село Извор – връх Колош

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Конявска планина
 • Начална точка: с.Извор( 42.432431, 22.897250 )
 • Крайна точка: вр.Колош( 42.389587, 22.929279 )
 • Денивелация: 637 м683 м - 1320 м
 • Дължина: 17 км
 • Времетраене: 8 часа
 • Информация: 21.11.2010
 • Източник: bgMountains
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Конявска планина е най-голямата от системата на Краище и попада в двете области – Перник и Кюстендил. Маршрутът, по който ще поемем днес се намира от пернишкия край на планината, а връх Колош е първенецът на Колошкия дял. Той може да бъде изкачен от селата Кленовик, Голема Фуча и Углярци. Друга алтернатива е от село Извор, на която се спираме днес. Този преход се характеризира с по-плавното набиране на височина, преминаването през различни видове гора – дъбова, борова, букова, както и с излизането на обзорни поляни. Маркировка няма, а табелите са само на възлови места. Ако следите за тях, не би трябвало да има проблем с ориентирането. Общата дължина от долу до горе и обратно е около 17 км и би трябвало да се сместим в 8 часа.

Пътят ни започва от центъра на селото, който се пада съвсем до южния му изход. Тръгваме по нещо, което е било асфалтирана улица, която постепенно се превръща в чакълест черен път. Не повече от три километра по този път и достигаме до хижа Момин Кладенец. От нея тръгваме нагоре през гората и следвайки северозапад би трябвало да излезем на главната пътека за върха след по-малко от километър. По нея завиваме надясно и вървим само направо по билото на планината.

20-30 минути по-късно стигаме до разклон, който и в двата случая стига до върха. Ние поемаме по десния, който е по-заобиколен и по този начин минаваме покрай полетата с див божур, а през тях ще минем по пътя наобратно. Отклонението ни води до Чуден кладенец и паметник на партизани. От него тръгваме отново нагоре, докато стъпим отново на главната пътека и по нея се продължава до върха, а ако решите да се разходите от местността, може да се отклоните тук-таме. Ние направихме това до хижа Ведрица, до която се слиза южно по склона, където да презаредим водните запаси. Хижата е неработеща.

Оттук поемаме нагоре и започваме атаката на върха, която не е никак сложна. Заветния километър ни отне не повече от 15-20 минути. На връщане се отбихме до ловната хижа Колош и възстановения манастир “Св. св. Петър и Павел” над село Извор.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Стражата – връх Виден Земенския пролом град Земен – връх Тичак град Радомир – връх Ветрушка село Ракиловци – връх Сирищнишка Рудина – село Сирищник – село Ракиловци село Раждавица – връх Риш гара Скакавица – водопад Полска Скакавица село Сирищник – връх Сирищнишка Рудина

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.