село Ломница – връх Арамлия (през село Чудинци)

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Чудинска планина
 • Начална точка: с.Ломница( 42.376506, 22.547175 )
 • Крайна точка: вр.Арамлия( 42.367819, 22.464934 )
 • Денивелация: 685 м811 м - 1496 м
 • Дължина: 13 км
 • Времетраене: 4 часа
 • Информация: 15.04.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Марщрутът от село Ломница до връх Арамлия през село Чудинци е не толкова традиционен за изкачването на най-високия връх на Чудинска планина. Основно планинарите избират „долния“ път, през село Гурбановци. И двата маршрута са еднакво оплетени, а разлика в дължината почти няма, което е хубава предпоставка да си направим прехода в кръг. Ще напомня, че връх Арамлия е граничен и е нужно да уведомите граничните власти за намеренията си за изкачването му.

Основният проблем тук е ориентацията. Туристическа маркировка няма, а има толкова преплетени черни пътища, които изглеждат еднакви, че няма как дори да се обясни разбираемо. Затова силно препоръчително е ползването на GPS трака. Както споменах, основно се върви по черни пътища и теренът е мек почвен. Няма особени проблеми освен едни 200 метра накрая, малко преди върха, където има малко трънинг. Вода по този маршрут няма, чак в село Гурбановци, ако решите да минавате оттам. Голяма част от прехода минава през гора, но остатъка е на открито.

Тръгваме от село Ломница край Кюстендил, докъдето се стига по сравнително хубав селски път. От селото тръгва черен път до почти обезлюдените села навътре в Чудинска планина. Още на първия разклон завиваме надясно и тръгваме нагоре, в посока село Чудинци. Най-добрия ориентир, който можем да имаме са Чудинска река и рида, които се падат от лявата ни страна. До село Чудинци се движим точно покрай тях, над коритото на реката, което е един дълбок улей. През цялото време до селото трябва да са ни от лявата страна.

До село Чудинци имаме 5.5 км ходене, след което навлизаме в гора. Около 3 км след селото сме на кръстопът, по който поемаме надясно. Не след дълго достигаме разклона за Чудинския манастир „Св. Пантелеймон“. Надясно, на 500 метра, се намира старата църква, която не е действаща и бавно тече неговата разруха. Връщаме се и продължаваме по левия ръкав на пътя, който ту влиза, ту излиза от гора. Не трябва да изпускаме пътя от очи, колкото и да не личи на моменти и колкото да е обрасъл с дръвчета. Където не можем да минем по него, просто заобикаляме малко и пак го следваме. Ще излезем на един обширен полегат склон, откъдето се вижда вишката преди връх Арамлия, която можем да ползваме като ориентир.

След него се навлиза широколистна гора, после се излиза за 200-300 метра и отново гора, този път иглолистна. Когато в нея стигнем до нов разклон, поемаме по левия ръкав. 200 м по-късно можем да се замислим вече за изкачване негоре. Намираме си удобно място и тръгваме без пътека. Тук е по-трънливо и няма обозначено място за изкачването, така че където намерите за най-добре.

Като излезете на билото, лесно различавате вишката и се запътвате към нея. Това не е връх Арамлия. Той е веднага след нея. Ще останете очаровани от гледката. Ние лично не очаквахме това, което ни предложи най-високия връх на Чудинска планина. За слизане можете да използвате маршрута през село Гурбановци.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Ломница – връх Арамлия (през село Гурбановци) село Лисец – връх Връшник село Раждавица – връх Риш село Сушица – връх Бели камък село Жеравино – връх Шулеп Камък село Горни Коритен – връх Бели камък Регионален исторически музей – гр. Кюстендил Къща музей „Димитър Пешев“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.