Църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ – с. Добърско

 • Категория: Храмове
 • Област: Благоевград
 • Населено място: с.Добърско
 • Планина: Рила
 • Координати: 41.97006, 23.47719
 • Уебсайт:
 • Адрес: с. Добърско
 • Телефон: +359 898 674 319
 • Работно време: 9:30-17:30 (апр-окт) 9:00-17:00 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  4 лв.

 • Беседа: 1 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация

Село Добърско е малко планинско селце в южна Рила, намиращо се на 15 км от град Разлог.

Безспорно, най-известното място тук е църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Това е една от малкото, ако не единствената църква, чието наименование не се среща на друго място в България. Изградена е като трикорабна базилика от камък и хоросан. Площта й е изключително малка – 8.37 м х 6.5 м х 5.2 м. Официално се счита, че е построена през 1614 г. от заможни жители на селото, но има колебания дали годината не е далеч по-ранна – около 11 – 12 в..

Малките размери са свързани с турските наредби по онова време – ниска и вдълбана в земята, по нищо не различаваща се от останалите постройки. Зографите, обаче, компенсират това с 460 изключителни и редки стенописа (нещо поразително за помещение с такива малки размери), които са едни от най-ценните в днешно време.

Тук са едни от най-необичайните образи на Христос, които и в днешно време можем да причислим като фантастични. На единият от тях Той е изобразен в нещо като ракета, а на другият – в космическа капсула. Друга особеност е големия брой женски образи.

Нависоко са изографисани войниците на цар Самуил, ослепени при битката на Беласица. Според легендите, водата, извираща в двора на църквата е свещена и лековита за очите. По тази причина, след смъртта на цар Самуил, неговите войски идват на това място да потърсят изцеление. Оттук следва и преданието, че част от първите заселници са именно тези войници, които се установяват след спасението си.

Друг основен детайл в интериора на храма е плочата с двуглав орел на пода на сградата. С краката си, орелът държи скиптър и жезъл – символи на църковната власт а на нея е разчетен надпис „1122 година“. Това, заедно с факта, че материалите за построяването също са характерни за този период, са предпоставки за теорията, че светилището датира от 11 – 12 в.

В църквата е пренесена и пръст от Божи гроб, за да може хората, които няма възможност да отидат там, да получат благословия и духовно прочистване.

Забележителна част от храма е и камбаната, дарена от манастира Ватопед в Атон през 1888 г. На нея все още се разчита надписа: “Подаряваме камбаната на община Недобърско в знак на добрите ни отношения“. Надобърско е старото име на Добърско.

Църквата е реставрирана само веднъж досега, през 1973 – 1978 г., като не са използвани бои, а само са изчистени налепи от стенописите. Въпреки това изглежда в прекрасно състояние, за което допринася и изключителната технология за вентилация, която са познавали преди векове. Отвън, градинската част е също много добре поддържана и изключително китна.

Днес църквата е сред паметниците на културата на България и е под закрилата на ЮНЕСКО. Тя е част от 100-те национални туристически обекта. Отворена е за посетители, а богослужения се извършват само три пъти в годината – на Рождество Хирстово, на Възкресение Христово и на Тодоров ден.

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Македония – хижа Рибни езера хижа Македония – хижа Предел к.к. Семково – местност Карааланица – Реджепишко езеро местност Картала – хижа Македония (зимен) Къща музей „Никола Вапцаров“ Постоянна иконна изложба – Банска жудожествена школа Храм „Света Троица“ – град Банско хижа Рибни езера – хижа Грънчар

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.