хотел Морени – връх Черни връх

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: х.Морени( 42.590112, 23.293303 )
 • Крайна точка: вр.Черни връх( 42.563700, 23.278418 )
 • Денивелация: 521 м1769 м - 2290 м
 • Дължина: 5 км
 • Времетраене: 1.30 часа
 • Информация: 15.11.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Може би най-използваният туристически маршрут до Черни връх е този, който започва от хотел Морени. По този път изкачването на върха е най-лесно и почти не може да се усети, че човек изкачва първенеца на четвъртата по височина планина в България – Витоша. Често се срещат и бягащи хора по този маршрут. За да добиете още по-добра представа за лекотата на прехода ще кажа, че това е автомобилен път, който обаче е забранен за влизане и служи за работещите горе, както и за планинските спасителни служби. Но по него спокойно нископроходим автомобил би могъл да достигне почти до върха.

Тръгваме по широката пътека през гората. Не след дълго виждаме първите указателни табели. Това, което ни направи впечатление е, че има табела за Черни връх, която сочи наляво. Не сме сигурни къде води това, защото не сме опитвали, но със сигурност знаем, че не трябва да се отклонявате от главния маршрут. Преходът продължава и след още малко достигаме до разклона с жълтата маркировка, която свързва хижа Алеко и Златните мостове. Там се пресичат и двете колови маркировки.

Ни продължаваме направо и за да разберем, че сме в планината, се обръщаме от време на време, за да разгледаме постоянно откриващите се гледки. Трябва да имаме и в предвид, че гората вече я няма и по целия оставащ маршрут до Черни връх сме на открито, което може да е неприятно в летните жеги.

Така монотонно минаваме почти 3.5 км, където стигаме и разклона за хижа Алеко, който слиза надолу с червената маркировка. Още около 500 м преход в познатото темпо, докато не ни се налага да излезем от пътя, най-накрая. Коловата маркировка ни води към малко по планински изглеждащ участък. Прекосяваме две поточета, прескачаме от камък на камък по едни морени и се позадъхваме малко по нагорнището до върха, което е около 20 – 30 мин.

Накрая походът ни стига до върха, където можем да се разходим надлъж, тъй като е много обширен. През уикендите на Черни връх работи чайната, която винаги е приятен край на хубав преход. На връщане можем да минем по маршрута за хижа Алеко.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хотел Морени – връх Черни връх (кръгов) хижа Алеко – хижа Момина скала хижа Алеко – връх Камен дел – хижа Момина скала – Боянски водопад – Боянско езеро – кв. Бояна хижа Алеко – връх Камен дел Хижа Алеко – Витоша хижа Алеко – връх Черни връх Черни връх – Витоша кв. Драгалевци – връх Вълчата скала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.