село Сирищник – връх Сирищнишка Рудина

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Рудини
 • Начална точка: с. Сирищник( 42.571152, 22.813143 )
 • Крайна точка: вр. Сирищнишка рудина( 42.585950, 22.776934 )
 • Денивелация: 518 м654 м - 1172 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 07.06.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Сирищнишка Рудина (1172 м) е най-високата точка на Рудина планина. Най-удобният маршрут за изкачването му е от село Сирищник, което се намира в източното подножие на планината. През 2015 г. до първенеца е изградена екопътека „Поглед към девет планини“, но в този трак ще минем по основния път за хижа Джамен, като за втората половина ще използваме маркировката на екопътеката. Изкарах този преход два пъти при различни условия. Първият път беше зимата при много люто време със силна снежна буря. Това доста ме забави и поумори и затова времето за изкачването стигна над 3 часа. При втория опит времето отново беше мрачно, но този път с нормални условия, и го направих за двойно по-малко време – около 1:30 ч.

До село Сирищник се стига лесно с автомобил. Маркировка има само по участъка, където тръгваме по маршрута на екопътека „Поглед към девет планини“, но е лесно за ориентиране. Преходът до връх Сирищнишка Рудина е изцяло на открито, а вода има само в селото. Лятото става доста горещо и е хубаво да се запасите. Теренът е асфалт почти до средата и предимно камениста пътека до върха. Опасни участъци няма.

От село Сирищник до разклона с екопътеката

Тръгваме на запад от централния площад на селото, където е изграден паметник на загиналите български войници, родени там. Първата пресечка вдясно е тънка черна пътека нагоре, която излиза на асфалтовия път към хижата, който е надясно и веднага прави остър завой вляво. След около километър вървене по него достигаме до разклона за параклиса “Св. Николай Летни”, който е наляво, но ние продължаваме напред. 100 м след него е друг разклон, по който трябва да хванем левия ръкав. Още малко вървене в тази посока и достигаме до пресечната точка с екопътеката, където е изградена и беседка.

Когато бях там, имаше една табела над мантинелата, която може да ви обърка, сочейки че маршрутът към връх Сирищнишка Рудина е по асфалтовия път. Или поне така изглежда. Правилната посока е вдясно от беседката и е добре обособена от инфраструктурата на екопътеката, където различаваме колове, дървени парапети и пейки в далечината. Оттук нататък има много места за отдих, така че не се притеснявайте от умора. Пейки има на всеки две крачки.

Изкачване на връх Сирищнишка Рудина

Тръгваме нагоре и наклонът става по-сериозен. Склонът, по който се катерим, е почти изцяло гол и ни разкрива все по-красиви гледки. Ако няма сняг, настилката е камениста и все повече заприличва на черен път. Следващите 2 км са под постоянен наклон в почти права линия. Най-накрая достигаме до заслон Погледец, край който е изградена и дървена вишка. От нея се виждат всички девет планини – Черна гора, Витоша, Верила, Голо бърдо, Рила, Пирин, Коньовска планина, Земенска планина и Пенкьовска планина. И двата пъти, в които бях горе, нямаше много добра видимост, но съм почти сигурен, че ще се вижда и Стара планина.

Заслонът не е на връх Сирищнишка Рудина, така че продължаваме още стотина метра. Там се намира невзрачния триангулачен знак за котата. До него се вее българското знаме, издигнато през 2015 г., когато е обособявана екопътеката. Оттук гледките са не по-малко внушителни. На връщане може да слезете по маршрута на екопътека „Поглед към девет планини“. Ако сте любители на по-дългите преходи, може да завъртите кръг по билото на планина Рудини със слизане към съседното село Ракиловци.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Поглед към девет планини“ село Ракиловци – връх Сирищнишка Рудина – село Сирищник – село Ракиловци село Планиница – връх Тумба село Планиница – връх Тумба – през гората село Дивля – връх Конски връх село Гигинци – връх Тумба град Земен – връх Тичак Земенския пролом

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.