местност Три Буки – връх Руен – зимен

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Осогово
 • Начална точка: м.Три Буки( 42.183394, 22.621005 )
 • Крайна точка: вр.Руен( 42.158013, 22.516305 )
 • Денивелация: 707 м1544 м - 2251 м
 • Дължина: 12.5 км
 • Времетраене: 8 часа
 • Информация: 05.11.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

В този GPS трак ще опиша туристическия маршрут за изкачване на връх Руен (2251 м) по зимната колова маркировка към най-високия връх в Осоговска планина. Записах го при летни условия, така че снимките няма да са много бели. Технически, преходът е относително лесен, наклоните са много полегати, а тръгването по-билото също не е много тежко. За сметка на това е изключително дълъг и в никакъв случай не трябва да се подценява, защото наистина си е сериозен зимен преход, да не говорим в лошо време. Поради това е обособен и сравнително добре поддържан заслон Руен, който се намира на самия връх. Рядко някой прави убийствено връщане в същия ден.

Най-препоръчително е връх Руен да се изкачва от хижа Осогово през зимата, за да се мине през върховете Кюнек (1923 м) и Човеко (2047 м). По пътеката под тях навяванията образуват големи преспи и не съм сигурен дали склоновете им не са лавиноопасни. Като че ли най-опасен за целия маршрут се води участъка от връх Църни камък (2069 м) през връх Шапка (2188 м) до връх Мали Руен (2230 м). Склоновете там понякога са много хлъзгави и се образуват козирки. Освен това, от двете им страни е лавиноопасно.

До местността Три буки пътят се чисти. Маркировката не е особено надеждна. Първо – започва почти от средата, макар до там да е по-лесно за ориентиране. Второ – след това е доста нарядко и при лоши условия на нея не може да се разчита. Разликата с летния туристически маршрут започва след заслон Превала, където започват коловете и изкачват всички върхове преди Руен. Има две чешми по пътя, като втората е почти по средата. Почти винаги са замръзнали и се налага да ледът да се разбива с пикел. По-скоро трябва да се разчита на топенето на сняг. По принцип теренът е почвен, но шансът пътищата на граничните да са отъпкани е почти нулев. Трябва да вземем под внимание, че ще ходим до самата граница с Македония, затова е необходимо да предупредим гранична полиция, макар зимно време там да не прехвръква и куцо пиле.

Тръгваме от обръщалото в местността Три буки, близо 2 км след хижа Осогово. Районът е доста популярен и пътят се чисти. Зад една чешма тръгва червената маркировка. Има малко вървене през гора и не след дълго излизаме на разклон до един паметник. Поемаме наляво, подсичайки върховете Кюнек и Човеко по близо 5 км „пътека“, която достига до заслон Превала. Той е непосредствено след отклонението на пътя за връх Човеко, от който по принцип се слиза насам. Ние продължаваме направо, следейки все по ясните образи на върховете Църни камък, Шапка и Мали Руен. Малко след заслона е последният източник на вода по прехода.

Още малко след това пък започват желоните от зимната маркировка. Тя ни води по маршрута с изкачване всички върхове напред, започвайки от Църни камък. Както казахме, изкачванията не са особено сложни технически и Църни камък не прави изключение. Следва изкачване на следващия връх, чието име не успях да разбера. Слизаме от него и се подготвяме за единственото по-стръмно изкачване по маршрута – на връх Шапка. Ще спомена за протокола, че заслонът под него (бивша гранична застава) се е превърнал в руини и не е хубаво да разчитаме на него. Особено предвид факта, че е под лавиноопасния склон на върха и в действителност е бил заравян от лавина.

Още едно спускане и изкачване, този път на връх Мали Руен, от който почти нямаме денивелация до достигането на връх Руен. Почти водоравна е последната част от маршрута до най-високия връх на Осогово. На метри от него се намира и заслон Руен.

Връх Руен се води един от най-обзорните върхове, което прави зимното му изкачване една страхотна инициатива, тъй като въздухът е най-ясен през първите месеци от годината. Казват, че оттук може да се види дори далечния връх Митикас в Олимп. Аз не съм бил тук по толкова ясно време и не мога да потвърдя. Знам само, че върхът наистина е доста панорамен и освен Българските красоти се виждат Македонско и дори Сръбско. Не случайно Руен е част от 100-те национални туристически обекта.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Три Буки – връх Руен Връх Руен – Осоговска планина Музей „Средновековна църква Св. Георги“ Къща музей „Димитър Пешев“ Регионален исторически музей – гр. Кюстендил с.Лисец – вр.Връшник село Ломница – връх Арамлия (през село Чудинци) село Ломница – връх Арамлия (през село Гурбановци)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.