хижа Селимица – вр. Черни връх

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: х. Селимица( 42.572848, 23.203790 )
 • Крайна точка: вр. Черни връх( 42.563696, 23.278356 )
 • Денивелация: 1002 м1288 м - 2290 м
 • Дължина: 7.25 км
 • Времетраене: 3:15 часа
 • Информация: 27.06.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут за изкачване на Черни връх от хижа Селимица е най-популярният подход за първенеца на Витоша от западното подножие на планината. Преходът от тук не е сложен, но си е изморителен – все пак трябва да преодолеем около 1000 метра положителна денивелация. Ако решите да тръгнете от село Кладница, ще имате още 300 бонус (+45 мин). При всички положения обаче накрая удовлетворението е голямо, защото освен стабилна тренировка, ще се насладим на просторни гледки.

До хижа Селимица се стига с автомобил по път, редуващ павета и асфалт. До село Кладница има редовен автобус, но трябва да се изкачите пеша до хижата по Пътеката на здравето. Маркировката и в двата случая е червена и е идеална. Едва четвърт от него се движи в горския пояс, след което излизаме на открито. Пътеките са основно почвени, но тук-таме има каменисти участъци. Освен в началото и края на маршрута, вода видях и малко преди връх Селимица, но дали не пресъхва, не зная. Може да имате предвид, че тук има един по-мочурлив участък. Опасни места няма.

От хижа Селимица до връх Селимица

От хижа Селимица тръгваме по червената маркировка, която се движи по черен път. След около 15 минути тя се отделя вляво от пътя и тръгва нагоре през гората. Може да се ориентирате по стари постройки, приличащи на бунгала. От тук започва сериозното изкачване. За следващите 2.5 км до връх Селимица преодоляваме близо 700 метра денивелация. Гората свършва след 40-50 минути и на почивките вече имаме гледка назад. Под нас е язовир Студена, а погледът ни се простира от Осогово през Краището, та чак отвъд Руй планина.

Продължаваме нагоре, бъхтейки до връх Селимица, който ако не знаете по карта, едва ли ще оприличите на връх. Има една купчина камъни по него, но на фона на платото изглежда почти равен. Малко преди него е единствената вода по маршрута, край един по-мочурлив участък. От хижа Селимица до излизането на платото са близо 2 часа.

По платото от връх Селимица до Черни връх

От връх Селимица до Черни връх вече е лесно и се взема за около час. Преходът е почти равен, а освен това в ясно време виждате крайната си цел. Двайсетина минутки след връх Селимица пътеката се слива с маршрута от хижа Кумата за Черни връх, малко преди заслон Самара. След него отново започва постепенно изкачване, но нищо общо с предишното. Само към края, преди Черни връх, има кратък задъхващ участък.

От горе, разбира се, се открива прекрасна гледка във всички посоки. На мен любима ми е тази към Рила, която изглежда на една ръка разстояние. След кратка почивка и супичка на заслона на върха, трябва да слизаме от Витоша. До Черни връх водят много маршрути, което значи, че имате много варианти за слизане.

Възможни варианти за продължение

Ако трябва да се върнете към колата до хижа Селимица и не искате да повтаряте маршрута, може да го направите през Конярника, хижа Звездица и хижа Еделвайс. Не е много по-дълъг като разстояние, а като време дори може да е същото. Но пък е по-щадящ за коленете.

Ако не сте обвързани с автомобил, имате доста възможности. Близките са към хижа Алеко, към хотел Морени, към хижа Звездица, към хижа Кумата и към Златните мостове. От Черни връх може да слезете и до всяко населено място в подножието по различни маршрути – към село Железница, към село Бистрица, към село Ярлово, към село Чуйпетлово, към село Владая, към Княжево, към Бояна, към Симеоново.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Кладница – хижа Селимица – заслон Сопо – ссело Кладница Екопътека „Пътека на здравето“ (село Кладница) село Кладница – Черни връх – село Железница местност Кариерите /над Владая/ – хижа Острица хижа Кумата – вр. Черни връх хижа Кумата – вр. Черни връх (зимен) село Владая – местност Тихия кът Черни връх – Витоша

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.