Къща музей „Димитър Пешев“

 • Категория: Музеи
 • Област: Кюстендил
 • Населено място: гр.Кюстендил
 • Планина:
 • Координати: 42.28360, 22.68804
 • Уебсайт:
 • Адрес: Цар Симеон І 11
 • Телефон: +359 78 551 811
 • Работно време: 9:30 - 18:00 (май-сеп) 9:30 - 17:00 (отк-апр)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  3 лв.

 • Беседа: 6 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Димитър Пешев е български политик и световно призната личност, която буди възхищение със своите дела. На 17.03.1943 г. той изпраща остро протестно писмо срещу депортирането на 50 хиляди български евреи в Германия. Неговият и още 43 подписа от народни представители са най-важната крачка към осуетяването на тези планове и спасението на толкова много хора. Въпреки всичките си добри дела той е свален от поста си 9 дни по-късно, а през 1945 г. дори е осъден на 15 години затвор за „фашистка дейност и антисемитизъм“. След застъпничеството на влиятелни евреи, той е освободен след 13 месеца.

През 2002 г. в родния му град Кюстендил е възстановена и превърната в музей неговата къща, която е точно копие на тази, в която е живял приживе. Тя представлява експозиция на историята, свързана със спасението на българските евреи, към Регионалния исторически музей в град Кюстендил. В нея са изложени оригинални вещи и снимки на Димитър Пешев, които предават на поколенията събитията от Втората световна война и заслугите на българския политик и неговите съграждани – Петър Михалев, Асен Суичмезов, Владимир Куртев и Иван Момчилов. Експозицията е разделена на три части.

Първата представя житейския път на Димитър Пешев – от семейната среда, в която израства, до участието му във войните. Основно е наблегнато върху образованието на политика – започва изучаването на право в Софийскя университет „Св. Климент Охридски“, което прекъсва с участието си в Първата световна война, за да го възобнови и завърши след нея. Следва работата му като съдия, прокурор и адвокат, за да достигне до избирането му за министър на правосъдието през 1935 г. и постовете, които заема след това.

Втората част от музейната изложба обхваща антиеврейската политика на България по време на Втората световна война. Гласуването и след това приемането на антисемитския Закон за защита на нацията. Споразумението за депортирането на 50 хиляди български евреи между Александър Белев и Теодор Данекер. Протестното писмо, което Пешев пише и води до дискусии за екстрадирането на евреите. Както и други дейности свързани с този период от живота на политика и неговите последователи.

Третата част разказва за живота му и този на неговите поддръжници след всички действия от периода на антисемитизъм. Съдбата, която ги спохожда, отстраняването му от длъжност, осъждането му на 15 години затвор след това, застъпничеството на евреите и освобождаването му от затвора. Наред с това е представен световният отзив на събитията, признанията, които получава от всички страни.

Къщата музей „Димитър Пешев“ е част от Регионален исторически музей – гр. Кюстендил и един от 100-те национални туристически обекта на България.

Интересни места наоколо, които да посетите

Регионален исторически музей – гр. Кюстендил Музей „Средновековна църква Св. Георги“ село Лисец – връх Връшник хижа Осогово – връх Кюнек – връх Човеко – заслон Превала – хижа Осогово хижа Осогово – връх Руен (зимен) село Раждавица – връх Риш местност Три Буки – връх Руен село Полска Скакавица – водопад Полска Скакавица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.