Екопътека „Цари Мали Град“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Верила
 • Начална точка: с.Белчин( 42.357022, 23.383734 )
 • Крайна точка: Цари Мали Град( 42.354710, 23.382595 )
 • Денивелация: 118 м892 м - 1010 м
 • Дължина: 1.5 км
 • Времетраене: 1 часа
 • Информация: 29.05.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека Цари Мали Град са, реално, два много къси маршрута, които тръгват от подножието на хълма „Св. Спас“ и достигат до входа на крепостта горе. Няма смисъл да ги пишем като отделни, тъй като наистина се минават много бързо. Разходката, особено по лявата пътека, е много приятна и със сигурност може да ви спести много време чакане на лифта, който стига до горе. В хубави слънчеви дни за него може да се чака повече от час, тъй като напливът е доста голям, а той е само един и е бавен. Туристическа маркировка няма, но сме записали, че е отлична, тъй като няма никакъв шанс да се изгубите.

Лявата екопътека е по-дългата, но по-лека и живописна. По нея може да се върви и с бебешка количка. Започва близо до входа на лифта, срещу магазините за сувенири и ресторанта. Наклонът е сравнително малък и криволичи през гората по източния склон на хълма. По нея има изградени пейки и беседки на често, така че по-изморените ще могат да отдъхнат за момент. Без да бързаме, би трябвало да не отнеме повече от половин час, докато достигнем Цари Мали Град по нея. Излиза се от задната част на крепостта, където се намира детския кът.

Дясната екопътека е доста по-кратка, но сравнително стръмна. Маршрутът по нея води началото си от западната страна на паркинга, над църквата „Св. Петка“. Тя не е толкова красива, но за сметка на това се стига доста бързо до горе, особено ако го карате по-енергично. Тогава може да се качите до входа на Цари Мали Град за по-малко от 10 минути. Все пак ние сме тръгнали на разходка и няма нужда от излишно бързане. Тук също има няколко пейки и беседка, които да ни помогнат в летните горещини. Краят на пътеката излиза точно на входа на крепостта.

Когато разгледате калето, можете да си направите и разходка до близкия връх Св. Петър, за който нямаме трак за момента. Той се намира непосредствено до хижа Белчински рай, за която ще видите табели, ако се разходите към поляните зад Цари Мали Град. Разстоянието до върха е около километър, а от него се разкрива страхотна гледка към Рила, тъй като се намира много близо.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Цари Мали Град село Ковачевци – връх Голям Дебелец село Говедарци – параклис „Св. Илия“ местност Гьолечица – хижа Вада – връх Зекирица – хижа Вада – местност Гьолечица местност Гьолечица – хижа Вада – връх Зекирица – хижа Вада – местност Гьолечица (зимен) местност Зелени Преслап – хижа Скакавица местност Зелени Преслап – Седемте рилски езера местност Зелени Преслап – водопад Скакавица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.