хижа Кумата – вр. Черни връх

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: х. Кумата( 42.594681, 23.250621 )
 • Крайна точка: вр. Черни връх( 42.563689, 23.278586 )
 • Денивелация: 553 м1737 м - 2290 м
 • Дължина: 5.75 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 05.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Един от най-удобните изходни пунктове за изкачване на Черни връх (2290 м) във Витоша е хижа Кумата. Оттук преходът е сравнително лек и не толкова натоварен, колкото маршрутите от хотел Морени или от хижа Алеко. Хижата е достъпна с автомобил по всяко време на годината, което също обуславя туристическия маршрут от нея като един от най-популярните към първенеца на Витоша. Освен това не е и много дълъг – около 2 часа.

До хижа Кумата се достига по 20-километров автомобилен път от квартал Бояна в София. Може и с пешеходен преход от Златните мостове или селата в подножието. Туристическата маркировка е отлична и трудно може да се объркате. Следва се синята лентова, която през почти цялото време се движи заедно със зимната стълбова маркировка. Освен всичко пътеката е доста отъпкана и ясна. Вода има на хижата, както и в местността Конярника, който се намира в началото. След това има чак в заслона на Черни връх, но имайте предвид, че ако правите прехода през седмицата, може да не е отворен. Лятно време е хубаво да се запасите, защото се движим изцяло на открито по платото. Теренът е мек почвен, а горе се върви покрай резерват Торфено бранище, което значи, че може да има по-мочурливи места във влажните периоди. Имайте предвид, че високите части на Витоша много често са ветровити и дори долу да ви е топло, задължително носете ветровка.

От хижа Кумата до Черни връх

Тръгваме по горската пътека край входа на хижа Кумата, където табела ни посочва пътя към Черни връх. Не след дълго излизаме на път, но почти веднага отново излизаме от него вдясно през гората. Скоро прекосяваме една рекичка и сме в местността Конярника. Тук край заслона е единствената чешма по пътя, както и единственото място, където лятната и зимната маркировки се разделят за няколкостотин метра, но след изкачването се събират отново. Лятната минава точно под стария лифт. Това е едно от двете изкачвания по този маршрут, видимо не толкова дълго.

Изкачим ли се до горната станция на рушащия се лифт, отново следва дълъг прав участък по платото, край резерват Торфено бранище. Така е до заслон Самара (Седлото), след който остава малко повече от половин час преход до Черни връх. След заслона наклонът започва плавно да се увеличава, като последните метри е по-стръмничко и задъхва. Най-накрая се намираме на най-високия връх във Витоша, откъдето има доста обзорна гледка. Можем да пием един горещ чай или да хапнем вкусна супа в заслон Черни връх.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Кумата – вр. Черни връх (зимен) хотел Морени – връх Черни връх хотел Морени – връх Черни връх (кръгов) хижа Алеко – връх Камен дел – хижа Момина скала – Боянски водопад – Боянско езеро – кв. Бояна хижа Алеко – хижа Момина скала Хижа Алеко – Витоша хижа Алеко – връх Камен дел хижа Алеко – връх Черни връх

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.