с.Сирищник – вр.Сирищнишка рудина

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Рудини
 • Начална точка: с.Сирищник( 42.571152, 22.813143 )
 • Крайна точка: вр.Сирищнишка рудина( 42.585950, 22.776934 )
 • Денивелация: 518 м654 м - 1172 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 1:30/3:00 часа
 • Информация: 13.01.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Сирищнишка рудина е най-високата точка на Рудина планина. Най-удобният маршрут за изкачването му е от село Сирищник, което се намира в източното подножие на планината. През 2015 г. до първенеца е изградена екопътека „Поглед към девет планини“, но в този трак ще минем по основния път за хижа Джамен, като за втората половина ще използваме маркировката на екопътеката.

Изкарах този преход два пъти при различни условия. Първият път беше зимата при много люто време със силна снежна буря. Това доста ме забави и поумори и затова времето за изкачването стигна над 3 часа. При втория времето отново беше мрачно, но този път с нормални условия, и го направих за двойно по-малко време – около 1:30 ч.

Тръгваме на запад от централния площад на селото, където е изграден паметник на загиналите български войници, родени там. Първата пресечка вдясно е тънка черна пътека нагоре, която излиза на асфалтовия път към хижата, който е надясно и веднага прави остър завой вляво. След около километър вървене по него достигаме до разклона за параклиса “Св. Николай Летни” наляво, но ние продължаваме напред. 100 м след него е друг разклон, по който трябва да хванем левия ръкав. Още малко вървене в тази посока и достигаме до пресечната точка с екопътеката, където е изградена и беседка.

Когато бях там, имаше една табела над мантинелата, която може да ви обърка, сочейки че маршрутът към вр. Сирищнишка рудина е по асфалтовия път. Или поне така изглежда. Правилната посока е вдясно от беседката и е добре обособена от инфраструктурата на екопътеката, където различаваме колове, дървени парапети и пейки в далечината. Оттук нататък има много места за отдих, така че не се притеснявайте от умора. Пейки има на всеки две крачки.

Тръгваме нагоре и наклонът става по-сериозен. Склонът, по който се катерим, е почти изцяло гол и ни разкрива все по-красиви гледки. Ако няма сняг, настилката е камениста и все повече заприличва на черен път. Следващите 2 км са под постоянен наклон в почти права линия. Най-накрая достигаме до заслон Погледец, край който е изградена и дървена вишка, от която се виждат всички девет планини – Черна гора, Витоша, Верила, Голо бърдо, Рила, Пирин, Коньовска планина, Земенска планина и Пенкьовска планина. И двата пъти, в които бяхме горе, нямаше много добра видимост, но почти сме сигурни, че ще се вижда и Стара планина.

Заслонът не е на върха, така че продължаваме още стотина метра, където се намира невзрачния триангулачен знак за котата, до който се вее българското знаме, издигнато през 2015 г., когато е обособявана екопътеката. Оттук гледките са не по-малко внушителни. За слизане може да използвате маршрута по екопътеката “Поглед към девет планини”.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Поглед към девет планини“ с.Рикиловци – вр.Сирищнишка рудина с.Планиница – вр.Тумба с.Планиница – вр.Тумба – през гората с.Дивля – вр.Конски връх с.Гигинци – вр.Тумба гр.Земен – вр.Тичак град Земен – водопад Полска Скакавица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.