хижа Алеко – връх Камен дел – хижа Момина скала – Боянски водопад – Боянско езеро – кв. Бояна

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: х. Алеко( 42.583025, 23.291456 )
 • Крайна точка: кв. Бояна( 42.644113, 23.266130 )
 • Денивелация: 1113 м772 м - 1885 м
 • Дължина: 11 км
 • Времетраене: 4:30 часа
 • Информация: 28.09.2019
 • Източник: injzorgo
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът минава през едни от най-красивите места на Витоша и е почти изцяло спускане. До началната точка (хижа Алеко) се стига най-удобно със Симеоновския кабинков лифт. Друга алтернатива е автобус 66, който се движи в празнични дни. Може и с кола, но ще Ви е трудно да си я вземете след това като излезете в квартал Бояна. Маркировка има през цялото време, като правим съвсем леки отклонения от нея за Камен дел, Боянския водопад и Боянското езеро. Само през първия час и половина се движим на открито по платото, след което влизаме в гора и докрая не излизаме от нея. Вода има на хижите, през които минаваме. Теренът е почти изцяло мек почвен. Опасни участъци няма.

За първата част, от хижа Алеко до връх Камен дел, се върви по зимната маркировка. Теренът е равен с недоловимо изкачване точно преди върха. От там се открива най-добрата гледка към София, която Витоша може да предложи.

Втората част от Камен дел до Момина скала продължава по зимната маркировка и започва спускането. Зимната маркировка свършва на влизане в гората, а от там продължава жълта лентова маркировка. Следваме нея и се минава покрай хижа Тинтява и хижа Родина и се стига до хижа Момина скала. Когато минавах, беше валяло преди ден-два и части от пътеката между хижите Родина и Момина скала се бяха превърнали в малки ручайчета. Край хижа Момина скала има прекрасни сенчести пейки и масички, където може да починем и да презаредим (ако сме се уморили, разбира се).

За третия етап (слизането от хижа Момина скала до Бояна) се поема по зелената маркировка. Тук спускането започва да става малко по-стръмно, а най-трудно е към горният ръб на Боянския водопад и от него до подножието му. За да стигнем до водопада се отклоняваме за малко от зелената маркировка, но има табели, както за горния ръб, така и за подножието. Това е единствената част от маршрута която е малко по-трудна и изискава да сме малко по-внимателни.

След това се изкачваме малко за да се върнем на зелената маркировка и продължаваме спускането по нея. Пътеката е широка и добре обозначена. Ако няма желание за езерото може да следвате само нея и ще ви изведе до Бояна. За да стигнете до Боянското езеро, трябва да се отклоните от маркировката малко след Сухи връх, вдясно. За последниата част, продължаваме спускането, докато не се влеем отново в зелената маркировка. Тя ни извежда в Бояна, където много близо е Боянската църква. Там можем да хванем такси или градски транспорт.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Алеко – хижа Момина скала хижа Алеко – връх Камен дел Хижа Алеко – Витоша хижа Алеко – връх Черни връх хотел Морени – връх Черни връх (кръгов) хотел Морени – връх Черни връх Черни връх – Витоша хижа Кумата – вр. Черни връх (зимен)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.