Кои са някои от най-подценяваните елементи от планинската екипировка?

Навремето екипировката и на най-големите алпинисти вероятно е била по-лоша отколкото тази на много съвременни аматьори, но въпреки това са стигали и до Еверест, и до К2, и до много други подобни дестинации. Технологиите така са се развили, че ако тогавашният Рейнолд Меснер се оборудва с модерни средства, сигурно щеше тръгне от Базов лагер и да завърши на луната с по един изморен шерпа под всяка мишница.

Тук няма да говоря за туристическа екипировка, с която да стигнеш постиженията на Меснер, няма и да говоря за такава, която ще ти коства живота ако не я използваш. Ясно е, че ще оцелееш без нея и живот и здраве ще стигнеш дълбоки старини дори да не я употребяваш. Но защо да я подценяваш? Може би има ползи от нея, които не знаеш, а може би има и вреди, за които не подозираш.

Кои са елементите от екипировката, които най-често подценяваме, и какви са ползите от употребата им, ще опиша по-долу:

Гети

Туристическите гети са едно доста полезно средство, което често е пренебрегвано от планинарите. Много пъти като съм тръгвал с различни хора, докато си оправям гетите съм чувал „Еее, истински планинар“. Аз си мислех, че истинският планинар се определя от фактори като опит и любов към планината, пък то от гетите било.

Като оставим шегата на страна, мога да кажа, че гетите са изключително полезни в най-различни ситуации. Ето някои от тези, които съм изпитал:

 • Предпазват от тръни, коприва и други ниски растения. Многоот по-неподдържаните или диви маршрути са обрасли с тръни и коприва, много от пътеките в по-високите части на планините се движат през хвойни и боровинки, след които излизаш все едно мечка те е дърпала за краката.
 • Не позволяват в обувките да ти влизат камъчета, пясък, осил, бодливи тревички и всякакви други дреболии, от които да изпитваш дискомфорт при вървенето.
 • Особено полезни са при сняг.
 • Предпазват обувките и краката от росата (или след дъжд) по тревисти участъци, особено на места с висока растителност.
 • Предпазват краката от кърлежи. Шансът да те полази и бодне такава гадинка се намалява драстично.
 • Ако предпочиташ комфорта на късите панталони, то комарите са един от основните проблеми по незащитената част на краката.
 • Повечето гети не са специално средство против ухапване от змии, но все пак има голям шанс да попречат на захапката да стигне до плътта. Но пък има и специални, точно за тази цел.

Щеки

Щеките са следващият силно подценен елемент от туристическата екипировка. В пълна степен шегата за истинския планинар от предната точка важи и за тази. Интересното е, че повечето хора виждат само едно мятане и тракане с някакви пръчки, които „повече пречат“. В интерес на истината изобщо не е така. Повечето ми познанства, които са се преборили с егото на корави планинари и са започнали да използват щеки, споделят огромното облекчение от използването им и заявяват, че никога повече няма да останат без тях.

Разбира се, трябва и да ги използваш правилно, защото много хора, включително и аз, в началото наистина само ги мятат наляво надясно без полза. Когато бях на един преход с планински водач, той ме пита „Какво правиш с тези пръчки? В момента повече ти пречат, отколкото да помагат!“. И оттогава най-накрая и аз взех да чувствам облекчението, макар че точно два часа по-късно на връх Ботев ми свиха щеките 🙂 Ама веднага си купих нови!

Добре де, все още не съм дал доводи защо е хубаво да се използват. Ето:

 • Най-големият плюс е, че пренасят значителна част от натоварването от краката върху ръцете. И това не е само мит. При продължителни преходи се чувства огромна разлика и вместо след преход да се тръшнеш смазан в хижата, можеш спокойно да удариш едно винце и после да се насладиш на милионите звезди, които високо в планината се виждат много по-добре.
 • Облекчават неименуемо коленете при слизане. Всички знаем какъв бич е слизането по стръмни склонове. Много голяма част от напрежението може да падне върху щеките.
 • Можеш да продължиш дори ако получиш травма. Да, разбира се че при сериозен проблем няма да помогнат, но най-често хората навяхват глезени и получават други леки контузии.
 • Подобряват баланса в много ситуации, защото осигуряват допълнителни опорни точки.
 • Тракането им допълнително отблъсква змиите, а можеш да ръчкаш спокойно с тях из храсталаците без да се страхуваш, че нещо ще те клъвне. Освен това може да послужат за защита при срещи с безпризорни кучета и други такива животни.
 • Има и много други случаи, в които щеките са полезни, но са по-специфични и рядко срещани, затова няма да ги описвам тук.

Слънчеви очила

Слънчевите очила в планината не се носят от модни съображения и за да изглеждаме по-добре на снимките във Фейсбук. Те са важен елемент от екипировката, що се отнася до здравето на очите. Но хората подценяват и тях. Колкото по-високо сме в планината, толкова по-тънък е въздушният слой, който поглъща ултравиолетовите лъчи. Следователно вредното въздействие на слънцето е много по-голямо. Не съм специалист, но цифрите, които откривам в интернет, показват, че интензитетът им се покачва с 4% на всеки 300 метра надморска височина. Лесно можем да сметнем, че на връх Мусала лъчението е 40% по-голямо отколкото на централния плаж във Варна. И това не значи само, че слънцето те изгаря по-бързо, а и че ултравиолетовата радиация е много по-силна – а тя е много лошо нещо.

Очите са много чувствителен орган, който лесно се поддава на врени въздействия. Сигурно се сещаш как се чувства сухота във ветровити дни. В планината почти винаги подухва, а много често направо си вее. Това, заедно с вредния фактор на лъчението, са предпоставка за сериозни проблеми на зрителните органи. Ако това не се усеща след самия преход, то с натрупване през годините негативното влияние ще даде отражение. За да избегнеш това се изисква само да отидеш до магазина и да вземеш очила и колкото по-висока е защита им, толкова по-добре.

Аптечка

Дали изобщо има нужда да обяснявам какво е аптечката и за какво служи. Дори в достъпните планини и при само няколко часа преход може да се появи проблем. Пришки, навяхвания, ожулвания, различни алергични реакции, дълбоки открити рани, болки в колената, силно главоболие, последствия от лоша хигиена в хижата, ухапвания от насекоми или безпризорни кучета. Това са най-често срещаните беди, които могат да ни сполетят по време на планински преход и за всяко от тях се намира лечение в една обикновена малка аптечка. За всичко друго има ПСС.

Ако не потрябва на теб, може да подминеш някой, който има нужда, но няма аптечка. Може и да е дете. Когато веднъж изкачвахме връх Ботев, точно под него срещнахме семейство, чието дете се беше ударило крака сериозно и раната му беше много дълбока. Детето беше много притеснено. Те нямаха аптечка, а имаха поне още три часа надолу. Как ли щеше да се чувства детето, ако нямаше никой по пътя? Въпросът е дали това си струва, след като решението е 100 грама тежест и половин педя място в раницата.

Планинска застраховка

И като стана дума за ПСС, се сещам, че туристическата застраховка също е важна част (макар да не е екипировка) от подготовката за преход, а почти никой не ползва такава. Не че без нея ще ти откажат спешната планинска помощ, но на символична цена можеш да си спестиш много грижи след това. Убеден съм, че 95% от хората, които четат статията, никога не са стъпвали в застрахователна фирма преди преход.

В планината всичко се случва! Условията се променят за минути, а една грешна стъпка може да коства много. Дали ще падне мъгла и ще се залуташ, дали ще изкълчиш глезен, дали ще те хване студена буря, дали ще паднеш лошо, дали ще те ухапе усойница, дали ще те настигне нощта в дълбока зима, или не дай си боже да попаднеш под лавина. Повечето спасителни операции могат да се покрият дори с най-ниските застраховки, които струват по левче на ден. Струват ли си главоболията?

Слънцезащитен крем

Това сигурно е най-подценяваният елемент от екипировката в планината, след което често хората страдат. Едни се връщат червени-червени след разходка из Седемте рилски езера, други слизат от Мусала с аграрен тен и бели петна на мястото на очилата. Колкото по-голяма е надморската височина, толкова по-силни са слънчевите лъчи. Цифрите от предната точка важат и за тази.

Някои с насмешка ще питат „Това пък и екипировка ли било?“. Факт е, че повечето хора смятат, че слънцезащитния крем е предназначен само за морето, и на 10-те градуса посред лято на връх Вихрен и Кончето няма смисъл да се мъкне излишно тази „тежка“ тубичка. Други си казват „Тя баба ми цял живот слънцезащитен крем е ползвала“. А трети все още не разбират негативното влияние на слънцето върху кожата, особено при прекомерно излагане на слънце. Тук няма да обяснявам за възможните последици, тях можеш да ги откриеш в медицински сайтове.

Има ред причини, поради които слънцезащитният крем е подценяван, но всеки си знае своята. В крайна сметка ако не го вземеш не рискуваш живота си, но пък защо да не ти е приятно и комфортно като излезеш сред природата. Вместо вечерта да седнеш край лагерния огън, ти да бягаш далеч от него и да ближеш рани.

Спрей против комари и кърлежи

Комарите и всичките други летящи и хапещи гадинки направо могат да ти съсипят деня. Някои от вас може да не са го усещали, но особено за хора от нулева кръвна група като мен, това е кошмар. Както се казва в планинарските среди „Има ли в групата един с нулева група, другите са защитени„.

По най-високите места в планините не се усеща толкова, но в по-ниските части, в гората или в равнината, това направо може да те подлуди. Спреш ли за момент, веднага започваш да махаш като изперкал регулировчик. Един рояк вече е започнал да обикаля около главата ти, а след не повече от минута си надупчен като швейцарско сирене. И все си намират пролука. Затова в името на комфорта не забравяй да сложиш спрей против комари в раницата!

Кърлежите пък са още по-голямото зло. Комарите не са така страшни, но кърлежът веднага те праща на лекар. За щастие от около 1500 метра надморска височина нагоре са много по-рядко срещани, а след 2000 почти е невъзможно да има такива. Но пък все някак трябва да стигнем до тези 1500-2000 метра, така че…

3 Коментари

 1. Напълно съм съгласен. Само трябва да се добави и нещо за глава.

 2. Много готина статия! Страхотен изказ и подбор на информация.

 3. Много полезна информация. Благодаря! Всеки от своя опит е научил тези неща,
  но браво, че сте се сетили да го синтезирате и публикувате. Това е особено полезно
  за начинаещи планинари. Хубав ден!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.