се включваме отново към пътеката с коловата маркировка. Има опция върхът да се подсече, минавайки през основната пътека, и да се изкачи от другата му страна или да се пропусне изцяло. Нататък пътеката, все така ширка и ясна, минава през връх Войчинов Рид и достига до подножието на връх Сива Грамада, най-ниският от двухилядниците на Витоша. 

Внимание! Частта от трака, която обхваща изкачването на връх Сива Грамада и достигането до връх Ярловски Купен, не следва пътека в продължение на около 1 км. Заваля ни сняг (нищо, че беше началото на октомври), видимостта се влоши силно и си подбирахме най-удобния път, без да следваме пътека. За изкачването на връх Сива Грамада използвахме участък само с морени, вдясно от основната пътека – по морените се ходеше много стабилно и излязохме директно на върха. Встрани от морените имаше високи треви, които биха били проблемни за пресичане. При хубаво време по-добрата опция е да се продължи още напред по основната пътека и да се намери правилната отбивка в дясно, която да отведе до върха. 

Слизането от връх Сива Грамада беше просто напред. В продължение на около 800 м пресякохме доста поляни и клекове и се включихме отново в основната пътека и коловата маркировка. Последното колче е точно под връх Ярловски Купен като самият връх е купчина скали, които се извисяват десетина метра над колчето и трябва да се изкачат. Върхът е панорамен и при ясно време има разкошни гледки на 360 градуса. 

Слизане към Железница

Посоката за слизане е вляво от върха. Трябва да се тръгне обратно към село Ярлово и още на второто колче да се завие наляво. Пътеката е малка и тясна, при ясно време напълно различима. Маркировката е редуване на лятна червена и каменни пирамидки, всичката ниско по и около пътеката. Минава се покрай връх Белчева скала и след около 3.5 км от връх Ярловски Купен се стига до заслон Синята Стрела (той се пада в ляво и трябва да се излезе от пътеката за да се посети). От там нататък пътеката става широка, тип коларски път, и маркировка почти няма. Редува се ходене на открито и ходене в гора и след още малко повече от 4 км (от отбивката за заслона) се стига до обръщалото в село Железница.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Ярлово – вр. Черни връх село Ярлово – връх Голям Дебелец село Ярлово – село Горна Диканя – село Чуйпетлово – село Боснек село Ковачевци – връх Голям Дебелец село Чуйпетлово – заслон Смильо (и обратно) село Плана (мах. Елата) – връх Манастирище село Боснек – местност Живата вода (зимен) село Железница – вр. Черни Връх – кв. Княжево

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.