село Кладница – хижа Селимица – заслон Сопо – ссело Кладница

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: с. Кладница( 42.567194, 23.184114 )
 • Крайна точка: с. Кладница( 42.567194, 23.184114 )
 • Денивелация: 386 м997 м - 1383 м
 • Дължина: 6.5 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 27.06.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този кратък маршрут във Витоша се изкачва от село Кладница до хижа Селимица, след което ще завъртим един кръг през заслон Сопо и ще слезем отново до Кладница. Преходът е много приятен и е подходящ за всякакъв тип хора, дори и малки деца, защото е сравнително лек и кратък. Идеален е за няколкочасова разходка около София.

До село Кладница се стига с автомобил и редовен автобус от София, който се движи на половин-един час. По маршрута се сменят три цвята маркировка, всички в добро състояние. За изкачването до хижата маркировката е червена, до заслон Сопо е зелена, а за слизането до Кладница е жълта. Преходът върви почти изцяло през гора, което го прави идеален за летните жеги. На няколко места по пътя има вода. Върви се предимно по почвен терен – черни пътища и горски пътеки. Опасни участъци няма. Като цяло маршрутът е доста облагороден и има много беседки и места за отдих.

От село Кладница до хижа Селимица по Пътеката на здравето

От Кладница до Селимица ни води красив горски маршрут, който е известен като Пътека на здравето. Тръгваме от центъра по пътя нагоре към Витоша. Даже май и улицата се казва „Витоша“. Първоначално се движим по пътя. След двайсетина минути прави ляв завой, след което почти веднага нов ляв завой. На втория напускаме пътя вдясно, тръгвайки покрай реката.

Започва най-живописната част от маршрута. Не след дълго я прекосяваме по мост, вървим още малко и отново я прекосяваме. Малко след него се пресичат две пътеки. Ние продължаваме по средата нагоре. Продължаваме по пътеката сред гората, докато най-накрая излезем на главния път, където отсреща е хижа Селимица. Там можем да налеем вода или да седнем за хапване и отмора. Общо до тук е около час.

От хижа Селимица до заслон Сопо

От главния път надясно тръгва по-тесен път, който скоро става черен. По него влизаме в гората и вървим известно време в нея. Към червената маркировка вече има зелена, която се превръща в новата ни цел. След петнайсетина-двайсет минути червената маркировка се отклонява наляво през гората по маршрута от хижа Селимица към Черни връх, но ние продължаваме да се придържаме към зелената напред.

Почти веднага след червената и зелената се отделя от пътя вляво. Тук ще споменя, че не е проблем да продължите по пътя, защото ще излезете на едно и също място, край заслон Сапо. След няколко минутки сте край него. Ще познаете местността, тъй като се излиза на обширна поляна. Наблизо има вода. От хижа Селимица до тук са двайсетина минути.

Слизане към село Кладница

Черният път завива надясно по поляната и след извивката е мястото където трябва да се отклоним от него вдясно. От тук до Кладница маркировката вече е само жълта. За кратко сме по нещо като път, но по-обрасъл. Той се разклонява и ние поемаме по левия ръкав, който е по-трудно забележим и след малко се превръща в горска пътека. Минаваме край гъста борова гора, която ни е отдясно.

След петнайсетина минути излизаме до обширна поляна с красива гледка. На нея ще видите дървен заслон, край който има чешма. Съвсем малко след него се оглеждаме за пътека през гората вляво. Тук отново ще спомена, че дори да продължите по пътя, ще излезете на село Кладница. Просто ще е по-дълго и към края има един разклон, на който трябва да внимавате за посоката на селото.

Ние продължаваме по горската пътека и след десет минути пресичаме пътя и продължаваме слизането през гора. Още пет минутки и пред нас са първите къщи. Вървим по улица, която скоро излиза на главния път от село Кладница към хижа Селимица. Слизаме до центъра на селото, където завършваме този маршрут. От заслона до тук са около 45 минути, в зависимост от темпото.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Пътека на здравето“ (село Кладница) село Кладница – Черни връх – село Железница хижа Селимица – вр. Черни връх местност Кариерите /над Владая/ – хижа Острица хижа Кумата – вр. Черни връх хижа Кумата – вр. Черни връх (зимен) село Владая – местност Тихия кът село Чуйпетлово – заслон Смильо (и обратно)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.