село Ярлово – вр. Черни връх

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: с. Ярлово( 42.468981, 23.277739 )
 • Крайна точка: вр. Черни връх( 42.563632, 23.278699 )
 • Денивелация: 1184 м1106 м - 2290 м
 • Дължина: 13 км
 • Времетраене: 5:15 часа
 • Информация: 13.11.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Това е по-краткият от двата маршрута от село Ярлово до Черни връх. Разликата е малка – спестява около 1.5 км, но не повече 10-15 минути. Това изкачване е по-директно, през върховете Голям Ветрен и Войчинов рид. Не мога да кажа, че това го прави по-тежък. Разлика почти няма, но и двата са доста тежки и е препоръчително да сте добре подготвени физически за този преход до Черни връх, особено ако ще слизате отново до Ярлово. Полжителното е, че когато и да се обърнем назад за кратка почивка, гледката е поразителна с цяла Рила на преден план и много други планини във всички видими посоки.

Най-важното за маршрута от село Ярлово до Черни връх

 • Началната точка е центъра на село Ярлово, докъдето се стига с автомобил или ранен автобус от София (Автогара Юг) или Самоков.
 • Маркировката е много добра – жълта лентова и зимна колова. Лентовата е по-нарядко, но коловата компенсира, като трябва да се внимава само по склона на Войчинов рид.
 • Питейна вода има на две места на Карачаирското плато, точно преди Черни връх.
 • Теренът е почти изцяло почвен.
 • Открит/сенчест – преходът се движи предимно на открито.
 • Опасни участъци няма.

От село Ярлово до връх Войчинов рид

Тръгваме към Черни връх от централния площад на село Ярлово, с ориентир чешмата. Стрелките край нея сочат улицата, на която е входа на църквата. На първия разклон завиваме наляво, след което веднага надясно. След 2 минути започваме доста задъхващо изкачване като за старт. След 15-20 минути излизаме от гората за кратко, където трябва да поемем наляво на първия разклон.

За кратко наклонът е по-слаб, но в един момент отново се увеличава. Вървим по широк черен път, който ту влиза, ту илиза от гората. След около час и половина подсичаме връх Малък Ветрен и сме на разклона за Голям Ветрен. Изкачването му ми се стори най-тежката част от прехода. Наклонът е много голям и изцежда доста сили в продължение на половин час. Покрай върха гората започва да оредява.

Имаме кратко спускане след Голям Ветрен, за да започне следващото по-дълго изкачване. Пак не е леко, но е по-поносимо от преходното. Проблемът е, че е почти двойно по-дълго. Гората тук е по-рядка. Ту влизаме, ту излизаме от горски пасажи. На поредната поляна, след жалон №42, пътеката е малко по-неясна и изглежда, че се разделя направо и надясно. Макар направо да изглежда по-непроходимо, маркировката продължава именно натам, а жалон №41 е скрит зад дърветата. Ето, че след час изкачване и общо 3 часа от Ярлово, загърбваме най-тежката част от прехода до Черни връх. Намираме се край връх Войчинов рид с гледка към върховете Сива грамада и Ярловски купен.

От връх Войчинов рид до Черни връх

Продължаваме по маршрута от Ярлово към Черни връх с подсичане на връх Сива грамада от изток и плавно изкачване към връх Ярловски купен. В един момент все пак се налага да направим ново изморително изкачване. За щастие е кратко и за последно.

След около час (общо 4 от Ярлово) излизаме край Ярловски купен и вече виждаме крайната цел – Черни връх. Намираме се на разклона, където от изток (наше ляво) идва другият маршрут от Ярлово за Черни връх, а от запад (наше дясно) е маршрутът Железница – Ярловски купен.

Продължаваме направо с леко спускане, подсичайки последователно върховете Купена, Карачаир и Скопарник. В този участък са и двете чешми, откъдето може да налеете вода, като втората изглежда по-подходяща. В един момент се засичаме с маршрута от Железница до Черни връх, който идва от запад, наше дясно. Около 1:15 часа след Ярловски купен се изкачваме до най-високия връх във Витоша. Общо от Ярлово до Черни връх е 5:15 часа.

Възможности за продължение след изкачването от Ярлово до Черни връх

След топъл чай и вкусна супа на чайната на Черни връх, продължаваме със слизането от Витоша. Вероятно ще предпочетете слизане към Ярлово, което за разнообразие може да направите по другия маршрут.

Положението и релефа на планината обуславят десетки различни варианти. Най-близките и популярни маршрути са към хижа Алеко или към хотел Морени, достъпни с градски транспорт и лифт от север, както и към хижа Кумата и малко по-надолу към Зланите мостове, достъпни с градски транспорт от запад. Освен тези, имате възможност да слезете до всяко едно от селата в подножието на Витоша.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Ярлово – връх Сива Грамада – връх Ярловски Купен – село Железница село Ярлово – връх Голям Дебелец село Ярлово – село Горна Диканя – село Чуйпетлово – село Боснек село Ковачевци – връх Голям Дебелец село Чуйпетлово – заслон Смильо (и обратно) село Плана (мах. Елата) – връх Манастирище село Боснек – местност Живата вода (зимен) село Железница – вр. Черни Връх – кв. Княжево

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.