хижа Осогово – връх Руен (зимен)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Осогово
 • Начална точка: х. Осогово( 42.196946, 22.623542 )
 • Крайна точка: вр. Руен( 42.158013, 22.516305 )
 • Денивелация: 655 м1596 м - 2251 м
 • Дължина: 12.75 км
 • Времетраене: 9 часа
 • Информация: 23.02.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Това е класическият зимен маршрут за изкачване на връх Руен (2251 м) – най-високият връх в Осоговска планина. Лично съм го минавал само през лятото, затова снимките няма да са много бели. Технически, преходът е относително лесен, защото склоновете не са стръмни. За сметка на това е изключително дълъг и в никакъв случай не трябва да се подценява, защото наистина си е сериозен зимен преход, да не говорим в лошо време. Поради това е обособен и сравнително добре поддържаният заслон Руен, който се намира на самия връх. Рядко някой прави убийствено връщане в същия ден.

Най-важното за зимен преход от хижа Осогово до връх Руен

 • Началната точка е хижа Осогово, до която се стига с автомобил. Пътят до нея се почиства редовно през зимата.
 • Маркировка има едва след заслон Превала, но е нарядко. В мъгливо време е задължително да използвате GPS, тъй като има опасност от объркване. При ясно време ориентирането е по-лесно. Ако в началото минавате по пътеката под Кюнек и Човеко, пак е добре да имате GPS.
 • Питейна вода има съвсем близо до заслон Превала, но най-често е замръзнала и е нужен пикел за разбиване на леда.
 • Теренът е удобен за снегоходки, но често от връх Църни камък нататък е по-заледено и е препоръчително да носите котки и по възможност пикел.
 • Открит/сенчест – движим се изцяло на открито.
 • Опасни участъци практически няма, но все пак прочетете по-долу на какво трябва да обърнете по-специално внимание.
 • Имайте предивд, че връх Руен е на самата граница с Македония, затова е необходимо да предупредим гранична полиция, макар зимно време там да не прехвръква и куцо пиле.

Внимание!

Най-препоръчително е зимният преход до връх Руен да се прави от хижа Осогово, за да се мине през върховете Кюнек (1923 м) и Човеко (2047 м). На теория, по по-лекия летен маршрут до връх Руен, има риск от лавини. Ако се информирате добре за обстановката преди прехода, може да спестите сили за изкачването до тях и да минете по нея.

Като че ли най-опасен за целия маршрут се води участъка от връх Църни камък (2069 м) през връх Шапка (2188 м) до връх Мали Руен (2230 м). Склоновете там понякога са много хлъзгави и се образуват козирки. Освен това, от двете им страни е лавиноопасно.

От хижа Осогово до заслон Превала

Нашият зимен маршрут за изкачване на връх Руен започва от пистата до хижа Осогово, по неин ръкав, който се пада вдясно. По него се стига до нейната най-висока точка. Продължава се нагоре без маркировка, като маршрутът се избира между хвойновите храсти, така че да се намери най-проходимият вариант.

От връх Кюнек се виждат връх Човеко вдясно, а на заден план е връх Руен – най-високият връх на Осоговска планина. От връх Кюнек вдясно и дъгообразно ясно се вижда билото и няколко последователни коти, по които се стига да връх Човеко.

От него в посока връх Руен ясно се вижда заслон Превала и беседката с чешма Бегбунар. Слизането до тях е без ясна пътека, избира се най-лесно проходимия маршрут, следейки все по ясните образи на върховете Църни камък, Шапка и Мали Руен. Малко след заслона е последният източник на вода по прехода.

От заслон Превала до връх Руен

Малко след заслон Превала започват желоните от зимната маркировка за връх Руен. Тя ни води по маршрута с изкачване всички върхове напред, започвайки от Църни камък. Както казахме, изкачванията не са особено сложни технически и Църни камък не прави изключение. Следва изкачване на следващия връх, чието име не успях да разбера. Слизаме от него и се подготвяме за единственото по-стръмно изкачване по маршрута – на връх Шапка. Ще спомена за протокола, че заслон Шапка под него (бивша гранична застава) се е превърнал в руини и не трябва да разчитаме на него. Особено предвид факта, че е под лавиноопасния склон на върха и в действителност е бил заравян от лавина.

Още едно спускане и изкачване, този път на връх Мали Руен, от който почти нямаме денивелация до достигането на връх Руен. Почти водоравна е последната част от маршрута до най-високия връх на Осогово. На метри от него се намира и заслон Руен.

Връх Руен се води един от най-обзорните върхове, което прави зимното му изкачване една страхотна инициатива, тъй като въздухът е най-ясен през първите месеци от годината. Казват, че оттук може да се види дори далечния връх Митикас в Олимп. Аз не съм бил тук по толкова ясно време и не мога да потвърдя. Знам само, че върхът наистина е доста панорамен и освен Българските красоти се виждат Македонско и дори Сръбско. Не случайно Руен е част от 100-те национални туристически обекта.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Осогово – връх Кюнек – връх Човеко – заслон Превала – хижа Осогово местност Три Буки – връх Руен Музей „Средновековна църква Св. Георги“ Връх Руен – Осоговска планина Къща музей „Димитър Пешев“ Регионален исторически музей – гр. Кюстендил село Лисец – връх Връшник село Ломница – връх Арамлия (през село Чудинци)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.